Vatikán povolil křest translidí

10. 11. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Translidé mohou přijmout křest, "pokud nenastanou situace, kdy by hrozilo riziko vyvolání veřejného pohoršení nebo dezorientace věřících". V reakci na žádost brazilského biskupa José Negriho Vatikán rozhodl, že katolická církev musí umožnit transsexuálům přijímat křest i stát se kmotrem.


 
V červenci brazilský kněz zaslal Dikasteriu pro nauku víry šest otázek týkajících se osob LGBTQIA+. Odpovědi podepsal vedoucí oddělení, argentinský kardinál Víctor Manuel Fernández, a 31. října je schválil papež František. Kromě toho by měly být pokřtěny děti homosexuálních párů, pokud existuje "opodstatněná" naděje, že budou vychovávány v katolické víře. 

Zde jsou otázky brazilského biskupa a odpovědi Vatikánu:

Může být transsexuální osoba pokřtěna?

Transsexuál - který podstoupil hormonální léčbu a operaci na změnu pohlaví - může přijmout křest za stejných podmínek jako ostatní věřící, pokud nenastanou situace, kdy by hrozilo riziko vyvolání veřejného pohoršení nebo dezorientace věřících. V případě dětí nebo mladistvých, pokud jsou dobře připraveni a ochotni, mohou přijmout křest.

Může být transgenderová osoba kmotrem při křtu? 

Za určitých podmínek může být do role kmotra připuštěna i dospělá transgenderová osoba, která podstoupila hormonální léčbu nebo operaci změny pohlaví. Protože však tato úloha nepředstavuje právo, pastorační obezřetnost vyžaduje, aby nebyla povolena, pokud hrozí riziko skandálu, nepatřičné legitimizace nebo dezorientace ve výchovném poli církevního společenství. 

Může být transgenderová osoba svědkem na svatbě? 

V současném univerzálním kanonickém právu není nic, co by zakazovalo transgenderové osobě svědčit při svatbě.

Může homosexuální pár, který adoptoval dítě nebo má dítě prostřednictvím "náhradního mateřství", pokřtít dítě v katolické církvi?

Aby mohlo být dítě pokřtěno, musí existovat oprávněná naděje, že bude vychováno v katolickém náboženství. 

Může být homosexuální osoba, která spolu žije, kmotrem pokřtěného? 

Aby se tato osoba mohla stát kmotrem, musí vést život v souladu s vírou. V každém případě náležitá pastorační obezřetnost vyžaduje, aby se ke každé situaci přistupovalo s pečlivou moudrostí, aby byla zachována svátost křtu a především její přijetí, které je vzácným dobrem, jež je třeba chránit. 

Může být homosexuální osoba, která žije společně, svědkem na svatbě? 

V současném všeobecném kanonickém právu není nic, co by zakazovalo být svědkem na svatbě někomu, kdo s tím souhlasí. 

Odpovědi samozřejmě ponechávají prostor pro rozhodnutí každého kněze v závislosti na místní kultuře, takže není zárukou, že translidé budou mít tato práva vždy, ale je to velký precedens. Díky němu se trans lidé cítí být katolickou církví přijati. Pravděpodobně toto pravidlo budou zpočátku uplatňovat pouze modernější městská centra, zatímco v konzervativnějších místech, jako je Afrika nebo americký biblický pás či Maďarsko, mohou použít odůvodnění, že by to mohlo způsobit sociální nepokoje nebo odchod farníků.


0
Vytisknout
2575

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023