Papež hovořil o vraždění v Gaze

25. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Papež František v neděli večer ve své štědrovečerní homilii hovořil o izraelském bombardování Gazy a litoval, že Ježíšovo poselství míru je přehlušeno konfliktem v zemi, kde se Ježíš narodil.

"Dnes večer jsou naše srdce v Betlémě, kde je Kníže pokoje znovu odmítán marnou logikou války, střetem zbraní, který mu i dnes brání najít ve světě místo," řekl František během bohoslužby ve svatopetrské bazilice. 

Papež požadoval příměří v konfliktu a vyzval k propuštění všech rukojmích držených palestinskými militantními skupinami.

Sedmaosmdesátiletý pontifik promluvil několik hodin poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že bude bojovat v Gaze intenzivněji poté, co jeho jednotky utrpěly jeden z nejhorších dnů ztrát v pozemní válce.

 

Při papežské mši pro 6 500 lidí v bazilice svatého Petra, kterou další lidé sledovali na obrazovkách na náměstí před bazilikou, papež František řekl, že skutečným poselstvím Vánoc je mír a láska, a vyzval lidi, aby nebyli posedlí světským úspěchem a "modlou konzumu".

Hovořil také o "až příliš lidské niti, která se táhne dějinami: o honbě za světskou mocí a silou, slávou a věhlasem, která vše poměřuje úspěchem, výsledky, čísly a počty, o světě posedlém úspěchem".

František řekl, že i když pro mnohé může být těžké slavit Vánoce v "tomto světě, který je tak odsuzující a nelítostný", měli by se pokusit připomenout si, co se stalo o prvních Vánocích. "Dnes večer láska mění dějiny," řekl.

Papež František pronese své poselství a požehnání "Urbi et Orbi" (městu a světu) na Štědrý den později v pondělí.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2600

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023