Rusko ztrácí politickou exkluzivitu v arménsko-ázerbájdžánském konfliktu

19. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Vzhledem k rostoucí aktivitě USA a EU na Kavkaze Rusko ztrácí exkluzivitu, kterou mívalo v rozhovorech o možném arménsko-ázerbájdžánské urovnání, tvrdí přední ruský expert na Kavkaz Sergej Markedonov.

Většina lidí byla tak zaměřena na summit NATO ve Vilniusu, že nevěnovali pozornost jiným událostem, které by ji vyžadovaly. Mezi nimi je i to, co se děje na jižním Kavkaze ohledně Karabachu.

Jeden z důvodů, proč v poslední době tento problém mnozí ignorovali, plyne z toho, že po dlouhou dobu viděli řešení arménsko-ázerbájdžánského konfliktu jako "beznadějné". Proto si tito lidé myslí, že Moskva nemusí dělat nic, aby udržela status quo, který po desetiletí pracoval v její prospěch.

Jenže dlouhý rozhovor s Armenem Grigorjanem, tajemníkem arménské bezpečnosti pro Hlas Ameriky z 11. července naznačuje, že taková důvěra může být namístě, že situace kolem Karabachu je v pohybu a Rusko je stále více opomíjeno a tím ztrácí svůj vliv.

Ve svém rozhovoru Grigorjan uvádí čtyři klíčové body: Za prvé, rozhovory mezi Alijevem a Pašinjanem by se mohlo odehrát mnohem dříve, než si kdokoliv myslí, za druhé, ruský mírový kontingent v Karabachu nesplnil očekávání; za třetí, " problém karabašských Arménů není o území, ale o občanských právech" v rámci Ázerbájdžánu; a za čtvrté, vztahy Arménie s USA jsou obzvláště důležité a musí být posilovány všemi možnými způsoby.

To vše naznačuje, že rámcová dohoda zprostředkovaná Západem je blíž než kdy předtím a že bude něčím, co budou moci Jerevan i Baku "prodat" na domácím trhu. Podle Markedonova to pro Rusko "není moc dobrá zpráva". Moskva může obviňovat Armény, ale v poslední době Rusko nevěnovalo pozornost tomuto problému.

Rusové si to musí uvědomit, že Moskva ztrácí svou politickou exkluzivitu vůči arménsko-ázerbájdžánskému vypořádání každým dnem. Rámcová dohoda organizovaná USA a EU bohužel tento trend ještě zesílí. Moskva si musí uvědomit, že má konkurenty.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3534

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2023