Putin "takticky vyhrává, ale strategicky prohraje"

22. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
V poslední době zaplavily západní tisk články o prohrávající Ukrajině. Někteří navrhují hledat tvrdší strategie proti Rusku a na podporu Ukrajiny, jiní prostě vyjadřují pesimismus a sklíčenost, píše Taťána Stanovaja.

Upřímně řečeno, nálada je každým dnem temnější a temnější. Zároveň píší, že Putin má štěstí, čas je na jeho straně, vše je tak, jak si naplánoval. To vše je velmi pochopitelné, ale příliš oportunistické.

Ve skutečnosti pro Rusko není situace z dlouhodobého hlediska tak šťastná.

Za prvé, je krajně nepravděpodobné, že se Putinova očekávání kapitulace Ukrajiny nebo pádu režimu naplní. Ani pro něj není čas nekonečný. Opravdu věří, že Kyjev je odsouzen k záhubě, ale nemůže čekat roky. Takticky vyhraje, ale strategicky je jeho plán také odsouzen k zániku.

Za druhé, bez ohledu na to, jak se hromadí únava Západu z Ukrajiny, bez ohledu na to, jak se mění poměr sil v západních politických kruzích, je těžké si představit vznik schopné politické síly, která se bude opírat o normalizaci vztahů s Ruskem. Žádní Trumpové se nepostaví na stranu Ruska, i když samozřejmě vzestup takových sil bude Moskvě vyhovovat. V tomto ohledu se také nenaplní Putinův kalkul, že „pragmatický“ a nacionálně orientovaný Západ zvítězí a život se zlepší. Rusko bude také odsouzeno k životu v podmínkách trvale nepřátelského Západu.

Konečně za třetí, válka, ať se na ni díváte jakkoli, Rusko vyčerpává. Ano, to vše může vydržet dlouho, ale za obrovskou cenu. Putinův režim se bude pomalu transformovat, společnost se také mění (výměna generací je nevyhnutelná), Putin sám také není věčný, elity budou postupně hrát výraznější roli. I když se Rusko stane agresivnější a jestřábí ve formě, v průběhu let se může ukázat také jako pragmatičtější, ne tak zaměřené na misijní spásu ukrajinského lidu.

Vezmeme-li toto vše v úvahu, Ukrajina a Západ musí pochopit, že i oni by měli být trpěliví a připravit se na dlouhou válku. Tohle je realita. A to nemusí nutně znamenat Putinovo vítězství.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2854

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023