Fíkový list světového dění v podobě Fora 2000

14. 10. 2010 / Daniel Veselý

Částečně reaguji na postřeh Bohumila Kartouse , kde s povděkem kvituje rozhovor s "americkou novinářskou hvězdou" a politologem Fareedem Zakariou v České televizi, který také vystoupil na Foru 2000. Mučil jsem se několikahodinovým sledováním Havlova intelektuálního candrbálu a poslechem nudného strýcovského mudrování přítomných hlavounů o ničem. Zjistil jsem, že Spojené státy jsou ve světě stále "benigní silou", že v Rusku neexistuje demokracie, zato ale v médiích denně 20x slyšíme o násilnostech v Iráku (sic!). Dozvěděl jsem se také, že se v Íránu a Číně porušují lidská práva atd.

Bohužel jsem propásl projev Zygmunta Baumana, což mi ale vynahradil životodárný a peprný výstup britského novináře a environmentalisty George Monbiota, jenž se jediný odvážil tvrdě kritizovat a zpochybnit existenci Systému s poukazem na jeho zhoubné projevy a obecně autodestruktivní založení.

Vystoupení Fareeda Zakarii na Foru 2000 mě nikterak nezaujalo; alespoň pro mne neřekl nic nového, co bych nikde neslyšel, a celkově zapadalo do nudného a monotónního tempa konference. Zakaria jakožto liberál, jak uvádí Bohumil Kartous, v České televizi mluvil o absurdní americké zahraniční politice, jež se místo kulturního vlivu snaží používat vojenskou sílu, hovořil o tom, že Al-Kajda je spíš myšlenka než existující teroristická síť a že se nalézáme v mnohem menším nebezpečí, než je nám tvrzeno. Zakaria zopakoval známou skutečnost, že v Afghánistánu je asi jen sto členů Al-Kajdy, o níž se dříve zmínily americké vojenské kruhy. Ačkoliv redaktor na chvíli prolomil mediální tabu, když prohlásil, že Obamova politika v zahraničí v mnohém spíše navazuje na Bushovu; jako příklad uvedl, že v Pákistánu Obamova vláda uskutečnila mnohem víc útoků bezpilotních letounů než předešlá, Zakaria se projevil jako politruk stávající administrativy, když redaktorovi oponoval a mluvil o jejím "překalibrování" od přehnaně militaristické linie. Zakariův slovník rovněž svědčí o tom, že heslovitost je snadná pro porozumění -- když příkladně hovořil o "válce proti terorismu", "díle domácích teroristů", "budoucích bitvách" či "řádu v zemích 3. světa. "

Nedovedu si představit, že by světově známý politolog a novinář nevěděl, že Obamova vláda rozšířila vojenské operace z Bushových 60 zemí na nynějších 75. Současná administrativa rekordně navýšila rozpočet Pentagonu, eskalovala válku v Afghánistánu a Pákistánu, útoky v Somálsku a Jemenu, což doprovází rekordní počet usmrcených civilistů a vojáků -- a což, jak se domnívám, příliš nesvědčí o odstupu americké vlády od "přehnaně militaristické linie."

Nesouhlasím tedy s panem Kartousem, že v případě vystoupení Fareeda Zakarii v České televizi tento "odpovídá s velkou znalostí věci a s velkým porozuměním" a že jde o "zpochybňování politicko mediálních mýtů;" spíš naopak. Myslím, že stále můžeme mluvit o udržování statu quo v českých sdělovacích prostředcích.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010