20. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2007

Karmapa v Praze

V severních zemích se objeví člověk, nejvyšší duchovní přítel. Člověk, který ovládá největší osvícenou sílu, který má největší schopnosti, kterému budou naslouchat mnozí. Ponese jméno Karmapa "znalec tří časů" či "držitel aktivity všech buddhů". Kdokoliv uvidí jeho tvář, dokonce jenom jednou, bude vysvobozen ze svých zatemnění mysli.

Historický Buddha Šákjamuni, 550 let př.n.l.

Jako věčný hledač oné metafyzické síly, jenž přesahuje hranice lidského uvědomění, jsem ani na vteřinu nezaváhal a zúčastnil se vrcholu pražské návštěvy duchovního vůdce jedné ze čtyř hlavních škol tibetského buddhismu Karma Kagju, současné inkarnace Karmapy - Thaje Dordžeho.

Iniciace (řízená meditace), to slovo mi znělo v uších několik posledních týdnů den co den.

Frustrován součastným stavem společnosti, kde materialismus drtí všechny duchovní hodnoty a bezbřehý konzum je nám podsouván jako měřítko normálnosti, jsem vzhlížel s nadějí k datu 17. června, kdy měla proběhnout v pražské T-Mobile aréně buddhistická iniciace pod vedením Karmapy Thaje Dordžeho. V potu tváře těžce vydělaných sedm set korun jsem za vstupenku vydal bez většího rozmyslu, píše Jan Smolák.

Vnitřně jsem si tento výdaj ospravedlnil nutností zaplatit za určité pohodlí , jehož se nám hledačům osvícení v moderní hale dostane.

Myšlenku, že celá dvoudenní akce skládající se ze dvou přednášek a samotné nedělní iniciace je jen čistě komerční záležitost sloužící k vylepšení domácího rozpočtu několika rádoby iluminátů, jsem radikálně odmítl a nadále odmítám.

Ve chvíli mého příchodu byla střední část haly, kde normálně bývá hokejové hřiště, téměř zaplněna, pár set lidí sedělo v hledišti naproti improvizovanému pódiu. Velké množství atraktivních slečen a dam, které v šatech mnohdy opravdu letního střihu, jenž i po začátku uvodího odříkávaání mantry nadále korzovaly po celém sále, mě lehce odvádělo od plného soustředění na cestě k uvolněné mysli.

Halou se začal nést zvuk jenž jasně oznamoval , že Karmapa přichází na scénu. Thaje Dordže (*1983) působil skromně a vyrovnaně, doprovod mu dělal rodák ze severní Evropy Lama Ole Nydahl - člověk s vizáží Stinga, jeden z mála plně kvalifikovaných učitelů meditace tibetského buddhismu pocházejících ze západu.

Na úvod Karmapa nastínil, že samotná iniciace se bude skládat z jedenácti menších iniciací, po kterých přítomní získají duševní sílu na cestě k plnému osvícení. O překlad se velmi dobře staral Jakub Kadlec ze Společnosti Diamantové cesty.

Během iniciace jsem se maximálně uvolnil, ale snad vinou mého zájmu o buddhismus z čistě filosofické stránky a absence jakékoliv praktické průpravy, jsem se nemohl stále dočkat onoho kýženého transcendentálního zážitku. Očividně jsem nebyl jediný, několik lidí v mém okolí bylo pohrouženo do hluboké meditace, ale většina se zúčastňovala jen z pozice diváků.

Mnozí nezúčastněně psali sms nebo nervózně popíjeli energy drinky z bufetu v předsálí. Pomalu jsem začínal mít dojem, že tradiční forma předávání buddhistického učení není příliš uzpůsobena vnímání průměrného Středoevropana jako jsem já.

Praktikující buddhista jistě namítne, že je to způsobeno pouze mou vlastní omezeností.

Má pravdu. Nemohl jsem se však zbavit dojmu, že meditace ve stylu starého tibetského rituálu má minimální potenciál oslovit člověka nezasvěceného. Naopak meditace vedená duchovním učitelem typu Thaje Dordžeho oproštěná od zbytečného lpění na tradiční formě by ve výsledku měla na širší veřejnost mnohem silnější efekt.

V naší společnosti je cítit absence duchovního rozměru schopného vnést do mysli každého z nás potřebný klid, vyrovnanost a pokoru, postrádáme hodnoty, které převáží současnou všeprostupující žádostivost, která už ze své podstaty nemůže nikdy dostát naplnění a předurčuje člověka k honbě za neexistujícím cílem, vytvářeným naší vlastní zmatenou myslí, nebo ještě hůř za cílem, který je nám podsouván někým jiným, sledujícím opět jen své osobní zájmy.

Iniciace byla u konce, netroufám si hodnotit pocity ostatních, já cítil lehké zklamání. Závěrečná zdravice a poděkování za účast od Karmapy pro nejznámějšího českého horolezce a nepřekonatelného pěstitele vlastního kultu osobnosti pana Pavla Béma (pražský primátor a člen silně materialistické ODS ) je opravdu paradox. Halou se nesl potlesk.

Z reprobeden zazněla výzva , že nyní může každý jít za Karmapou pro osobní požehnání, do té doby meditující lidé se během pár vteřin proměnili v dav, co silně připomínal zástupy čekající na slevu v hypermarketu, ti mrštnější neváhali podniknout krátký sprint.

.... kdokoliv uvidí jeho tvář, dokonce jenom jednou, bude vysvobozen ze svých zatemnění mysli.

Když jsem vyšel ven z arény a uviděl krásné slunečné odpoledne všude kolem, cítil jsem se opravdu dobře. "Netlačte se, na všechny se dostane..." hlas z mikrofonu uvnitř budovy usměrňující frontu čekatelů na požehnání jsem slyšel už jen z dálky.

                 
Obsah vydání       20. 6. 2007
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír
19. 6. 2007 Česká republika podporuje právo Íránu na jadernou energii
20. 6. 2007 Polsko se odvolá proti odškodnění pro ženu, která přišla o zrak
20. 6. 2007 Polsko možná přijde kvůli svému vetu o dotace z EU
20. 6. 2007 Demokraté, kteří chtějí odmocňovat, aneb Jak pomoci cizím nacionalistům Uwe  Ladwig
19. 6. 2007 Seriál Fabiana Golga o "korupci v deníku Metro" Jan  Čulík
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje
20. 6. 2007 Zeman se omluvil Brezinovi - po osmi letech soudů Štěpán  Kotrba
20. 6. 2007 Dal Stivens -- muž který stvořil Kamenáče Billa Petr  Náhlík
20. 6. 2007 Karmapa v Praze
20. 6. 2007 Co je otroctví a kdo jsou otroci Josef  Vít
20. 6. 2007 Zdatný Goebbelsův učeň Pavel  Mareš
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Diskurs banalizace - novinařina jako věštění z křišťálové koule Mirek  Vodrážka
19. 6. 2007 Osobní kariéra versus veřejný zájem, ohýbání práva a chlap "bez gulí" Zdeněk  Jemelík
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce