1. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2003

Ministr zahraničí Cyril Svoboda nezastupuje zájmy ČR

"Ona vykonala obrovské a dobré dílo," řekl doslova Cyril Svoboda ve zprávách ČT1 dne 27. 11. 2003 na adresu velvyslankyně v Kuvajtu Jany Hybáškové, přesto ji chce odvolat. "Nesmírně si vážím toho, být českým velvyslancem a je to veliká čest, ale občas člověk musí vážit, zda občanské postoje, když vidíme nepravosti okolo sebe, nejsou důležitější, než tento post. Já jsem počítala s tím, že mohu nést určité následky svého konání...", jsou slova J. Hybáškové. Definitivní rozhodnutí o odvolání velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jany Hybáškové je nyní na prezidentu Václavu Klausovi. Velmi by mě potěšil a příjemně překvapil, pokud by našel diplomatický způsob, jak její odvolání zastavit. Přeji odvahu a takt, pane prezidente!

Vláda i prezident jsou pověřeni k zastupování zájmů svých občanů

Úroveň společnosti závisí na vyspělosti občanů. Té zemi, ve které existuje široká vrstva citlivé inteligence, která není lhostejná a je zvyklá věnovat část svého času důležitým společenským otázkám, se jistě povede lépe, než té, ve které si vysocí státní úředníci mohou bez veřejného dohledu dělat, co se jim zlíbí -- tak, jako podle mého úsudku činí Cyril Svoboda. Česká veřejnost by měla dobře sledovat, čí zájmy hájí Ministr zahraničí ČR, čí hájí velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková.

Na přímou otázku moderátorky ČT: "V čem tedy pracovala špatně?" odpověděl úvodem citovaným "Ona vykonala obrovské a dobré dílo." Jana Hybášková v telefonickém rozhovoru s ČT říká: "Co se Iráku týče, měla jsem oficiální pověření, ke zpracování této problematiky.(...) Předpokládám, že jsem své oficiální pověření splnila přesně." Obvinění ministerstva zahraničí, že J. Hybášková zasahovala do práce velvyslance v Iráku, odmítl dokonce náš irácký velvyslanec (!) Martin Klepetko, ke spolupráci s J. Hybáškovou doslova řekl: "...v žádném případě tam nebyl žádný konflikt".

Podpořme politiky, kteří neváhají riskovat pro ideály svou kariéru

Zdá se, že skutečným důvodem odvolání J. Hybáškové je, že si vytvořila vlastní nezávislý postoj a podle něj i jednala -- přestože tím vědomě riskovala svoji slibnou profesní kariéru: "Mohli bychom začít sbírat zisky ze stomilionové investice, jenže my jedeme domů. Vzdáváme se ... nepříteli, který na nás nikdy nezaútočil, pohodlnosti armádního zdravotnictví, bezpečnostním obavám armády a nedostatku ... politické vůle dovádět věci do konce," (zdroj MF DNES: "Polní nemocnice končí. Proč?"). Snad právě toto jsou slova, která dovršila znelíbení Cyrila Svobody, takže navrhl vládě ČR její odvolání. Vláda jeho návrh na večerním zasedání 26. 11. 2003 schválila. Toto rozhodnutí však nabývá platnosti až podpisem prezidenta V. Klause.

"Naše angažovanost v Iráku je citlivá politická věc,

která se sleduje po celém světě a tady se musí dodržet to, co rozhodla vláda," říká Cyril Svoboda. Ano, je to opravdu citlivá věc, potvrzuji i já, a proto je nyní velmi důležité, zda se občané ČR, tedy právě ti občané, které vláda ČR i prezident zastupují, nechají zastupovat tou politikou, kterou můžeme již i vidět za Janou Hybáškovou, nebo zda spíše podpoří Cyrila Svobodu, který říká: "Nelze zpochybňovat rozhodnutí vlády a velvyslanec, když mluví, tak mluví jako zástupce té země. To, co říká, se monitoruje po celém světě, to se sděluje, protože ona zastupuje český stát, zastupuje hlavu státu, zastupuje vládu." A ještě jednou: Vláda i prezident zastupují národní zájmy občanů ČR, víme však, jaké jsou?

Ať ČSSD obhajuje zájmy pracujících, ODS podnikatelů a KDU-ČSL křesťanské ideje

V prvé řadě bychom měli sledovat vzájemný soulad myšlenek, slov a činů. Jaképak myšlenky hájí komunističtí poslanci, kteří létají z Prahy do Ostravy letadlem, zatímco jejich soudruzi (třeba i učitelé) pobírají nedůstojné mzdy? Podařilo se ODS za dlouhou řadu let vlády změnit podmínky v zemi tak, aby se i malým podnikatelům snadno a efektivně pracovalo? Co konkrétního - ne slovně, ale v činech - udělali pro urychlení soudů, bez kterých může jen málokdo v našich malých podmínkách podnikat?

Cyril Svoboda byl zvolen hlasy křesťanských voličů

Trpělivost, důvěra v dobrou změnu, maximálně poctivá snaha nedat oponentům žádnou, ani sebemenší záminku k odplatě, nečinit zlé... Víra v budoucí svět, ve kterém mohou zmizet odvěké spory a války... Vážná starost, aby dobrý oheň lidské vzájemnosti a soucitu nevyhasl... - Takto vnímám já moderní křesťanství a chovám-li úctu k těmto ideám, je mou povinností upozorňovat na každého, kdo zneužije svůj mandát.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda, který je v jedné z nejvyšších státních funkcí, zastupuje celou naši zemi a podle mého soudu ji zastupuje špatně. V prvé řadě však nehájí zájmy svých křesťanských voličů. Jejich zájmem je - a to zcela bez diskuse -- skutečná pomoc trpícím lidem, a právě tu velmi účinně poskytovala naše vojenská polní nemocnice. Místo toho, aby se Cyril Svoboda osobně angažoval v nalezení náhradního týmu lékařů, nahrazuje lékaře policisty... Snad nemusím dále rozvádět, o jaký ideový posun jde...

Odvolejme špatné úředníky a podpořme dobré

Je velmi alarmující, že snaha o maximální poctivost a soudnost (o tom jsem upřímně přesvědčen), kterou můžeme sledovat u Jany Hybáškové, je ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou "odměněna" propuštěním. Velmi by mě potěšilo, kdybych s ulehčením zjistil, že s tímto postojem nezůstávám osamocen, že podobně jako já vnímají tuto situaci i jiní občané.

Možná by rychlé odvolání jednoho čím dál tím samolibějšího a doslova a do písmene farizejského politika (přesně vím, co říkám) z vysoké politiky mohlo být slibným počátkem možná i nečekaně rychlých změn, které konečně ukážou, že dobrý budoucí svět je možný.

                 
Obsah vydání       1. 12. 2003
1. 12. 2003 Američané pustí domů Brity, vězněné v zálivu Guantánamo
1. 12. 2003 Chagalle, ozvi se! Jan  Paul
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
1. 12. 2003 Zemědělství: Ve Skotsku léta čelí bídě, ale věří, že brzy bude lépe Jan  Čulík
1. 12. 2003 Boj o 17. november Ivan  Štulajter
1. 12. 2003 S komunisty se nemluví? A odkdy? Michal  Jurza
1. 12. 2003 Český rozhlas vyprodukoval jiné nesmysly než ČRo 6 David  Hertl
1. 12. 2003 Smí si stát despoticky vybírat svůj desátek? Alexandr  Vojta
1. 12. 2003 Ministr zahraničí Cyril Svoboda nezastupuje zájmy ČR Michal  Rusek
1. 12. 2003 Černobílá reakce pana Ruska
28. 11. 2003 Britská charitativní organizace umlčena z USA
1. 12. 2003 Tichá voda na summitech Urbanovy uhelné břehy mele
1. 12. 2003 Dumka o revolúciách Andrej  Sablič
1. 12. 2003 "Veškerý majetek je v kapitalismu vlastněn soukromě"
1. 12. 2003 Vzdelanie na dlh Michal  Feik
1. 12. 2003 Schengenské otázniky Martin  Muránsky
1. 12. 2003 Vôňa vojny Peter  Stupavský
1. 12. 2003 Jsem plastickým chirurgem mnoha tváří... Filip  Rožánek
1. 12. 2003 Holandsko si ponechá coffee shopy
1. 12. 2003 Vyriešiť hádku o spoločnej európskej obrane
28. 11. 2003 K volbám v Ulsteru: Rozvět či rozklad? Jan  Čulík
1. 12. 2003 Sympozium o současné rakouské literatuře
29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"
28. 11. 2003 Velké zvíře, Miloš Forman, Milan Kundera, Jerzy Stuhr a současné Polsko Jan  Čulík
28. 11. 2003 Cenzura v Itálii: zakázána televizní satira
22. 11. 2003 Adresy redakce
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech