20. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2007

Co je otroctví a kdo jsou otroci

Polemika s článkem Lukáše Rázla "Levicové otroctví"

Pan Lukáš Rázl se rozhodl rozmnožit řídké řady pravicových autorů, podporujících pravicové názory u nás. Protože nemá vlastní nosné myšlenky, použil oblíbenou metodu. Obořil se na toho exponenta levice Víta, který leží v žaludku všem jemu podobným.

A jako všichni ostatní to dělá jednoduše a vloží mi do úst něco, co jsem neřekl. Pane Rázl, já jsem nikdy neřekl, že "pracujeme-li všichni, pak si všichni musíme býti rovni v bohatství", ani že "nejsme-li si rovni v bohatství, pak je to, volně dle pana Víta, "důsledek oloupení pracujícího lidu kapitalisty". To jste si vymyslel. Ale dobře se proti tomu argumentuje, že?

Na rozdíl od druhých autorů přišel pan Rázl s novými objevnými myšlenkami. Nejlepší je ta , že "práce" není zdrojem většiny našich "statků" či "bohatství". To je skutečně objev. Bohužel - pan Rázl neřekl, co je tedy zdrojem bohatství. Já jsem o tom dlouho přemýšlel, ale nenašel jsem nic jiného, než že někomu létají zlaté nugety do úst. Jinak to nejde, protože i zlatokopové museli pracovat. A signifikantní na věci je to, že i na Klondyku zbohatli více všelijací obchodníci, než zlatokopové.

Další objevnou myšlenkou je, že "nerovnost, v tvorbě bohatství mezi lidmi, nepramení z vůle kapitalistů, kteří si chtějí "bezpracně žít na vysoké noze" (Vít), ale, je důsledkem "Božího řádu". Zatáhnout do takové diskuze boha, je novum. Já si z bible pamatuji jen, že "spíše projde velbloud uchem jehly, než boháč do království nebeského". Proč nepřijde boháč do království nebeského, když ke svému bohatství přijde poctivým způsobem? Že by už autoři bible věděli, že k velkému bohatství poctivě přijít nelze?

Panu Rázlovi se nelíbí v našem státě. A asi by se mu nelíbilo ani v Topolánkově státě, když říká : "Tak jako nevolníci musíme každý z nás pro naplnění potřeb rozpočtu tohoto státu odpracovat 110 pracovních dní. Z nich je ale plných 44 dní odpracovaných jen ze solidarity pro druhé". To je ovšem zločin, pracovat 44 dní na podpory v nezaměstnanosti, na mateřskou dovolenou, příspěvky pro invalidy, slepce, možná i na vzdělání cizích dětí. Protože peníze nerostou na stromě "zbývá jen konfiskace plodů snažení a práce pilných a úspěšných. A sem patří i progresivní zdanění." To není nic nového. Jen evergreen všech pravičáků. Ani další návrh řešení není nic nového. "Existuje vůbec nějaké "spravedlivé" přerozdělení bohatství"? ptá se pan Rázl a sám si odpovídá : "Kdo nadprůměrně spotřebovává (konzumuje), nechť i za to nadprůměrně platí. Oceňujme činnosti vytvářející bohatství (snižujme daně ze zisku) - a trestejme plýtvání bohatstvím (užívejme daně z přidané hodnoty)".

A je to tady zase. Evergreen pravičáků na pokračování. Už mě nudí stále vyvracet tyto zvrácené názory. Pane Rázl, přečtěte si moje staré články, abyste se dozvěděl, že není možné zavést nulové daně pro bohaté (pilné a pracovité) a zároveň je přesunout ve formě DPH na chudé -- (líné a hloupé).

Pan Rázl mě nařkl, že biji na poplach proti "modrému snu liberálů" argumenty z roku 1948. Ale to není nic špatného. Minulý režim byl podle vás zločinný, ale komunistické myšlenky zatím zločinné nejsou. Jsou to totiž myšlenky a sny milionů dělníků celého světa, kteří si spravedlnost museli vybojovat za velkých obětí. Ti, kteří nechtějí platit daně, neváhali zabít každého, kdo chtěl zlepšit postavení dělníků. Namátkou mě napadá Rosa Lucemburgová, Karl Liebknecht, Sacco a Vanzetti a tisíce dalších. Cesta za spravedlivější společností je pokropena jejich krví, a jejich krev je i na rukou jejich nepřátel a vrahů.

                 
Obsah vydání       20. 6. 2007
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír
19. 6. 2007 Česká republika podporuje právo Íránu na jadernou energii
20. 6. 2007 Polsko se odvolá proti odškodnění pro ženu, která přišla o zrak
20. 6. 2007 Polsko možná přijde kvůli svému vetu o dotace z EU
20. 6. 2007 Demokraté, kteří chtějí odmocňovat, aneb Jak pomoci cizím nacionalistům Uwe  Ladwig
19. 6. 2007 Seriál Fabiana Golga o "korupci v deníku Metro" Jan  Čulík
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje
20. 6. 2007 Zeman se omluvil Brezinovi - po osmi letech soudů Štěpán  Kotrba
20. 6. 2007 Dal Stivens -- muž který stvořil Kamenáče Billa Petr  Náhlík
20. 6. 2007 Karmapa v Praze
20. 6. 2007 Co je otroctví a kdo jsou otroci Josef  Vít
20. 6. 2007 Zdatný Goebbelsův učeň Pavel  Mareš
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Diskurs banalizace - novinařina jako věštění z křišťálové koule Mirek  Vodrážka
19. 6. 2007 Osobní kariéra versus veřejný zájem, ohýbání práva a chlap "bez gulí" Zdeněk  Jemelík
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce