Kodaň a posedlost kontrolou

15. 12. 2009

KD│ V sobotu večer, po týdnu stravování v konferenčních snack barech, nás bylo několik pozváno na výborné domácí jídlo do skutečné dánské rodiny. Poté, co jsme strávili večer motáním se kolem jejich stylového vybavení, pár se nás zeptalo: Proč jsou Dánové tak dobří v designu? "Jsme posedlí kontrolou," odpověděla okamžitě hostitelka. "Vyplývá to z toho, že jsme malá země s nepříliš velkou mocí. Musíme řídit, co se dá", napsala pro Guardian Naomi Kleinová.

Pokud jde o výrobu absurdně přitažlivého lehkého vybavení a šokujícím způsobem pohodlných křesel, dánská forma přesunu je jistě dobrá věc. Pokud však jde o pořádání světového summitu, dánská potřeba kontroly se ukazuje být vážným problémem.

Dánové investovali obrovské sumy do spojení svého hlavního města (nyní nazývaného "Hopenhagen", "Přístav naděje") se značkou summitu, který údajně zachrání svět. To by bylo dobré, kdyby summit skutečně svět zachraňoval. Ale protože tomu tak není, Dánové se horečně snaží nás předesignovat.

Vezměte třeba víkendové protesty. Na jejich konci bylo uvězněno kolem 1 100 lidí. To je prostě šílené. Sobotní pochod přibližně stovky tisíc lidí se uskutečnil v době kritického zlomu v klimatických jednáních, v čase, kdy vše ukazovalo buď na selhání, nebo na nebezpečně slabou dohodu. Pochod byl veselý a mírumilovný, ale také neústupný. Heslem bylo "Klima nevyjednává", a západní vyjednavači to opravdu potřebovali připomenout.

Když pár lidí začalo házet kamení a odpalovat výbušky (ne, žádné "výstřely", jak bez dechu informoval server Huffington Post), účastníci pochodu to zvládli sami a nařídili osobám za to zodpovědným, aby se vzdálily, což také okamžitě učinily. Zúčastnila jsem se části pochodu a sotva kdy to přehlušilo rozhovor. Nazývat pochod absurdně "výtržností", jak to udělal Daily Telegraph, opravdu nebylo fér ke skutečným výtržníkům, jichž jsou v Evropě spousty.

Nevídáno. Kodaňská policie využila trochy rozbitého skla jako záminku k zadržení téměř tisícovky lidí, z nichž byly stovky společně zavřeny do ohrady, přinuceny sednout si s pouty na rukou na celé hodiny na zmrzlou zem (někteří měli spoutané i kotníky). Podle organizátora Tadzio Müller nešlo o ty, kdo házeli kamením, nicméně "zacházení bylo ponižující"; někteří zadržení se pomočili, protože jim nebylo dovoleno se pohnout. Uvěznění bylo varováním: Odchylky od "správného" poselství kodaňského summitu nebudou tolerovány.

Na oficiálním summitu se podle všeho delegáti shromáždili u plochých televizních obrazovek a sledovali, jak policie rozhání pochod a tlačí skupiny protestujících ke zdi.

Některým z nich to muselo připadat důvěrně známé. Bez jakéhokoliv poučení z "prozrazeného dánského textu" se večer konala schůzka čtyřicítky zvaných států za účelem zflikování dohody; zbytek ministrů 192 zemí neměl vůbec ponětí, o čem se jedná.

Skutečný test dánských kontrolních opatření přijde ve středu, během akce skupiny Reclaim Power. Ráno se pochod demonstrantů vydá k Bella Centre, aby požadoval skutečná řešení klimatické krize,nikoliv zmatenou matematiku a obchodování s emisemi, které se nabízejí uvnitř. Delegáti, kteří to chápou stejně, jsou zváni.

Pokud vše dobře dopadne, nedaleko Bella Centre se bude konat lidové shromáždění, které poskytne šanci představit řadu rozumných řešení, která byla z oficiálních jednání vyloučena, včetně zastavení neefektivní a energeticky náročné těžby ropných písků v kanadské provincii Alberta a placení klimatických "reparací".

Organizátoři shromáždění prohlásili jasně, že půjde o projev nenásilné občanské neposlušnosti. I kdyby bylo napadeno policií, nebude odpovídat násilím. Avšak strašidlo nesouhlasu nezapsaného ve scénáři oficiální konference nepochybně dánské hostitele hluboce znervóznil.

Doufejme, že jejich kontrolní opatření nebudou směřovat k udržení protestujících daleko od budovy Bella Centre a delegátů zamčených uvnitř. Neboť tato akce má potenciál vyslat do světa jasnou a velmi potřebnou zprávu: Fungovat může jedině dohoda diktovaná vědou a spravedlností.

Takže zpráva pro naše dánské hostitele: Kodaň je vaše město, a máme vás rádi za vaše bicykly a větrné mlýny. Nicméně naše planeta patří všem. Přestaňte nás vymazávat z obrazu.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.12. 2009