Obama odsoudil násilí v Íránu

24. 6. 2009

Barack Obama poprvé odsoudil násilí v Íránu. V úterý zdůraznil, že je šokován a rozhořčen způsobem, jímž Teherán zasáhl proti demonstrantům. Po týdnu mlčení zašel americký prezident daleko dál než byla jeho předchozí vyjádření sympatií s demonstranty.

"Spojené státy a mezinárodní společenství jsou šokovány a rozhořčeny hrozbami, bitím a vězněním posledních několika dní," řekl Obama. "Silně odsuzuju tyto nespravedlivé činy a spolu s americkým lidem truchlím nad každým nevinným životem, který byl ztracen."

Obama hovořil o "děsivém obrazu" umírajících okamžiků Nedy Soltanové, mladé demonstrantky, kterou zastřelil ostřelovač a která se stala symbolem íránského vzbouření. Dodal, že nakonec se ukáže, že demonstranti byli "na správné straně historie". To, že režim obviňuje cizince, je "zjevným pokusem odvrátit pozornost lidí od toho, co se skutečně děje na íránském území".

Zdůraznil: "Tato stará strategie zneužívání starých napětí, aby se očernily jiné země už v Íránu nebude fungovat."

Obama ale přiznal, že události v Íránu od prezidentských voleb poškodily jeho strategii sbližování s Teheránem, jejichž cílem bylo dostat ze slepé uličky jednání o íránském jaderném programu. "TO, čeho jsme svědky v posledních týdnech, není povzbuzující."

Obamovo vyjádření přišlo ve chvíli, kdy mezi Británií a Íránem vznikl konflikt ohledně údajné špionáže, kdy Teherán vypověděl dva britské diplomaty a britský premiér Gordon Brown se pomstil deportací dvou íránských diplomatů z Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poznámka KD: V polovině minulého století měl Írán jednu z prvních demokracií na Středním Východě. Byly to USA ve spolupráci s Británií, kdo ji svrhly a nahradily opresivní, v technokratickém slova smyslu modernizační monarchií opírající se o teror a tajnou policii.

Když nyní USA vyjadřují znepokojení nad stavem dodržování občanských a lidských práv v Íránu, na mnohé Íránce to působí velmi podobně, jako by na Čecha působilo třeba prohlášení Vladimira Putina, že se obává o osud české demokracie.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009