John Simpson: Jsem placen, abych říkal pravdu

13. 10. 2010

Slavný britský televizní novinář z BBC John Simpson (66) zaútočil na generálního ředitele BBC Marka Thompsona, který se vyjádřil, že BBC před třiceti lety bývala levicová. Simpson zdůraznil, že zpravodajství BBC bylo vždycky "absolutně objektivní a nezávislé".

Simpson kritizoval svého šéfa, že se odvážil zpochybnit nezávislost a nestrannost zaměstnanců BBC. Odsoudil také propuštění bývalého šéfa BBC Grega Dyka a charakterizoval ho jako "šokující".

Simpson konstatoval: "Generální ředitel BBC Mark Thompson mě opravdu rozhněval, když se tuhle vyjádřil, že před 30 lety bylo politické zpravodajství BBC velmi levicové. Před třiceti lety jsem byl šéfredaktorem politického zpravodajství BBC a na našem vysílání nebylo absolutně nic levicového ani pravicového. Byli jsme naprosto objektivní a naprosto objektivní je BBC i dnes."

Simpson také odsoudil propuštění ředitele Grega Dyka v souvislosti s kontroverzí ohledně toho, jak BBC informovala o tom, jak byla Británie zatažena do invaze do Iráku.

Dodal: "Podle mě byl Greg Dyke asi nejlepší ředitel BBC, jakého jsem kdy zažil, až na Hugh Greena v 60. letech (bratra spisovatele Grahama Greena), který byl naprosto senzační a vedl každodenní boje s premiérem Haroldem Wilsonem, který se snažil do BBC zasahovat.

Simpson se vyjádřil, že má značné pochybnosti o tom, zda BBC přežije. "Politikové z obou hlavních politických stran totiž objevili slabost BBC, a to je koncesionářský poplatek."

"Pokud se rozhodnou koncesionářský poplatek BBC snížit, bude to politický čin, který zvýší moc politiků nad BBC. Stačí jen, když politikové BBC pohrozí, že koncesionářský poplatek sníží."

Politikové si vždycky na BBC stěžovali a snažili se najít způsob, jak ji ovládnout, ale i Margaret Thatcherová a nedávní vedoucí politikové jako Tony Blair si uvědomovali, že by to bylo u veřejnosti nepopulární.

"Nyní ale vládě nezáleží na tom, co si veřejnost myslí. Jakmile vláda odebere BBC peníze, BBC přestane být nezávislá. Zoufale se bude snažit udržet si finanční prostředky. Kdoví, co se pak bude dít. Možná, že prostě neodvysíláte pořad, který rozhněval vládu."

Simpson vyzval veřejnost, aby BBC chránila a ostražitě sledovala, zda vláda bude chtít její peníze omezovat.

Informoval o tom, že podepsal s BBC další kontrakt, podle něhož má pro BBC pracovat až do 70. Řekl, že je nyní "příliš starý na to, aby si bral servítky" a že bude kritizovat ředitele BBC bez ohledu na to, co si možná myslí.

BBC je podle Simpsona jedním z nejvyznamnějších světových médií, některé její televizní programy mají sledovanost 250 milionů diváků a 70-75 procent britské veřejnosti ji podporuje.

"Nebudu předstírat, že je všechno dokonalé, protože za to mě neplatí," řekl Simpson. "Platí mě za to, abych říkal pravdu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010