Senátor: USA by mohly začít posílat ATACMS do Kyjeva za 1 týden

24. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Spojené státy by mohly začít předávat armádní taktické raketové systémy dlouhého doletu (ATACMS) na Ukrajinu "do konce týdne", pokud Bílý dům schválí balík vojenské pomoci, který byl nedávno schválen ve Sněmovně reprezentantů, řekl americký senátor Mark Warner CBS News v rozhovoru zveřejněném 21. dubna.

Po měsících odkladů a politických bojů schválila Sněmovna reprezentantů 20. dubna balík pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů. Očekává se, že Senát návrh zákona schválí v nadcházejících dnech, načež jej podepíše americký prezident Joe Biden.

Demokrat Warner uvedl, že dodávky, které zahrnují raketové systémy dlouhého doletu, by mohly být připraveny k přepravě během několika dní.

"Doufám, že jakmile prezident podepíše... zajistíme, aby Kongres dělal svou práci, aby tyto materiály byly přepravovány do konce týdne," řekl Warner.

USA poprvé dodaly rakety ATACMS na Ukrajinu v říjnu 2023 po měsících jednání. Balíček obsahoval pouze starší modely s doletem 165 kilometrů. Novější varianty ATACMS mají maximální dolet kolem 300 kilometrů a Ukrajině dosud nebyly poskytnuty.

Koncem února NBC News uvedly, že Bílý dům je připraven poskytnout Kyjevu varianty raket ATACMS delšího doletu, pokud Kongres schválí nový balík financování.

Warner uvedl, že ATACMS jsou součástí nového balíku pomoci a jsou připraveny k odeslání.

"ATACMS – věřím, že administrativa byla v posledních několika měsících připravena připravit nebo poskytnout ATACMS. Je to vepsáno do této legislativy," řekl.

Dlouho očekávaný příchod další americké vojenské pomoci přichází v době, kdy Ukrajina čelí zhoršujícím se podmínkám na bojišti a vážnému nedostatku systémů protivzdušné obrany a dělostřelectva.

"Mělo se to stát už před šesti měsíci," řekl Warner o novém balíku pomoci.

"Další nejlepší čas je právě teď, tento týden."

Warner pochválil ukrajinskou armádu za její úspěchy navzdory těmto překážkám a řekl, že americká pomoc Ukrajině se ukázala jako dobře hodnocená finanční investice.

"Nyní a v posledních dvou letech, s méně než 3 % našeho obranného rozpočtu, dva roky po sobě, kdy Ukrajinci zlikvidovali 87 % ruských pozemních sil, 63 % jejich tanků, 32 % jejich obrněných transportérů, aniž by ztratili jediného amerického vojáka, díky odvaze Ukrajinců a vybavení, které dostali od nás a od našich evropských spojenců," řekl.

Raketové systémy dlouhého doletu jsou pro Kyjev již dlouho nejvyšší prioritou, i když některé západní vlády se zdržely poskytnutí zbraní kvůli obavám z eskalace s Ruskem.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
872

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024