Šéf MAAE: Íránu zbývají "týdny" do vyrobení atomové bomby

24. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Írán je blízko vyrobení atomové bomby a MAAE nemá "potřebnou úroveň přístupu" k aktivitám íránských kolegů, řekl Rafael Grossi v rozhovoru pro DW.

Írán je "spíše týdny než měsíce" vzdálen od toho, aby vlastnil dostatek obohaceného uranu k výrobě jaderné bomby. Uvedl to v rozhovoru pro DW generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v pondělí 22. dubna, informuje Kirill Šestakov.

Ačkoli úroveň obohacování uranu v Íránu téměř na úroveň nezbytnou pro výrobu jaderných zbraní je znepokojující, nelze dojít k závěru, že Írán již takové zbraně vlastní, dodal Grossi. Vytvoření funkční jaderné hlavice podle šéfa MAAE vyžaduje kromě výroby obohaceného uranu i "mnoho dalších věcí" – například testování.

Íránské aktivity nejsou pro MAAE dostatečně "viditelné"

Ujištění Íránu, že země potřebuje jadernou technologii "pro lékařské a civilní" účely, vyvolává další otázky, řekl Grossi. Proč například pro tyto účely potřebujeme "takové objemy" obohaceného uranu a "takovou rychlost" jeho výroby? Tyto obavy podle něj zhoršuje skutečnost, že MAAE nemá "potřebnou úroveň viditelnosti" ohledně aktivit svých íránských kolegů.

Na otázku reportéra, zda je možné, že Írán v podstatě vyvíjí jaderné zbraně a MAAE o tom neví, Grossi odpověděl, že "o tom nemůže spekulovat" kvůli nedostatku informací.

Řeči o normalizaci jaderných zbraní jsou "naprosto odsouzeníhodné"

Šéf MAAE během rozhovoru také poznamenal, že v souvislosti s válkou Izraele s Hamásem, stejně jako s ruskou válkou proti Ukrajině, existuje "alarmující trend" normalizace rozhovorů souvisejících s útoky na jaderná zařízení, jako v případě Ruskem okupované jaderné elektrárny Záporoží, nebo dokonce hrozby použitím jaderných zbraní ze strany izraelské vlády na začátku války s Hamásem. Taková normalizace podle Grossiho vede k postupné destrukci režimu nešíření jaderných zbraní, který v posledních 70 letech umožňoval vyhnout se jaderné válce.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
931

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024