14. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 6. 2002

ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit

Kdyby ODS odešla v roce 1998 do opozice, dnes by možná bývala vyhrála volby a měla by k dobru čtyři roky k tomu - jak říká- zastavit propad.. Navíc je jasné, že reklamní agentura by měla vrátit peníze za velmi mizernou volební kampaň - ovšem všechny strany vedly před volbami špatnou kampaň. Zajímalo by mě, jakým způsobem zadávají strany tyto zakázky, které jsou pro reklamní agentury vždy lukrativní. Je to pravděpodobně systém kamarádšoftu, jenže dělat stejnou chybu dvakrát je trapné. "Rudě zabarvení" voliči (jak jinak v postkomunistickém prostředí) na hru vnějšího - do ruda zabarveného vnitřního nepřítele - nepřistoupili, protože ODS přišla s motivem hrdě vztyčené hlavy pozdě.

Fandové Lucky Bílé k volbám zřejmě nešli

Zdá se také, že Václav Klaus nerozpoznal, že mnoho lidí v tomto státě dosud nepochopilo pravicové myšlenky. Ve chvíli, kdy měl volit přece jen skromnější image, lezl lidem do bytu, otravoval je na ulicích a nastoupil se siláckými řeči o zastavení socialistů. Ukázalo se, že Češi jsou citliví na jistou formu manipulace a že tu prostě ve volbách nelze používat to, co třeba v Americe. V jistou chvíli je mlčeti zlato a je na pováženou, že zkušený Klaus tento okamžik nepoznal. Solidní rozbor volební kampaně ODS je nevyhnutelný, protože to, co předvedla reklamní agentura (se souhlasem ODS, jak jinak) byl s ohledem na tvrdou skutečností reálně rozdané karty naprostý amatérismus a fiasko.

Klaus se samozřejmě přepočítal pokud si myslel, že bude mít na své straně národ, který obdivuje Lucii Bílou, která se netají obdivem k Václavu Klausovi. Tyto souvislosti zdá se nebyly funkční a nelze na ně pro příště spoléhat. Ze zástupců VIP osobností sešikovaných na Staroměstském náměstí se stali jen statisté a z kulturního předvolební mítinku jen obyčejné muzicírování pod otevřeným nebem. Kontroverzní Milan Knížák "musel" již podruhé na pódiu tiše trpět vedle výtvarného seladona Kristiana Kodeta, nebylo mu to ale nic platné.

Média by se měla zamyslet nad tím, co dělají

Pravdu má Jan Čulík když píše, že v první polovině devadesátých let fungoval v České republice jakýsi komunismus naruby - jediné, co bylo demokratické a správné, dělal Václav Klaus. Postřeh, že tu nebyl z těchto důvodů vytvářen prostor pro otevřenou diskusi je správný, nicméně tuto snahu paradoxně tehdy lidé výrazně projevili volbou Republikánů a Sládek se dostal dokonce až do parlamentu. S komunisty se mluvit nesmělo a Republikáni byli příliš nacionalističtí (dnes mi to ani nepřijde), ale mnohá jejich tehdejší všeobecně odmítaná kritika ODS je dnes paradoxně docela konstruktivní. Myslím že tehdy byl Sládek pro mnohé zajímavý právě proto, že nabízel alternativu jiného hlasu, jistě v mnohém nepřijatelného, ale přece. Už tehdy vyfešákované názory ODS byly vděčně papouškovány v médiích.

Také toto předvolební klání zcela obnažilo blamáž některých médií a Karel Mašita má pravdu když napsal, že sdělovací prostředky "prohrály volby" na celé čáře. Televize NOVA nepříjemnými povolebními otázkami stranickým lídrům už nemohla nic zachránit. Sehrála svou příliš viditelnou snahou podporovat ODS velice kontraproduktivní roli. Například internetový deník Virtually se této podpoře v poslední fázi před volbami viditelně už ani nebránil.

Je evidentní, že propast mezi žitou každodenní realitou občanů a mediální fikcí je nyní tak hluboká, že by měla přinutit šéfredaktory k podstatným změnám v přístupu ke svým čtenářům. Média by si měla uvědomit, že podstatné není to, co si přejí, nebo čemu věří novináři, ale to, co mají ve společnosti objektivně reflektovat. Bohužel i někteří politici sami (především z řad Koalice) přistoupili na tuto hru, která se jim ovšem tvrdě nevyplatila. Je zřejmé, že jestliže lidé zatím ještě tisk kupují, určitě se podle něho neřídí.

Poslední antikomunistická leč Hany Marvanové

Výsledek voleb ale paradoxně i nyní potvrdil Čulíkův názor, že hodně občanů potřebovalo paternalistického Vůdce, Otce národa a stejně tak jako kdysi doufali, že Václav Klaus, pan profesor, který rozumí ekonomice, za ně všechny problémy vyřeší a přivede je do konzumního ráje, tak i nyní občané věří, že ČSSD personifikovaná názorově naprosto nevýrazným Špidlou, je přivede do ráje sociálních jistot. Bohužel, lidé se nezměnili a Klaus to neodhadl. Nemyslím si jako pan Čulík, že by prohra ODS byla vyjádřením inteligence české veřejnosti, která prohlédla Klausův nacionalismus i jeho manipulace a řekla prostě "Dost" jeho aroganci a nehoráznému zjednodušování. Podle mne to byla volba z trucu (i nevoliči se tak zřejmě rozhodli), tedy ta nejhorší z nejhorších.

Jakkoliv byl v minulosti Klaus milován, byl nyní podstatnou částí občanů zavržen, stal se pro lidi zvyklé na silného vůdce důvodem jejich neúspěchu. Je to důkaz, že společnost se během 13 let mnoho neproměnila a považuji to za to nejhorší, co se mohlo stát. ODS a Klaus totiž propadl u lidí v afektu. Nebyly to pravicové myšlenky které nevyhrály, možná právě proto, že byly až příliš representované Klausem (což ale bývá v západních demokraciích obvyklé). Každopádně není to dobře a v takto nastavených parametrech vnímání role politických stran se nedá říci, že by vyhrála levice. Občané ji za čtyři roky mohou smést stejně, jako nyní ODS.

Považuji ale za objevný Čulíkův názor, že antikomunismus nyní přestal v ČR fungovat jako politický faktor. a považuji za nešťastné, že Marvanová se 14,27 % hlasů v povolební televizní diskusi nechtěla pochopit, že účast komunistů na veřejném životě může pro příště znamenat otevřenější diskusi o směřování České republiky. Opět vytáhla účelovou kartu nekompetentnosti KSČM a kálela si do vlastního hnízda.

Pyrrhovo vítězství "prohradních sil"

Nesouhlasím s názorem, že za každou cenu bylo nutno zabránit, aby se k moci dostala fašizující ODS s nacionalisticko-xenofobními tendencemi a zjednodušeným, fanatizujícím, černobílým viděním světa. Jsou to příliš afektované závěry, patrně shodné s presentovaným názorem voličů. Byla by totiž velká chyba, aby v emocionální povolební atmosféře zanikly některé universální pravicové názory, které alespoň já cítím jako nosné.

Je skutečně otázkou, proč by měl stát podporovat líné flákače, lidi neschopné, líné a neodpovědné, kteří se dožadují "svých" jistot. Ze zkušenosti vím, kolik špatných lékařů i učitelů se dožaduje zvýšení platu. Vím své o byrokracii státních úředníků a Grossův populismus je mi odporný (určitě se skvěle předvede při letošním zasedání NATO v Praze). Míra zadlužení by ale neměla přesahovat míru schopnosti a ochoty lidí, chtít sami rozhodovat o svém životě. Obávám se, že ČSSD vsadila na tuto kartu a proto si myslím, že v těchto volbách kromě komunistů nevyhrál nikdo.

Václav Havel, Michal Viewegh, David Rath, někteří politologové i mnozí vůdčí členové Koalice mohou být nakonec spokojeni, Klaus jde s ODS od válu. Může ale být jejich radost s ohledem na výsledek voleb 13 let po změně systému opravdu upřímná? To sotva, některé kyselé obličeje to již ukazují.

                 
Obsah vydání       14. 6. 2002
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
16. 6. 2002 Sdělovací prostředky prohrály na celé čáře Karel  Mašita
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
14. 6. 2002 O českých volbách Martin D. Brown
14. 6. 2002 Aleš Rozehnal se pokusil odvolat Vladimíra Železného z TV Nova
14. 6. 2002 Václav teoretik a Václav politik
13. 6. 2002 "Volte ODS a vyhrajete zájezd do Thajska!" Milan  Valach
14. 6. 2002 Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží Josef  Trnka
14. 6. 2002 Volič a dva hlasy. Už G.K.Chesterton byl zhnusen politikou
14. 6. 2002 Jiří Kolář nepřijímá stížnosti jen tak od kdekoho Zdeněk  Jemelík
14. 6. 2002 Francouzi stále ukrývají 20 miliard franků
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"
14. 6. 2002 Deník Bridget Jonesové a Americká krása znovu na velkém plátně v Ostravě Daniela  Pilařová
14. 6. 2002 Patrí arogantné hovädo do čela vládnej agentúry ? Lubomír  Sedláčik
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach
13. 6. 2002 Vyvolávání duchů: Jak se Beneš podruhé vrátil k volbám Jiří  Pehe
15. 4. 2002 Odsun a konfiskace sudetského majetku byly reparacemi za německé škody František  Nepil
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
13. 6. 2002 KNIHOVNA: Opožděná svědectví o odsunu ze Sudet Emil  Ovčáček
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2002 Vzťahy Pavla Ruska k BL hrozia eskaláciou ! Lubomír  Sedláčik
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 Sdělovací prostředky prohrály na celé čáře Karel  Mašita
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
14. 6. 2002 Aleš Rozehnal se pokusil odvolat Vladimíra Železného z TV Nova   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Francouzi stále ukrývají 20 miliard franků   
14. 6. 2002 Jiří Kolář nepřijímá stížnosti jen tak od kdekoho Zdeněk  Jemelík
14. 6. 2002 Václav teoretik a Václav politik   
14. 6. 2002 O českých volbách Martin D. Brown
13. 6. 2002 "Volte ODS a vyhrajete zájezd do Thajska!" Milan  Valach
13. 6. 2002 Vyvolávání duchů: Jak se Beneš podruhé vrátil k volbám Jiří  Pehe

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD   
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
14. 6. 2002 Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží Josef  Trnka
14. 6. 2002 Volič a dva hlasy. Už G.K.Chesterton byl zhnusen politikou   
14. 6. 2002 Václav teoretik a Václav politik   
13. 6. 2002 Vrazili mi do tašky Klause Milan  Štěpita
13. 6. 2002 Vyvolávání duchů: Jak se Beneš podruhé vrátil k volbám Jiří  Pehe
13. 6. 2002 "Volte ODS a vyhrajete zájezd do Thajska!" Milan  Valach
13. 6. 2002 Český volební systém škodí demokracii Michal  Kubíček
13. 6. 2002 Jak rádi vlastně v Čechách lžeme Petr  Homoláč
12. 6. 2002 Příště už volební telefonát politické strany nepřekvapí Pavel  Hamza