5. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 5. 2008

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti Británie

V jedenáctém roce nepřetržitého vládnutí, sotva rok poté, co v  ještě stále celkem pohodlné premiérské pozici vystřídal Tonyho Blaira jeho dlouholetý ministr financí Gordon Brown, musela britská levice - ač zatím pouze? v místních volbách v Anglii a ve Walesu – zaregistrovat první, ale zato nečekaně drtivou porážku. Lze v ní vystopovat lecjakou logickou souvislost i symboliku, lze v ní vidět varování a určitě bude pro britské labouristy, ale nejenom pro ně, užitečné zamyslet se nad příčinami a hledat možnosti jak, nejpozději do dvou let, zkusit věci napravit.

Symbolika je jednoduchá: Vše se událo právě prvního máje, v den svátku práce, jenž sice Britové příliš neslaví, ale s nímž je spojuje název strany - labour znamená totéž, co práce. Onen název symbolizuje i fakt, že ostrovní levice vznikla na rozdíl od kontinentální, jako výsledek fabiánského – odborářského – myšlení. Na evropském kontinentu je to většinou naopak: odbory jsou produktem politické levice – sociální demokracie. I tradice jsou poněkud rozdílné.

Co do počtu hlasů se před levici dostali, jakkoli těsně, i věčně třetí liberálové. Levice ztratila moc mimo jiné v Liverpoolu a v severní Anglii, ztratila i to, co od Toryů v nedávné minulosti získala v jižní Anglii a nakonec ztratila i Londýn, nejlepší odrazový můstek do parlamentních voleb. Někteří, zasvěcenci i 'zasvěcenci‘ říkají, že jde o konec  blairovské „nové levice“ a ať už je to pravda, či nikoli stojí to za zamyšlení, i když byl Brown spíše považován za levicovějšího než byl Blair a i když lze i pochybovat, zda „nová levice“ vůbec levicová byla. Potud tedy symbolika

K logickým důvodům určitě patří, že čím delší vláda jedné strany (či koalice stran), tím je volič unavenější a touží po změně. Patří k nim také fakt, že po Maggie Thatcherové má pravice dnes na čele relativně mladého, celkem schopného a nebojácného politika s jistou představivostí a také s jistým šarmem. Jiným z důvodů, které přispěly k volební porážce labouristů, je skutečnost, že nejen Spojené království, ale celý západní svět se po velkých problémech se špatně krytými hypotečními úvěry, krachy bank, růstem cen paliv a energetiky či potravin a s přibývající konkurencí velkých, donedávna rozvojových zemí dostal – ať už dočasně, nebo dlouhodobě – do kritické hospodářské situace, kterou pochopitelně nejhůře snášejí tradiční levicoví voliči. V případě Spojeného království (UK) přistupuje také fakt dlouhodobé nekritické podpory levicové vlády čím dál nepopulárnějšímu režimu odcházejícího prezidenta USA Bushe a dlouhodobě i problémy UK ve vztahu k Evropské unii (EU). Problémy s EU by měla i vládní pravice, jenže má zrovna to pochybné štěstí, že (zatím) není vládní.

Varování je jasné: Několik současných ministrů by ztratilo místo v Dolní sněmovně, kdyby se podobný výsledek ve „velkých“ volbách opakoval. Nepochybně se nad tím někteří zamyslili, když konstatovali, že premiér má do podzimu vypracovat souvislý a promyšlený program strany. Nikdo se ale neodvážil zpochybnit jeho postavení. Dokonce ani starý partajní rebel a do minulého týdne londýnský primátor, „rudý Ken“ Livingstone, jenž zvítězil nad mocí thatcherovskou i blairovskou. Na přímou otázku médii zda důvodem jeho volební porážky nebyly chyby stranického vůdce, vzal ale Livingstone vinu za svou prohru na sebe. Někteří současní ministři přiznali, že se lidé ptají, zda labouristé chápou, jak žijí, že občany znepokojuje růst daní, cen paliv a životních nákladů a že jim mnozí zabouchnou dveře, když chodí agitovat dům od domu, což je v Británii tradicí.

Na takový druh politické pokory nejsme u nás bohužel zvyklí. Ani na předsedu vlády, jenž se nenechal knokautovat, zvedl se a zkrvavený, bezprostředně po porážce, řekl: „Jsem zde abych naslouchal a vedl. A to také udělám. Stojíme tváří v tvář těžkým hospodářským podmínkám s rostoucími cenami paliv a potravin, s nejistotou kolem hypoték a úvěrů, ale během několika měsíců se ukáže, že jsme učinili správná rozhodnutí, že vývoj hospodářství se obrátí vzhůru a prosperita bude následovat.“

To jsou slova poraženého demokrata. Uvidíme. Pozoruhodné v případě Gordona Browna je, že do veřejného života vstupoval jako mladý, geniální národohospodář a vycházející politická hvězda. Dlouho čekal na šanci dostat se až úplně nahoru. Pak ale neukázal příliš vůdcovské nebo ekonomické geniality. V těžkých dobách jeho země doplácí nejen na spojenectví s USA, ale ztrácí i vůči srovnatelným evropským regionálním mocnostem. Z nich v posledních letech ostatně levice zvítězila pouze ve Španělsku.

Lze najít i poučení pro Česko: Přes mohutné protesty velké skupiny spolustraníků Brown odmítl nejnižší, desetiprocentní daňovou hranici. To je úroveň pro ty nejchudší. Když pomyslím na 15% rovnou daň z jakéhosi' uměle vykonstruovaného, 'superhrubého‘ příjmu, zavedenou nyní v Česku, zdá se logické, že část české levice znovuzavedení desetiprocentní hranice, včetně jisté progresivity plánuje. Jaké – toť otázka.

                 
Obsah vydání       5. 5. 2008
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně
4. 5. 2008 První máj s neonacionalisty, neonacisty, provokatéry a opilci Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
5. 5. 2008 Írán definitivně odmítl dolar - bude to důvod k válce?
5. 5. 2008 Současná, ekonomicky a politicky stabilní Británie Jan  Čulík
5. 5. 2008 Inflace v ČR "není horentní"
5. 5. 2008 Šéf konzervativců David Cameron se obává, že "neřízená střela" Boris Johnson zmaří jeho naděje stát se premiérem
5. 5. 2008 Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti Británie Egon T. Lánský
5. 5. 2008 Věnec sonetů (III) Jaroslav  Seifert
5. 5. 2008 ČT 24 o protiraketové obraně
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
5. 5. 2008 Manifestation : "Ce traité n'est pas le nôtre"
5. 5. 2008 Francie: Naléhavá opatření proti hladovým bouřím Karel  Košťál
5. 5. 2008 Staronové úvahy k pražskému květnovému povstání
5. 5. 2008 1 Maja 2008 w Warszawie - filmowa relacja
4. 5. 2008 Hledá se: Alois Brunner, klíčový spolupracovník Adolfa Eichmanna Richard  Seemann
4. 5. 2008 Ten problém je i náš, vážení Hana  Mudrová
4. 5. 2008 Čištění Ladislav  Žák
2. 5. 2008 Labouristická strana zaznamenala v komunálních volbách nejhorší porážku za 40 let Jan  Čulík
4. 5. 2008 Immanuel Wallerstein: Rasa, gender a třída v americké politice: něco nového? Immanuel  Wallerstein
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008
2. 5. 2008 Demonstrace: "Tuhle smlouvu neberem"
2. 5. 2008 Přehled dosavadních slyšení o americké obraně proti balistickým raketám v Kongresu Pavel  Barák
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
2. 5. 2008 Na betonový problém betonovou záplatu Hynek  Hanke
2. 5. 2008 Globální hlad ve světě nadbytku Daniel  Veselý
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny
30. 4. 2008 Miloš Pick: Zápas o pětidenní pracovní týden v éře reforem Miloš  Pick
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008