Odhalení Wikileaks posilují bezpečnost západních států

8. 12. 2010

Všichni z nás mají vůči Julianu Assangovi dluh, píše Johann Hari v deníku Independent. Díky němu nyní víme, že naše vlády praktikují politiku, která dává vás i vaše rodiny do velkého nebezpečí. Wikileaks nás informovaly, že vlády tajně zahájily další válku proti další muslimské zemi, schvalovaly mučení, unášely nevinné lidi z ulic svobodných zemí a potlačily informace o usmrcení 15 000 civilistů - pětkrát více, než kolik jich zahynulo 11. září.

Všechny tyto akce zvýšily počet odvetných akcí od muslimů. Tuto vládní politiků dokážeme změnit jen pod podmínkou, že o ní budeme vědět - a Assange nám o tom poskytl důkazy černé na bílém.

Všechny informace, zveřejněné Wikileaks, byly pečlivě hodnoceny z hlediska veřejného zájmu. Z více než 250 000 dokumentů jich bylo zveřejněno méně než 1000 - a ve všech byla odstraněna jména informátorů a všechny informace, které by mohly někoho ohrozit. Informace, které Wikileaks vydaly, se týkají oblastí, v nichž se naše vlády protiví vůli vlastních občanů a utajují o tom důkazy.

Zde je několik příkladů. Obamova vláda popírá, že rozšířila současnou "válku" do další země, do Jemenu. Teď víme, že je to lež. Ali Abdulah Saleh, jemenský diktátor, se v depeších vytahoval americkému diplomatu: "Budeme dál říkat, že to jsou naše bomby, nikoliv vaše."

Odborník na protipovstalecké akce David Kilcullen, který byl donedávna vysokým poradce pro generála Petraea v Iráku, odhaduje, že na každého džihadistu, usmrceného při tomto bombardování, tyto bomby zabijí padesát nevinných lidí. Jak bychom reagovali, kdyby se toto odehrávalo v naší zemi? Kolik z nás by zešílelo smutkem a přijalo by rozhodnutí proti tomu bojovat, i když to postihne ženy a děti z druhé strany?

Americká a britská vláda nám tvrdí, že provedly invazi do Iráku, částečně, protože irácká vláda mučila vlastní obyvatelstvo. Jenže z dokumentů, prozrazených Wikileaks, vyplývá, že jakmile začaly naše vlády vládnout v Iráku, mučení, pálení, zabíjení elektřinou a znásilňování lidí zase začalo - a západní vlády záměrně rozhodly, že proti tomu nebudou protestovat a nebudou to vyšetřovat.

Moderní protizápadní teroristická hnutí vznikla v mučírnách v Egyptě v padesátých letech. Mnoho dalších stoupenců získalo určitě protizápadní teroristické hnutí v mučírnách v Bagdágu po roce 2003. K některých akcím už došlo i v Británii. Pokus o atentát na letišti v Glasgow podnikli Iráčané, kteří uvedli, že tím protestovali proti používání mučení v jejich zemi.

Z amerických diplomatických depeší, zveřejněných Wikileaks, vyplývá, jak tento smutek a vraždící hněv šíří západní vlády po celém muslimském světě a veřejně o tom lžou. Americká vojska vyhodila do povětří afghánskou vesnici Azizabad a usmrtila 95 osob. 50 z nich byly děti. Nikdo z nich nebyl členem al Kajdy, ani Talibanu. Američané dobře věděli, co provedli, ale ve veřejnosti dál tvrdili, že to byl útok proti "extremistům" a vesničany dokonce obviňovali, že prý zfalšovali nápisy na náhrobcích!

Wikileaks odhalily, jak děsivě ležérně západní vlády zvyšují toto riziko proti nám. Depeše dokazují, že americká vláda ví, že Saúdská Arábie je "nejvýznamnějším finančním zdrojem pro sunnitské teroristy", avšak naši šéfové se s nimi dál (doslova) drží za ruce, protože jejich ropa teče naším směrem.

Západní vlády také pozoruhodným způsobem pohrdají demokracií: Když unesla ultrapravicová klika honduraského prezidenta Manuela Zelayu, protože zvýšil minimální mzdu a přerozdělil bohatství chudým, americké velvyslanectví soukromě informovalo Wasghinton, že tato akce je "jasně protizákonná". Avšak americká vláda to odmítla říci veřejně a naopak naléhala na "smíření" s juntou, kterou její vlastní diplomaté označovali za "naprosto nelegitimní".

Pro britské politiky nabízejí tyto dokumenty facku, kterou už ti politikové dlouho potřebovali. Britské vlády, ze všech politických stran, podporují tuto destruktivní americkou politiku, protože se domnívají, že Británie má na USA vliv. Ale z amerických diplomatických depeší vyplývá, že se Britům a jejich vlezdoprdelismu Američané doslova smějí - posmívají se jim v depeších do Washingtonu.

Většina lidí v USA a v Británii je proti takovéto politice. Jsme lepší než naši politikové. Ale tuto politiku můžeme zastavit - včetně rizika, které působí nevinným lidem po celém světě, včetně nás samotných - pouze, když o ní víme. Assange nám to umožnil. Obrovským způsobem při tom riskoval svou svobodu a svůj život. Jeho číny posilují bezpečnost státu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010