Agentura Moody's snížila rating pěti řeckých bank

1. 4. 2010

KD│ Ratingová agentura Moody's snížila ve středu večer hodnocení pěti řeckých bank - National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank and Emporiki Bank of Greece - když prohlásila, že jejich finance utrpí v důsledku úsporných opatření zaváděných kvůli dluhové krizi, a naznačila možnost dalšího poklesu jejich ratingu kvůli tlaku na základní makroekonomické ukazatele. Právě kvůli nekontrolovaně rostoucímu veřejnému dluhu byla v Řecku přijata bolestná úsporná opatření, mj. pod tlakem EU.

Řecko trpí finanční krizí od loňska, kdy nová socialistická vláda drasticky revidovala plánovaný rozpočtový deficit na rok 2009 zděděný po konzervativní předchůdkyni a namísto odhadovaného 4% deficitu začala otevřeně hovořit o deficitu dosahujícím 12,7% - což je již v rozporu s pravidly eurozóny. Vláda poté oznámila sérii bolestných úsporných opatření s cílem dostat dluh pod kontrolu, včetně snížení mezd ve veřejném sektoru, zvýšení daní a zmrazení důchodů. Avšak ztráta důvěry finančních trhů přesto způsobila prudký nárůst ceny peněz, které jsou nyní pro Řecko na finančních trzích zhruba dvakrát dražší než pro Německo. Výraznou změnu nepřinesla ani dohoda zemí eurozóny dosažená v Bruselu minulý týden, která by měla zemi zachránit v případě platební neschopnosti. Rozdíl mezi úročením úvěrů pro SRN a Řecko se pro od minulé středy dále zvýšil nyní dosahuje 3,46%, což je podle řecké vlády dlouhodobě neúnosné.

Moody's včera zveřejnila hodnocení, podle nějž dlouhodobý efekt vládních opatření může být pozitivní, ale krátkodobě a střednědobě se negativně projeví na ekonomickém růstu. Recese v Řecku se prý promítne do zvyšování nezaměstnanosti, spotřebitelé utratí méně a malé a střední podniky (často zadlužené kvůli nedávné dostupnosti levných euroúvěrů a současně tvořící páteř místního hospodářství - KD) budou postiženy poklesem zisků.

Podle Moody's stávající trend bude ještě letos pokračovat a dost možná vydrží i v příštím roce. Kombinace všech nepříznivých faktorů vyvolá tlak na bankovní sektor, který je již oslaben v důsledku kvality aktiv a ziskovosti.

Předseda Evropské centrální banky Jean Claude Trichet nicméně ve středu ve Stockholmu prohlásil, že očekává postupný růst důvěry finančních trhů v řecké hospodářství. Tomu zčásti odpovídají prohlášení řeckého ministra financí Papaconstantinoua, podle nějž se úročení úvěrů pro vládu postupně snižuje v důsledku úsporných opatření.

Ve vyjádření Moody's ani ve zprávě AP vycházející převážně z ní se vůbec nehovoří o roli americké společnosti Goldman Sachs při vzniku řeckého problému, jak je ostatně v USA dosti rozšířenou praxí - bez ohledu na politické preference ekonomických komentátorů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Balzli, B.: How Goldman Sachs Helped Greece to Mask its True DebtZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.4. 2010