Wikileaks: Podle Rusů "nese vinu za vraždu Alexandra Litviněnka nekompetence britských tajných služeb"

13. 12. 2010

Rusko sledovalo vrahy bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka, než byl v Londýně otráven, ale Británie je vyplašila, protože konstatovala, že je "situace pod kontrolou".

Vyplývá to z americké diplomatické depeše, prozrazené serverem Wikileaks.

Tajné memorandum, které je záznamem setkání bývalého šéfa úřadovny CIA a bývalého důstojníka KGB v roce 2006, zřejmě obnoví diplomatickou kontroverzi ohledně nevyřešené Litviněnkovy vraždy, o níž se mnozí domnívají, že má přímé vazby na Kreml.

Americká diplomatická depeše, kterou napsali zaměstnanci amerického velvyslanectví v Paříži, zaznamenává "velmi přátelskou večeři dne 7. prosince 2006 mezi Američanem Henrym Crumptonem a Rusem Anatolijem Safonovem", k níž došlo čtrnáct dní poté, co Alexander Litviněnko zemřel v Londýně na otravu poloniem.

Během večeře debatoval Crumpton, který býval šéfem operací CIA v Afghánistánu, než se stal americkým velvyslancem pro boj proti terorismu, se Safonovem, bývalým generálplukovníkem KGB. Hovořili o tom, jak by USA a Rusko mohly spolupracovat na boji proti terorismu. Depeše zaznamenává, že "Safonov zahájil schůzku vyjádřením chvály dosavadní rusko-americké spolupráce. Zmínil se o nedávných událostech v Londýně - konkrétně o vraždě bývalého ruského špiona radioaktivním materiálem - a citoval tento případ jako důkaz, jak velká hrozba dál existuje a jak je nutno, aby obě strany spolu intenzivně spolupracovaly."

Depeše zaznamenává, že Safonov naznačil, že "Rusko nemělo s touto vraždou nic společného, i když podrobněji to Safonov nevysvětlil".¨

Americká depeše také zaznamenává, že Safonov tvrdil, že "ruské úřady v Londýně věděly, že určité osoby do Londýna přivážejí radioaktivní materiál a sledovaly je, ale Britové Rusům sdělili, než byl Litviněnko usmrcen, že mají situaci zcela pod kontrolou."

Mnozí zřejmě odmítnou toto Safonovo tvrzení jako neumělý pokus svést vinu za vraždu Litviněnka na nekompetenci britské tajné služby.

Rusko tvrdí, že s vraždou nemělo nic společného, ale odborníci na špionáž zastávají názor, že by Litviněnko nemohl být zavražděn, kdyby v tom Rusko nemělo prsty. Krátce před svou smrtí řekl Litviněnko, že se setkal s dvěma bývalými agenty KGB, Dmitrijem Kovtunem a Andrejem Lugovojem, v den, kdy mu začalo být špatně.

Vdova po Litviněnkovi Marina nedávno zveřejnila nové dokumenty, z nichž údajně vyplývá, že se ruská bezpečnostní služba FSB několik týdnů před vraždopu Litviněnka zmocnila kontejneru s poloniem. Moskva to popírá.

Několik osob, které jsou seznámeny s podrobnostmi této vraždy, se domnívá, že Safonova tvrzení jsou nepřesvědčivá. Avšak Safonovy výroky o nekompetentnosti britské tajné služby zřejmě povedou k dalšímu ochlazení mezi Británií a Ruskem.

V současnosti plánuje Británie vyhostit ruskou pětadvacetiletou výzkumnou pracovnici, která pracovala pro liberálnědemokratického poslance Mike Hancocka, specializujícího se na otázky obrany. Rusko varuje, že vyhoštění této pracovnice může vést k sérii vyhoštění Britů z Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010