Londýnský projekt pronajímání jízdních kol jediným systémem veřejné dopravy, který zaznamená zisky

14. 10. 2010

Londýnský systém pronajímání jízdních kol se pouhých 10 týdnů po zprovoznění stává projektem, který zjevně bude generovat zisky. V projektu se registrovalo 94 500 uživatelů a za posledních 10 týdnů uskutečnili celkem 1 068 000 jízd.

Realizace projektu půjčování jízdních kol v Londýně má stát během 6 let celkem 140 milionů liber. Očekává se, že projekt bude vytvářet zisk do dvou až tří let a pak budou zisky použity na rozšiřování projektu.

Většina uživatelů používá jízdní kola na cesty trvající méně než 30 minut, od jedné stanice jízdních kol k druhé, protože poplatek za to je jen 1 libru (28 Kč) denně. To sice snižuje zisky, ale lidé méně používají silně dotovanou síť autobusové dopravy a metra - což bylo jedním z cílů projektu.

V centru Londýna je v současnoti 340 stanic s 8099 jízdními koly. Do března příštího roku jich má být 400, stanice s jízdními koly má být k dispozici ve vzdálenosti každých 300 metrů.

Ve výboru pro londýnský projekt jízdních kol došlo ke kontroverzi ohledně helem, protože lidé, kteří si kolo půjčí jen na půl hodiny, helmy nepoužívají. Za deset týdnů bylo zraněno sedm cyklistů, ale všechna zranění byla malá.

Podle toho, kolik bude k dispozici financí, bude projekt postupně rozšiřován mimo centrum Londýna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010