Nezaměstnaní Němci jezdí za prací do Polska

1. 4. 2010

Tisíce nezaměstnaných východních Němců nyní dojíždějí za prací přes hranici do západního Polska. Polská ekonomika je totiž nyní daleko silnější než některé východoněmecké regiony.

V polském městě Szczecin je nyní registrováno pro práci až 2500 Němců, avšak činitelé se domnívají, že ve městě pracuje daleko více Němců, neboť jsou aktivní na černém trhu.

Někteří Němci pracují v polských call centrech, mnozí ve stavebním průmyslu. Němci v Polsku sice vydělávají o 30-40 procent méně, než by za stejnou práci dostávali v Německu, ale aspoň práci mají. Kvalifikovaný dělník vydělá asi 1000 euro měsíčně, "což není moc", ale je to lepší než nic.

Podle listu Daily Telegraph je to pozoruhodný obrat v ekonomice Polska. Po dlouhá desetiletí jezdily statisíce Poláků za manuální prací do Německa, do Británie a do jiných evropských zemí. Německo na rozdíl od Británie odmítlo Polákům poskytnout plný přístup na svůj pracovní trh.

Polsko zaznamenalo r. 2009 hospodářský růst ve výši 1,7 procent - bylo jedinou zemí Evropské unie, která zaznamenala pozitivní hospodářský růst. Nezaměstnanost v Polsku je vyšší než 11 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.4. 2010