Uprostřed světové finanční krize byly některé banky zachráněny penězi pašeráků drog

15. 12. 2009

Na vrcholu finanční krize zachránily světové banky miliardy dolarů vydělané ilegálním prodejem narkotik, konstatoval komisař OSN pro drogy a zločinnost Antonio Maria Costa. Sdělil týdeníku Observer, že má k dispozici důkazy, že zisky organizovaného zločinu "byly jediným likvidním investičním kapitálem", který byl k dispozici některým bankám na pokraji jejich kolapsu v loňském roce. Costa dodal, že v důsledku krize byla do světového bankovního systému absorvována většina celosvětových zisků z ilegálního prodeje narkotik, které dosahují 352 miliard dolarů.

Costa poukázal na to, že na skutečnost, že jsou ilegální finance absorbovány do světového finančního systému, ho upozornily výzvědné služby a prokurátoři už před půl druhým rokem. "V mnoha případech byly peníze utržené za drogy jediným likvidním investičním kapitálem. V druhé polovině roku 2008 byla hlavním problémem bankovního systému likvidita a proto se stal likvidní kapitál důležitým faktorem," dodal.

Peníze drogových gangů byly použity k záchraně některých bank před bankrotem v situaci, kdy si banky přestaly navzájem půjčovat peníze. Costa odmítl tyto banky identifikovat, avšak dodal, že peníze vydělané prodejem narkotik jsou nyní součástí oficiálního systému a byly v podstatě proprány.

Důkazy, že zisky z prodeje drog se dostaly do oficiálních bank, přicházejí od činitelů z Británie, ze Švýcarska, z Itálie a z USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.12. 2009