Na videu se poprvé od přerušené vzpoury objevil Prigožin

20. 7. 2023

čas čtení 5 minut
 
Záběry zveřejněné na Telegramu ukazují Jevgenije Prigožina, jak promlouvá k bojovníkům v Bělorusku



Objevilo se video, které  ukazuje šéfa žoldnéřů Jevgenije Prigožina, jak promlouvá ke svým bojovníkům v Bělorusku a nazývá ruské válečné úsilí na Ukrajině "hanbou". Je to první video s Prigožinem od jeho vzpoury minulý měsíc.




 

Video, které zveřejnily dva kanály Telegramu napojené na žoldnéřskou společnost Wagner, ukazuje muže, který se podobá Prigožinovi a zní jako on, jak říká svým bojovníkům: "Vítejte v běloruské zemi! Bojovali jsme důstojně. Pro Rusko jsme udělali velmi mnoho!"

Vladimir Putin minulý týden prohlásil, že Prigožin odmítl nabídku, aby odstoupil z čela společnosti Wagner a umožnil svým žoldákům pokračovat v bojích na Ukrajině. Místo toho se odhadem 2 000 bojovníků skupiny Wagner uchýlilo do Běloruska, kde někteří z nich údajně instruují běloruské teritoriální síly ve výcvikovém táboře v Asipoviči jihovýchodně od hlavního města Minsku.

Kreml začal likvidovat Prigožinovo podnikatelské a mediální impérium, které spravovalo vše od cateringových zakázek až po falešné zpravodajské webové stránky. Příchod Wagnerových vojáků do Běloruska však naznačuje, že obě strany se drží dohody uzavřené během vzpoury, která by skupině Wagner umožnila existovat v běloruském exilu.

Ve svých natočených projevech ke svým bojovníkům Prigožin pokračoval v kritice vedení války proti Ukrajině ruskou armádou a prohlásil, že Wagnerovy jednotky prozatím na Ukrajině bojovat nebudou.

"To, co se nyní děje na frontě, je hanba, na které se nemusíme podílet," řekl. "[Počkáme] na okamžik, kdy se budeme moci plně osvědčit."

Kanál skupiny Wagnerna Telegramu uvedl, že Prigožin oslovil několik tisíc bojovníků, ačkoli to z videa, které bylo natočeno při slabém osvětlení, nebylo jasné. Prigožin na videu řekl, že jeho bojovníci zůstanou v Bělorusku "nějakou dobu. Bělorusové nám vyšli vstříc jako bratři".

Běloruské ministerstvo obrany minulý týden zveřejnilo video, které podle něj zachycuje výcvik místních obranných sil v taktice ze strany polovojenských jednotek Wagner.

Prigožin rovněž uvedl, že Wagnerovi žoldnéři budou trénovat na místech v Bělorusku a "vydají se na novou cestu do Afriky". Kreml uvedl, že bude usilovat o udržení polovojenských jednotek v Africe, kde jejich práce přináší diplomatické výhody a je také považována za mimořádně výnosnou, neboť Wagner dostává od vlád chudých na peníze jako platbu za ochranu a boj pozemky a těžební koncese.

"Možná se ke speciální vojenské operaci vrátíme ve chvíli, kdy si budeme jisti, že nebudeme nuceni udělat si ostudu," dodal a použil v Rusku oblíbený termín pro invazi na Ukrajinu.

Prigožin poté představil muže, kterého označil za polního velitele Vagnera Dmitrije Utkina, který je zřídka fotografován a dosud nebyl natočen, jak hovoří se svými bojovníky. Utkin vystupuje pod volacím znakem Wagner a je jmenovcem skupiny.

"Tohle není konec, to je jen začátek největšího díla na světě, které bude brzy pokračovat," řekl Utkin. "A vítejte v pekle," dodal a poslední slova pronesl s přízvukem v angličtině.

Opoziční běloruský projekt Hajun, který monitoruje pohyb vojsk v Bělorusku, uvedl, že se domnívá, že Prigožin přiletěl z Ruska do Běloruska, aby v úterý pozdě večer přednesl projev, a později odletěl zpět do Ruska.

Hajun uvedl, že v Bělorusku se nachází odhadem 2 000-2 500 bojovníků Wagnera. Dodal, že od 11. července do země vjelo 382 vozidel Wagner v nejméně pěti organizovaných kolonách. Video zveřejněné na internetu ukázalo vojenská vozidla, o nichž se tvrdí, že v nich cestují wagnerovští bojovníci, jak přijíždějí do Běloruska z Ruska.

Satelitní údaje o táboře v Asipovičích naznačují, že by zde mohlo být umístěno až 7 500 bojovníků, ačkoli se zdá, že počet wagnerovských polovojenských jednotek je menší. Příjezd těžkých vozidel a velkého počtu vojáků je novinkou tohoto týdne, která naznačuje, že narychlo uzavřená dohoda během vzpoury minulý měsíc se nyní realizuje. Pentagon na začátku tohoto měsíce uvedl, že se domnívá, že většina Wagnerových vojáků zůstává na svých základnách na Ukrajině, ale aktivně se nezapojuje do bojů na frontě.

0
Vytisknout
3337

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023