Britští konzervativci chtějí nahradit "velký stát" "širokou společností"

1. 4. 2010

Stamiliony liber na bankovních kontech, k nimž se nikdo nehlásí, budou podle šéfa britských konzervativců Davida Camerona převedeny do banky "pro širokou společnost". Budou z nich financováni lidoví sociální podnikatelé, kteří budou za příští konzervativní vlády poskytovat občanům sociální služby. Cameron zdůraznil, že nová banka bude pomáhat charitativním a dobrovolným organizacím, které současný systém "bojkotuje".

Cameron chce vytvořit armádu 5000 profesionálních komunitních organizátorů podle vzoru systému, který realizoval Barack Obama v Chicagu v osmdesátých letech. Ti budou podporovat vznik komunitních organizací po celé Británii.

Projekt se má zaměřit na nejchudší oblasti, aby v nich vznikli sociální podnikatelé a charitativní organizace.

Státní byrokracie se má proměnit v "občanskou službu" tím, že budou obyčejní lidé hodnotit její zaměstnance.

Cameronova podpora rozvoje "široké společnosti" je kritikou známého prohlášení Margaret Thatcherové, že "společnost neexistuje". To vytvořilo dojem, že se britští konzervativci o obyčejné lidi nezajímají.

Cameron je přesvědčen, že podporou iniciativy zezdola, aby vznikly na základě místní iniciativy občanské organizcae, bude možno efektivněji než dosud řešit vážné sociální problémy, jako je rozpad rodin a zneužívání drog.

"V některých našich komunitách vládne neuvěřitelná chudoba, a ty komunity mají pocit, že se jí nikdy nezbaví. Avšak pokud se na to soustředíme, můžeme to překonat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.4. 2010