Turecko, Rumunsko a Bulharsko budou chránit ukrajinský obilný koridor před námořními minami

22. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Turecko, Rumunsko a Bulharsko jsou blízko dohodě o vytvoření společných sil, které se budou zabývat odstraňováním min v Černém moři. Nová jednotka je iniciativou tří černomořských zemí NATO. Ve skutečnosti pomohou ochránit exportní koridor vybudovaný Ukrajinou poté, co Rusko v červenci odstoupilo od dohody o obilí.

Náměstci ministrů obrany těchto tří zemí se mají ve středu sejít v Ankaře, aby dokončili podrobnosti, řekli agentuře Bloomberg tři lidé obeznámení se situací. Přestože práce minolovek nebude v případě dosažení dohody považována za operaci NATO, činnost nové jednotky bude první velkou společnou akcí aliančních zemí v Černém moři od začátku války na Ukrajině.

Po obnovení dopravy po novém obilném koridoru v září již více než stovka lodí vyvezla zemědělské a hutní produkty z ukrajinských přístavů. Lodě pro přepravu volně loženého nákladu nyní plují podél pobřeží Rumunska, Bulharska a Turecka, kudy také procházejí obchodní trasy těchto tří zemí NATO.

Rusko by mohlo použít námořní miny, aby zabránilo civilním lodím proplout ukrajinským "humanitárním koridorem", varovalo britské ministerstvo zahraničí na začátku října s odvoláním na zpravodajské údaje:

"Rusko se téměř jistě chce vyhnout otevřeným útokům na civilní lodě s cílem je potopit a místo toho hodlá falešně obvinit Ukrajinu z jakýchkoli útoků na taková plavidla v Černém moři."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2482

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023