Spojené státy předají Ukrajině nový balík vojenské pomoci ve výši 100 milionů dolarů

22. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Americké ministerstvo obrany oznámilo další pomoc ve výši 100 milionů dolarů na řešení kritických bezpečnostních a obranných potřeb Ukrajiny.

Balík zahrnuje vícenásobný odpalovací raketový systém HIMARS (MLRS) a munici pro něj, rakety pro protiletadlový systém Stinger, střely TOW, protitankové systémy Javelin a AT-4, zimní vybavení, více než tři miliony nábojů do ručních zbraní a také dělostřelecké granáty ráže 155 a 105 mm, jejichž počet není specifikován.

Balík je poskytován v rámci programu Presidential Drawdown Authority, který zajišťuje přidělování zbraní ze zásob americké armády. Spojené státy začaly dodávat HIMARS na Ukrajinu v červnu 2022. K 24. únoru Washington předal Kyjevu 38 takových zařízení.

Pentagon oznámil novou tranši po setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfem ministerstva Lloydem Austinem, který 20. listopadu dorazil na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Ministr se rozhodl demonstrovat "neochvějnou podporu Ukrajině ze strany Spojených států" před novým setkáním ve formátu Ramstein, které je naplánováno na 22. listopadu. Součástí americké delegace byl také Christopher Cavoli, šéf amerického velitelství v Evropě a vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě.

Zelenskyj řekl, že jde o situaci na frontě a potřebu zásobovat dělostřelectvo granáty, "které jsou právě teď potřeba". Austin uvedl, že s ukrajinským prezidentem diskutoval o "podpoře bezprostředních potřeb na bojišti a dlouhodobých obranných potřeb".

Návštěva šéfa Pentagonu v Kyjevě se uskutečnila na pozadí problémů se schválením zákona o ročním rozpočtu ve Spojených státech. Minulý týden Kongres schválil dočasné pokračování financování federální vlády do 19. ledna, ale nezahrnul pomoc Ukrajině a Izraeli ve výši 61,4 miliardy dolarů (14,3 miliardy dolarů), o kterou požádal prezident Joe Biden. Hlava státu přesto zákon podepsala.

Republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů v listopadu schválila přidělení finančních prostředků Izraeli, ale ne Ukrajině, načež demokraté dokument v Senátu zablokovali. Washington již dříve uvedl, že bude Kyjevu i nadále poskytovat pomoc, a to navzdory diskusím, které vznikly.

Od začátku listopadu USA vynaložily 96 % prostředků přidělených na pomoc Ukrajině. Stále však mohou "na nějakou dobu" posílat ozbrojeným silám Ukrajiny zbraně dlouhého doletu a dělostřeleckou munici, napsal v den Austinovy návštěvy v Kyjevě deník The Washington Post s odvoláním na představitele Pentagonu. Od začátku ruské invaze poskytl Washington Kyjevu pomoc ve výši 76 miliard dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2075

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023