Japonská ministryně zahraničí: Válka mezi Izraelem a Hamásem neovlivní podporu G7 Ukrajině

8. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Závazek skupiny G7 vůči Ukrajině zůstává neochvějný navzdory zvýšenému zaměření na válku mezi Izraelem a Hamásem, uvedla japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawa během tiskové konference 7. listopadu, píše Nate Ostiller.

Ministři zahraničí zemí G7 se v termínu 7. a 8. listopadu scházejí v japonském Tokiu, aby diskutovali o válce na Ukrajině a také o konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Součástí rozhovorů by mělo být virtuální setkání s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

Kamikawa uvedla, že skupina G7 je odhodlána pokračovat v sankcích proti Rusku a udržet "silnou podporu Ukrajině".

Objevily se obavy, že válka mezi Izraelem a Hamásem a související nárůst napětí na Blízkém východě odvedly globální pozornost od Ukrajiny.

Američtí představitelé, včetně prezidenta Joea Bidena a ministra zahraničí Antonyho Blinkena, zdůraznili, že jejich zvýšené zaměření na podporu dlouholetého spojence Izraele by neznamenalo, že USA opouštějí Ukrajinu.

S těmito pocity se ztotožňují i další představitelé ze zemí, které jsou spojenci Ukrajiny.

Rusko se nicméně snaží využít konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a zesiluje hlasy, které vyzývají k odvedení globální pozornosti od války na Ukrajině.

Objevily se i další náznaky, že válka mezi Izraelem a Hamásem ovlivňuje globální podporu Ukrajiny.

Joseph Borrell, nejvyšší diplomat EU, 7. listopadu připustil, že "krize na Blízkém východě má již trvalý dopad na naši politiku na Ukrajině".

Návrhy zákonů na pokračování podpory Ukrajiny byly v americkém Kongresu vázány na balíčky pomoci Izraeli, což přispívá k rostoucí politizaci role USA ve válce na Ukrajině.

Kromě toho Axios 19. října s odvoláním na izraelské zdroje uvedl, že Washington plánuje odklonit granáty původně určené pro Ukrajinu do Izraele.

(podle zmíněné zprávy se jedná o 20 000 kusů, což není podstatné množství. Ukrajina by je vystřílela za 4 - 6 dní - pozn. KD.)

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2777

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023