Neuvěřitelná a nenormální zima z pohledu (ne)dávné historie

8. 1. 2010 / Aleš Uhlíř

◄ Pieter Brueghel st., Lovci (1565)

Letošní zima doprovázená vydatným sněžením v prosinci a lednu se v zemích, jako je Británie, kde sněhová kalamita trvá dva tři dny může zdát něčím neobvyklým (článek Jana Čulíka "Sněhový Kocourkov v Británii). Podobně líčí krutou zimu s přívaly sněhu ve svém příspěvku " Neuvěřitelná sněhová kalamita" v Británii Evžen Svoboda, popisující situaci na pobřeží kanálu La Manche, kde "normálně nesněží a když, tak centimetr či dva a sněhová pokrývka trvá také nejdéle dva tři dny". To, co je dnes neuvěřitelné a nenormální, však vypadalo v poměrně nedávné minulosti jinak.

Kniha Briana Fagana Malá doba ledová -- Jak klima formovalo dějiny v letech 1300-1850 (v roce 2007 vydalo v překladu Pavla Vereše z anglického originálu Nakladatelství Academia) líčí na území dnešní Británie zimy, k nimž má dnešní "neuvěřitelná" a "nenormální" zima hodně daleko.

Malá doba ledová podle Briana Fagana představovala "nepravidelný sled klimatických změn, z nichž málokteré trvaly déle než čtvrt století". Dnešní dlouhodobé oteplení je podle autora anomálií. Jak takové zimy v Evropě vypadaly, ukazuje obraz vlámského malíře Pietera Breughela staršího z roku 1565 -- lovci se psy procházejí vesnicí zavátou sněhem a na rybnících bruslí vesničané. Brian Fagan zmiňuje malíře Abrahama Hondiuse, který v prosinci 1676 namaloval lovce lovící v Londýně lišku na zamrzlé Temži. Popisuje několik týdnů trvající zábavy s kupeckými stánky na zamrzlé řece a čluny plachtící po ledu jako veselice, které bývaly v Londýně pravidelným jevem až do poloviny 19. století. V mimořádně chladných letech 1680 -- 1730, považovaných za nejchladnějí cyklus malé doby ledové bylo vegetační období v Anglii v porovnání s nejteplejšími desetiletími 20. století kratší o pět týdnů a počet dní se sněhem činil v Británii a v Holandsku dvacet až třicet. Byly zaznamenány zimy, v nichž půda v jihozápadní Anglii zamrzla do více než metrové hloubky, moře na pobřeží jihovýchodní Anglie a severní Francie zamrzlo a v Holandsku sahal mořský led až čtyřicet kilometrů od pobřeží.

Jak sám autor knihy uvádí, lze si vzít z malé doby ledové dvojí poučení. To první je skutečnost, že klimatické změny nepřicházejí zvolna, nýbrž náhle, doslova z roku na rok a jejich směr se vymyká naší kontrole. To druhé je poznání, že klimatické změny citelně ovlivňují lidskou činnost a jejich dějiny jsou svědectvím o lidské zranitelnosti.

Pozn. JČ: V Británii, je mírné a většinou deštivé podnebí, protože je ostrov oteplován Golfským proudem. Vyskytla se varování, že globální oteplování zřejmě Golfský proud naruší, což by vedlo k drastickému ochlazení nejen Británie, v jejíchž zejména severních částech by byly klimatické poměry jako na Sibiři, ale i celého evropského kontinentu. V historické minulosti právě k občasnému výpadku Golfského proudu docházelo.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2010