Fantazie o změnách klimatu

24. 6. 2009

KD│Před nějakou dobou jsem psal o protiekologické ekonomii --- tedy o trvání oponentů omezování emisí skleníkových plynů na tom, že ekonomické náklady na obchodování s emisemi budou nezměrné a neúnosné. Citoval jsem Roberta Samuelsona, který obvinil Environmental Defense Fund za to, že tvrdil, že výrazná akce v oblasti omezování emisí si od každého vyžádá jen minimální denní náklady, napsal v blogu na The New York Times Paul Krugman.

Congressional Budget Office nyní odhaduje náklady domácností na Waxmanův-Markeyův zákon v roce 2020 na 22 miliard --- což vzhledem k projektované populaci na úrovni 335 milionů znamená 18 centů denně. Takže EDF mělo v zásadě pravdu: Náklady na obchodování s emisemi budou velmi, velmi malé.

Závěr zní, že si potřebujeme udělat jasno v tom, kdo jsou tady realisté a kdo fantastové. Realisty jsou vlastně klimatičtí aktivisté, kteří chápou, že když lidem v tržní ekonomice poskytnete pobídky, provedou velké změny v oblasti použití energie a environmentálních dopadů. Fantasty je dav vyzývající nás, abychom dál spalovali jako o život, který naprosto nenávidí myšlenku vládní ekonomické politiky a proto tvrdí, že udělat správnou věc je ekonomicky nemožné.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009