Britská vládní koalice zaznamenala první vážný problém

31. 5. 2010

O víkendu odstoupil ze své funkce náměstka ministra financí liberální demokrat, právník a ekonom David Laws, jehož úkolem mělo být vyhledávání potřebných škrtů v britském státním rozpočtu. Konzervativci ho nesmírně chválili, že dal dohromady pouhý týden po jmenování do funkce první škrty v hodnotě 6 miliard liber, které byly oznámeny v pondělí minulého týdne.

V sobotu však byl David Laws nucen odstoupit, protože vyšlo najevo, že si nechal během let proplatit 40 000 liber činže, kterou platil za svůj pokoj v domě svého tajného milence Jamese Lundieho. Podle parlamentních předpisů z r. 2006 nesmí britští poslanci požadovat uhrazení činže, kterou by platili svým partnerům. Laws se hájil, že z předpisů nebylo prý jasné, že by bylo lze Lundieho považovat za jeho plnoprávného partnera, i když s ním tajně žije už od r. 2001. Lundieho jako svého partnera tajil, protože před veřejností i před svou rodinou utajoval svou homosexualitu.

Náhlý odchod Davida Lawse z ministerstva financí je těžkou ranou liberálním demokratům, kteří se obávají, že to oslabí pozici Liberálnědemokratické strany v Cameronově vládě.

David Laws byl nahrazen jiným liberálním demokratem, Dannym Alexandrem, o němž však okamžitě konzervativní deník Daily Telegraph objevil, že se Alexander vyhnul placení kapitálové daně, když v červnu 2007 prodal svůj státem dotovaný dům v Londýně za 300 000 liber. Přitom kapitálovou daň se právě nová britská vláda rozhodla zvýšit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.5. 2010