Hnutí za osvobození delty Nigeru

Ukrajinsko-americká společnost vozí zbraně do Rovníkové Guineje

24. 6. 2009

ŠOK│ Ukrajinské letadlo Fokker s registračním číslem MEM 4-060 (UR-CAK) bylo zabaveno vojenskou zpravodajskou službou na mezinárodním letišti Mallam Aminu Kano 16. června, je podezřelé ze spojení s militanty z Hnutí za osvobození delty Nigeru, konstatoval nigerijský deník THISDAY. Podle ITAR-TASS letadlo patří do Ukrajinsko-americké letecké společnosti "Meridian". V letadle bylo údajně 18 beden zbraní, mezi jiným houfnice, pušky, kulomety, raketomety a minomety a střelivo, které bylo zajištěno bezpečnostními agenty.

Ti zatkli pět osob - dva ukrajinské piloty, dva cizí státní příslušníky z letadla a nigerijského celního úředníka. Ředitelství Vojenského zpravodajství (DMI) převzalo vyšetřování od státní bezpečnostní služby (SSS). Bylo hlášeno, že letadlo nouzově přistálo v noci na 16. června v Nigérii kvůli technickým problémům na cestě do Malabo, Rovníkové Guiney.

Informace o spojení s Ukrajinou potvrdila kancelář UNIAN s odvoláním na zástupce SOEs' Ukrspetsexport. Podle této společnosti ovšem patří zabavené zbraně Chorvatsku. Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny a příslušníci ukrajinské ambasády v Nigérii prošetřují okolnosti, co se stalo a rozsah účasti ukrajinských občanů.

Hnutí za osvobození delty Nigeru v roce 2006 vedlo ozbrojený boj proti centrální vládě Nigérie, a dokonce i útok proti sousední zemi. Požadují podíl na příjmech z prodeje ropy, což je většina bohatství Nigérie. Ve snaze dosáhnout svých cílů militanti užívají sabotáže, atentáty, bombové útoky, únosy a jiné teroristické techniky.

Minulý měsíc v této zemi zahájili ozbrojenci v několika ozbrojených člunech z teritoriálních vod kde Rovníková Guinea sdílí námořní hranici s Nigérií, útok na prezidentský palác. Veřejnost se domnívala, že jde o státní převrat, ale úřady v Malabo z útoku obvinily nigerijské militanty.

18. 6. 2009 Thisday: Aircraft with Weapons Impounded in Kano ZDE

19. 6. 2009 Thisday: Impounded Aircraft Linked to Militants ZDE
18. 6. 2009, Лента: Украина открестилась от арестованного в Нигерии оружия ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009