Rekordní teploty v severní Indii si vyžádaly stovky životů

31. 5. 2010

Stovky lidí zemřely v důsledku horka, nejintenzivnějšího od konce osmnáctého století. Očekává se, že počet mrtvých bude stoupat, odborníci předpovídají v nadcházejících týdnech teploty kolem 50 stupňů Celsia. Více než 100 lidí podle zpráv zemřelo ve státe Gujarat, kde minulý týden teploty dosáhly 48,5 stupňů Celsia, 90 zemřelo ve státe Maharaštra, 35 v Radžastanu a 34 v Biharu.

Nemocnice v Gudžaratu přijímají 300 lidí denně, kteří trpí zkaženou potravou a úpalem. Státní úředníci přiznávají, že je to jen zlomek postižených osob, protože většina obětí je v nepřístupných vesnicích daleko na venkově.

Trpí také fauna a domácí zvířectvo. Dobrovolné organizace informovaly o úmrtí netopýrů, vran a pávů v lesní rezervaci v Uttarpradéši. Jezera a vodní toky vyschly, takže dochází k dehydrataci ptactva.

Indičtí zemědělci po loňském suchu netrpělivě čekají na příchod monzunových dešťů, které zavodňují 60 procent indických polí. Meteorologové předpovídají pro letošek "normální" déšť, což by mělo být úlevou pro zemi, kde ceny základních potravin v minulých měsících drasticky vzrostly.

Hlavní město Indie Dillí trpí obrovským vedrem už týdny. Minulý týden tam dosahovala teplota 45 stupňů Celsia. Nové klimatizované metro zaznamenalo obrovský nárůst cestujících, kteří opustili autobusy, taxíky a rikšy.

Indičtí meteorologové připisují rekordní horko absenci vlhkosti v atmosféře, horkým větrům, které vanou přes poušť Thar na jihozápadě země a důsledkům loňského cyklu El Nino.

Podrobnosti v angličtině ZDE Horko je teď námětem skoro každé konverzace v Indii.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.5. 2010