3. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jan Kopal
3. 1. 2002

Republikový úřad vyšetřování zastavil trestní stíhání předsedy Pravé alternativy (dříve Národně sociálního bloku) Jana Kopala za schvalování trestného činu, jehož se měl J. Kopal dopustit svým projevem na shromáždění pravicových radikálů v Mostě. Trestní stíhání redaktora Britských listů Tomáše Peciny, který se ke Kopalově výroku demonstrativně připojil, pokračuje.

Zde je faksimile příslušného usnesení, z něhož mimo jiné vyplývá, že Patrik Kaizr není jediným novinářem, který vychází policii vstříc víc, než by odpovídalo jeho postavení...

Fabiano Golgo
3. 1. 2002
"Zvyk je železná košile. V redakci se konaly nekonečné schůze, kde se mě kolegové snažili přesvědčit, že těmi správnými hodnotami v životě jsou disciplína, pyramidová hierarchie a diktatura šéfredaktora! A jakmile by takový tvrdý režim byl zaveden, okamžitě by ho sabotovali. Nikdo nechtěl svobodu, protože to znamenalo víc odpovědnosti. Bylo naprosto nemožné přesvědčit je, aby rozhodovali sami za sebe a byli za svou práci sami zodpovědni. Namísto toho, aby mí spolupracovníci byli rádi, že nemusejí chodit do práce od 8 do 5, vznikly dvě kategorie lidí: jedni odmítali pracovat tak, jak by se jim to osobně hodilo, a tvrdošíjně dál chodili do práce v 8 a odcházeli v 5, a druzí začali využívat mého liberalismu a trávili polovinu dne pitkami po hospodách..." Fabiano Golgo se pokusil vytvořit v časopise Redhot svobodnou redakci odpovědných a tvůrčích lidí. Nepodařilo se. Chtěli otrocký režim, který by mohli sabotovat. - Avšak Štěpán Kotrba, který v časopise Redhot také pár týdnů pracoval, to vidí trochu jinak.
2. 1. 2002
Zaznamenali jsme hned dva příklady neserióznosti a neobjektivity od čecháčkovských médií v ČR v první den nového roku, na ČT i na Nově.
3. 1. 2002
Když nastoupil v r. 1996 Gary DiCamillo u firmy Polaroid Corporation na místo hlavního výkonného ředitele (CEO), řídil podnik s 10,000 zaměstnanci. Akcie měly tehdy tržní hodnotu více než US $40 za kus. Po 5 letech požívá firma ochranu před bankrotem, tisíce zaměstnanců byly propuštěny a akcie se prodávají po několika centech. Zatímco se dřívější zaměstnanci zoufale snaží, aby získali podporu pro lékařskou péči, DiCamillův plat byl v minulém roce US$850,000 a k tomu by měl dostat dvojnásobně vysoké prémie podle plánu, který předložila firma Polaroid Corp. americkému soudu pro bankroty. Polaroid argumentuje, že musí vyplatit miliony dolarů svým 45 vedoucím funkcionářům, aby si je udržel a oni neodešli k jiným firmám.
2. 1. 2002
Central Intelligence Agency platila po dobu 4 roků skupinu 15 afgánských agentů, aby pravidelně sledovali Osamu bin Ladena v Afganistánu. Výsledky skupiny bylo možné ohodnotit jakožto vynikající až úplně nesprávné. Pro každý měsíc měla skupina údaje o pobytu teroristy v určitých budovách nebo výcvikových táborech. Údaje potvrzovala CIA často pomocí fotografií ze špionážních družic. Skupina vypálila dvakrát na karavanu bin Ladena, ale tento údaj nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.
3. 1. 2002
V článku 'Merry Winterval aneb veselé Zimnice' jsem se snažil na řadě příkladů ukázat, jak desktruktivně působí ideologie politické korektnosti na život ve Velké Británii. Jan Čulík k němu přičinil poznámku (O bití dětí), ve které mé závěry buď bagatelizuje anebo je zcela odmítá. Domnívám se, že neprávem.
1. 1. 2002
Zveřejňujeme přepis hodinového pořadu stanice Český rozhlas 1 - Radiožurnál Nad věcí, v němž byl hostem Martina Veselovského redaktor Britských listů Tomáš Pecina (pořad se vysílal v pátek 28. prosince ve 23.05). Kompletní zvukový záznam pořadu je k dispozici zde. - Debata se točila kolem žhavých témat, jako je Pecinovo trestní stíhání za schvalování útoku na USA, ale zabývala se např. i obecnější reflexí odpovědnosti novináře, významem termínu "investigativní žurnalismus" a kauzou Vladimíra Hučína.

Proti Tomáši Pecinovi bylo skandálním způsobem zahájeno v České republice trestní stíhání poté, co učinil důležité a odvážné gesto na obranu demokracie v ČR: tak, jako disidenti před ním (a jak je to běžné a srozumitelné pro občany zavedenějších demokracií), podrobil - na vlastní kůži - existující zákony závažné zkoušce: odvolal se na svobodu projevu, zaručenou v ČR Listinou práv a svobod a schválil na obranu Jana Kopala, podle něhož Spojeným státům útok z 11. září "patřil", teroristický útok proti USA, napsal na sebe s úmyslem zdiskreditovat kontroverzní paragraf 165 trestního řádu trestní oznámení a jedna osoba v ČR je na Pecinu podala úřadům.

Tomáš Pecina v pořadu "Nad věcí" mj. vysvětlil, že i když samozřejmě s útokem proti nevinným jednotlivým lidem nesouhlasí, demokracie si nemůže dovolit trestně stíhat názory - proto schválil Kopalův výrok. S názory, které se nám nelíbí, můžeme polemizovat - máme dokonce v demokracii povinnost v racionální diskusi ukazovat, co je na nich podle našeho názoru nesprávného, v demokracii však není možné, aby byl za vyjádření názoru občan trestně stíhán. Jak jsme na to už mnohokrát poukázali, zásadní rozdíl je mezi vyjádřením názoru, který nemůže být v demokracii stíhán (trestný čin "schvalování trestného činu" je stalinským pozůstatkem v českém právním řádu) a výzvou k okamžitému, bezprostřednímu spáchání trestného činu, která trestně stíhatelná právem je. Zajímavě projevili někteří posuchači, telefonující do studia nepochopení principu demokratické plurality a argumentovali jak za Husáka, že když má někdo "nesprávné" názory, musí se to přece zakázat...:)

(Zvukový záznam je ve formátu Real Media.)

2. 1. 2002
Vyprávění o tom, jak jedna televizní kamera zabíjela lidi, jak ugandský diktátor Idi Amin vystavil světu své varle, jak libyjský plukovník Gadháfí během televizního rozhovoru hlučně pouštěl větry, příběhy o inspekci ledničky afrického císaře - kanibala, o obědě s šéfem MI6 a o návštěvě v tajném muzeu KGB, o tom, jaké to je být svědkem toho, když v Saúdské Arábii useknou u soudu zloději ruku, či ležet bez možnosti se pohnout v nemocnici v Bělehradě, zatímco kolem padají bomby NATO, líčení o výpravě mezi partyzány, obchodující s kokainem v Kolumbii, o setkání s vražedným bin Ladenem v Afghánistánu, o natáčení v Libanonu, kde se vás rozhodli zavraždit izraelští vojáci - to jsou některé z námětů nové knihy známého britského televizního novináře, kterou dnes recenzujeme.

Pětapadesátiletý John Simpson je jedním z hlavních mezinárodních reportérů televize BBC. Poslední čtyři roky už v Británii nežije: odstěhoval se s manželkou do Dublinu - do londýnského ústředí BBC, je-li toho zapotřebí, tam dorazí za čtyři hodiny. (Toto v současné globalizované společnosti už docela běžné uspořádání mi připomnělo, jak šokováni byli pracovníci České televize, když bylo v roce 1998 navrženo, že by měl do Prahy k moderování televizního pořadu Jan Čulík z Británie létat! :)) Simpson pravidelně připravuje reportáže pro zpravodajství televize BBC a její hlavní publicistické pořady (nejnověji se 18. listopadu 2001 v Británii vysílal jeho dokumentární film o osvobození Afghánistánu v pravidelném pořadu Panorama - zde je jeho anglický transkript; "znepokojující film" Johna Simpsona o tom, jak zasahování supervelmocí do vnitřních záležitostí Afghánistánu tam vyvolalo dobu temna, se vysílal v televizi BBC dne 7. října, jeho anglický transkript je zde. )

Na satelitním televizním okruhu BBC World má John Simpson publicistický pořad Simpson's World, který má sledovanost - 130 milionů diváků. (Navzdory všeobecné falešné představě, není americká "macdonaldovská" televize CNN celosvětově ani nejsledovanější, ani nejvlivnější, uvádí Simpson - tou je podle něho právě stanice BBC World.) Vysoká sledovanost pořadu Simpson's World, píše John Simpson, má za následek to, že v současnosti není na světě už žádné místo, kde by ho na ulici nezastavovali lidi a nedávali se s ním do řeči o jeho televizních pořadech.

Přečetl jsem o vánoční dovolené v savojských Alpách Simpsonovu tuto druhou, více než čtyřistastránkovou autobiografickou knížku, nazvanou podle jména jedné divadelní hry klasického anglického dramatika ze sedmnáctého století Thomase Middletona A Mad World, My Masters (Šílený svět, pánové, PAN Books, Londýn, 2001, ISBN 0 330 35567 8).

Od té doby, co se před čtyřmi lety John Simpson odstěhoval do Dublinu, podnikl celkem 256 cest do zahraničí - v průměru jednu cestu letadlem každého pět a půl dne. Kniha je souborem neuvěřitelných historek a zážitků, jichž byl tento globální novinář za dlouhá desetiletí své činnosti (pro BBC začal pracovat v roce 1966) svědkem. Doporučuju ji jako nutnou četbu pro každého, kdo se zajímá o seriózní, profesionální novinářskou práci.

Nikoliv kvůli těm výstředním historkám, o nichž se zmiňuji výše, ale kvůli něčemu daleko závažnějšímu. Na Simpsonovi mě fascinuje jeho hodnotový systém - směsice buržoazních postojů a hrdé nezávislosti. Simpson je nepokrytě členem britského establishmentu - přesto ho však ze svých humanistických pozic neváhá ostře kritizovat. Je za to - většinou - chválen. (Když se stal na jaře roku 1999 terčem kritiky britské vlády, že prý vysílá z Bělehradu v televizi BBC propagandu pro Miloševiče, a velmi dobře se proti tomu obhájil - konflikt skončil ztrapněním britské vlády, přišel mu po návratu do Británie ze Srbska naproti nejen šéf zpravodajství BBC, ale i generální ředitel této veřejnoprávní organizace.) Simpson pochází ze středních vrstev, je nesmírně dobře placen, píše pravidelně pro konzervativní listy Sunday Telegraph a Spectator (jenže není konzervativec! jeho případné "stranickopolitické" názory jsou z jeho veřejných postojů i z jeho práce neidentifikovatelné, jak to má být u autentického novináře), a hrdě je si vědom své ceny. Zároveň však systematicky projevuje při své novinářské práci silně volnomyšlenkářský postoj. Dále je na jeho nové knize fascinující, že její autor při své práci projevuje kritickou nezávislost, avšak nikoliv bez vazby na základní lidské, civilizační hodnoty. Simpson není relativista, nezastává v Čechách nyní často šířený názor, že "všechno je relativní, a tedy všechno je dovoleno a každý máme svou pravdu". Dokáže prosazovat základní myšlenky svobody, demokracie a humanity, jimiž neúprosně poměřuje to, s čím se v "šíleném" dnešním světě setkává.

2. 1. 2002
Jednou ze dvou zajímavých knih, které jsem přečetl přes Vánoce, byl více než čtyřistastránkový životopis spisovatele, dramatika - stalinisty a posléze chartisty - Pavla Kohouta od dr. Pavla Kosatíka Fenomén Kohout. Přestože je Pavel Kosatík (1962) charakterizován na zadní záložce této publikace jako "uznávaný a čtený autor české literatury non-fiction, ve svých knihách kombinuje historické a psychologické postupy" (sic!) (texty na obou záložkách knihy, zejména na přední, jsou dost negramotné, je zjevné, že text na záložkách nepsal autor, jehož způsob vyjadřování je o mnoho tříd výš), tento životopis Pavla Kohouta je velmi dobře napsané dílo. Je to profesionálně zpracovaný materiál o životě jedné z nejzajímavějších a nejkontroverznějších postav moderních českých kulturních a politických dějin. Poskytuje mnoho podnětů k zamyšlení, už proto, že Kosatík se nad svým materiálem do rozsáhlejších spekulací o jeho významu - vlastně záslužně - nepouští, a tak dává čtenáři prostor k jeho vlastním úvahám.
3. 1. 2002

Před několika dny spustila MFDNES masivní reklamní kampaň, která uváděla, že čtvrteční magazín přinese rozhovor s prezidentem USA Georgem Bushem. Protože za léta praxe vím, jak je složité takový rozhovor získat, upřímně jsem předem smekal, napsal nám jeden pražský novinář. Pokračuje: Koupil jsem si i proto minulý týden čtvrteční MFDNES a stejně jako statisíce jiných čtenářů jsem zjistil, že jsem byl oklamán. Rozhovor s Bushem bylo pouhé přetištění textu z týdeníku Newsweek. Nevím, ale myslím, že jde minimálně o klamavou reklamu, nebo ještě něco horšího. Je to asi jako si koupit švýcarské hodinky a pak zjistit, že jde jen o jejich thajskou kopii...Podle mého názoru se tak rozhodně nestalo poprvé a děje se to v obměněných podobách i v jiných novinách.

3. 1. 2001

Napsal nám

Přepisuji do digitální formy libri prohibiti, tj. takové, která moderní česká společnost "zasklívá" z různých důvodů. Nyní končím s přepisem TGM "Světová revoluce", ke které jako přílohu uvádím asi 1000 fotoreprodukcí z historie 1. odboje. Rád bych k tomu přidal seznam padlých legionářů. Propzatím mám k dispozici 1.,3.,6. a část 10. a záložního pluku. Byl bych vděčen za jakýkoliv odkaz na literaturu (případně za kopie seznamů), Náklady jsem ochoten uhradit. Podotýkám, že oficiální instituce o spolupráci s amatéry nemají zájem. Vzhledem k mému tělesnému handicapu nemohu cestovat.

Hledám publikace, v nichž jsou seznamy padlých legionářů z 1. sv. války - buď koupím knihy nebo zaplatím okopírování seznamů padlých legionářů. Nabídky na adresu Emil Máčel, Mlýnská 832 763 02 Zlín 4.

a) Seznamy má určitě k diposici Vojenský histporický ústav. Nemá presentaci na Internetu - pro vyhledávání v ústavu potřebujete badatelský list a osobní účast - to při mém handicapu nelze

b) Oblastní musea - na Internetu jsem našel pouze presentaci Východočeského musea-tam jsem povšechný dotaz zaslal. Zajímavou publikaci vydalo muzeum Beskyd o 8.pěším pluku slezském v r.2000.

c)Publikace z dob 1. republiky získané v antikvariátech.Do roku 1938 vyšlo poměrně velké množství. Jsou převážně v rukou soukromých sběratelů - tam je má naděje. Možná, že informace by mohl mít pan Medek, jehož otec ( gen. Medek) byl hlavním redaktorem publikací Za vlast ( od r. 1923)v uvedených publikacích tyto seznamy nejsou. Žel, nemám na něj adresu.

Obálka knihy Sametová kocovina
3. 1. 2002

V ČR právě vyšel knižně soubor rozhovorů Roberta Buchara s českými filmovými režiséry "Sametová kocovina" - je to přepis stejnojmenného dokumentárního filmu, mapujícího osobními svědectvími historii české kinematografie od konce šedesátých let.

2. 1. 2002

Stručná reflexe publikace P. Sirůčka

Pavel Neset
Na českém knižním trhu se objevila nová učebnice zaměřená na dějiny ekonomického myšlení. Jde o publikaci docenta katedry makroekonomie VŠE v Praze P. Sirůčka, "Průvodce dějinami standardních ekonomických teorií. Jak už napovídá název zmiňované publikace a předmluva autora, jedná se o "stručný přehled klíčových historických zdrojů a procesů ústících do podoby soudobých teorií hlavních proudů." Povrchně bychom tedy mohli tedy tuto publikaci vymezit jako stručný přehled hlavních ("standardních") názorových směrů dějin ekonomického myšlení. V tomto ohledu se skutečně autorovi podařilo na nevelkém prostoru vymezit a popsat hlavní názorové školy v historii ekonomického myšlení. Průvodce dějinami ekonomických teorií představuje významný počin na poli dějin ekonomických teorií v České republice. Neklade si nároky na všezahrnující text, ale je skutečně průvodcem. Průvodcem, který je spíše určen pro orientaci a který předpokládá rámcovou znalost problematiky mikroekonomické a makroekonomické teorie. I když sám autor charakterizuje svoji publikaci jako "stručný přehled klíčových historických zdrojů a procesů ústících do podoby soudobých teorií hlavních proudů", lze v mnohých ohledech zařadit tuto publikaci do širšího kontextu.
3. 1. 2002
29. 12. 2001
Monopol není projevem nedokonalosti konkurence, ale právě naopak - je projevem fungování konkurence. Jediný monopol, který je škodlivý, je ten s požehnáním státu, kdy stát pod pohrůžkou násilí omezuje volnou soutěž a uděluje výsadní právo jednomu výrobci či úzké skupině výrobců či poskytovatelů služeb. Svoboda projevu je relativní, je sama o sobě vágním pojmem a je spojena výhradně s vlastnickými právy, polemizuje autor s argumentací Štěpána Kotrby.
30. 12. 2001

Minulý čtvrtek ČT jako jediná televize nedabovala ukázku z nového Ladinova projevu, ale nechala dole překladatelské titulky. I CNN dabovala. Já považuju titulky za mnohem korektnější, protože slyším, jakým tónem svoje projevy Usama říká, jak váhá v projevu, jak to celé zní atd. Takže až se zase budete navážet do ČT, tak si vzpomeňte, že tímhle si ona u mě dost potěšila, napsal nám jeden čtenář.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2002 Ještě k politické korektnosti: Odpověď Janu Čulíkovi Josef  Fronek
2. 1. 2002 Komedie v českých televizích: boj o Havlův novoroční projev Fabiano  Golgo
2. 1. 2002 Britský novinář John Simpson: symbol buržoazní nezávislosti, kritičnosti a slušnosti Jan  Čulík
2. 1. 2002 Případ Pavel Kohout - historie o tom, jak vás vyplivne stádo Jan  Čulík
1. 1. 2002 T. Pecina prosazoval v rozhlase pluralismus, posluchači reagovali: "špatné" názory je nutno zakázat!   
21. 12. 2001 O bití dětí Jan  Čulík
21. 12. 2001 Merry Winterval aneb veselé zimnice Josef  Fronek
21. 12. 2001 Zdeněk Kalista: Baroko se v nejistotě přibližovalo k Bohu skrze tento svět   
21. 12. 2001 Komenský a jeho Labyrint: Proměna renesančního člověka v osobnost baroka Kathryn  Murphy
21. 12. 2001 Místo, kde je domov Vánoc Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2002 Policie zastavila trestní stíhání Jana Kopala Tomáš  Pecina
2. 1. 2002 Britský novinář John Simpson: symbol buržoazní nezávislosti, kritičnosti a slušnosti Jan  Čulík
1. 1. 2002 T. Pecina prosazoval v rozhlase pluralismus, posluchači reagovali: "špatné" názory je nutno zakázat!   
22. 12. 2001 Šéfredaktor deníku Guardian dostal cenu za "vynikající úsudek listu od 11. září" Jan  Čulík
20. 12. 2001 Skandál: manžel kanadské guvernérky kritizoval George Bushe Miloš  Kaláb
19. 12. 2001 Není nad neutrálně formulovanou otázku! Tomáš  Pecina
19. 12. 2001 Vítězství západního Talibánu: Tato válka ohrožuje přesně ty svobody, o nichž tvrdí, že je brání   
18. 12. 2001 Případ Majida Majeda v americkém listě Boston Globe: Tvrdý kurs ohrožuje v ČR emigranty z Blízkého východu   
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?   
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"