O výmluvném rekordu střadatelů peněz, neboli Volební podvod a ekonomický nesmysl

29. 10. 2009 / Uwe Ladwig

Jen krátce po ukončení koaličních jednání zástupců německých takzvaných "občanských" stran CDU, CSU a FDP informoval prezident německých spořitelen Heinrich Haasis, že v roce 2008 ušetřili Němci 11,2% ze svých výdělků. To je prý nejvíc od začátku devadesátých let. O nenáhodné otázce, jestli tenhle termín vybral schválně, a o jejím politickém významu něco v téhle poznámce...

Zajímavé vlastně je už jen, že se v Německu říká obecně, že tři strany CDU, CSU a FDP dohromady utvoří "občanskou koalici", protože by si nezasvěcený pozorovatel mohl myslet, že voliči ostatních stran byli možná všechno možné, jen ne občané tohoto státu. Už tohle se vám možná taky zdá být divné.

Horší ovšem bylo, že tihle straníci, kteří sami sobě říkají "občanští politikové" žádali v předvolebním boji o důvěru občanů pomocí volebního podvodu, když poukazovali na nutnost snížení daní, aby se zachovaly existující pracovní příležitosti a vytvořily nové.

Lidi jim asi uvěřili a málokdo v médiích tehdy vysvětlil, že snížení daní nemůže fungovat odpovídajícím způsobem, když je spojeno speciální solidaritou s bohatými, což se ale od těchto politiků dalo očekávat. V tomhle případě to může mít vlastně jen jeden efekt, a to nikoliv zvýšení poptávky, ale další zvýšení úspor, a to ovšem těch už předtím privilegovaných bohatších občanů. Trochu více jsem o problému spojeném se zvýšením přídavků na děti a o daňových úlevách rodičů psal ostatně v BL posledně.

Můžete se ale právem ptát, co to všechno má co společného s tím, že pan Haasis čekal až do včerejška s tou informací, že Němci r. 2008 ušetřili tolik ze svých výdělků. Osobně si nemyslím, že se to dověděl teprve tento týden. Spíš mám dojem, že nechtěl ovlivnit ani volby, ani koaliční jednání a dát někomu argument k tomu, že ta speciální koaliční solidarita s bohatými, a tedy i snižování daní je ekonomický nesmysl. Pan Haasis ovšem osobně nepatří k těm chudým lidem, kteří budou mít ze snížení daní jen malý prospěch. To je ale asi jiná věc. Opravdu si nemyslím, že tak dlouho nikdo veřejnost oficiálně o tom rekordu o úsporách r. 2008 neinformoval, aby mohl příště ještě víc ušetřit. Ne, podle mého mu nešlo o úspory, ale možná o volební výsledky. To by ale nebylo moc hezké, nebo myslíte, že ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.10. 2009