Blahopřeji pravicovým stranám

30. 5. 2010 / Jan Čulík

Komentátoři se víceméně shodují v tom, že se v předvolební kampani chovaly levicové strany, především ČSSD, nekompetentně, arogantně a hloupě. V této souvislosti mě zaujala především poznámka Ladislava Hinnera, který napsal mail sekci PR a marketingu ČSSD se závažnými připomínkami ohledně chyb předvolební kampaně; nestalo se nic.

ČSSD a KSČM skutečně reagují na jakýsi zastaralý, dávno neexistující svět; nejsou schopny reagovat na podstatné a hlubinné změny v myšlení společnosti.

Naproti tomu je nutno opravdu uznat obrovský úspěch pravicových politiků, kteří - na rozdíl od levice - si vypracovali k naprosté dokonalosti způsob, jak zmanipulovat společnost k tomu, aby zvítězili. Na rozdíl od ČSSD a KSČM vědí velmi dobře, které knoflíky v psychologii občanů zmáčknout, aby zaznamenali úspěch.

Pravicoví politikové se povšimli už dávno toho, co ví každý: že většina českých občanů je dlouhodobě zhnusena politikou. Věděli tedy, že existující "staré" strany zaznamenají ve volbách propad, že je voliči potrestají. Proto přišli s geniální politikou ODS rozštěpit a vytvořit dvě "nové" strany.

V české politice je totiž léta zjevné, že voliči jsou idealisti. Pořád doufají ve změnu. Všimněte si, že kdykoliv vznikla nějaká "nová" strana, nebo se na scéně objevil "nový" politik, voliči je vždycky odměnili velkou podporou. Vzpomínáte na dobu, kdy kandidoval poprvé ve volbách majitel cestovní kanceláře Fischer? I jemu se, naprosto nesmyslně, zpočátku dostalo velké podpory.

Zhrzenost lidí z existující politiky vede v Čechách už řadu let k tomu, že se voliči snaží dávat hlas komukoliv, kdo se na politické scéně označí za "nový proud". A to, zjevně, bez ohledu na politické programy. Lidi reagují na to, že se objevil někdo nový, politický program zjevně nečtou a o jeho dopadech na jejich život zjevně neuvažují.

Pravicovým českým politikům se podařilo vynikajícím způsobem využít tohoto živého mechanismu. Proto byli po zásluze odměněni volebním vítězstvím.

Proč byla levicová část českého politického spektra tak neflexibilní? Mohla přece udělat úplně totéž.

Kromě toho, na co poukazuje ve svém příspěvku pan Hinner, levice měla a mohla systematicky v předvolební kampani vysvětlovat, že "novost" stran TOP09 a VV, je pouhé mámení. Měla poukazovat na to, že kdo bude hlasovat pro tyto strany a pro zemanovce, hlasuje pro pravici.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010