Ruské podniky hlásí rekordní nedostatek pracovníků

24. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Personální krize v Rusku dosáhla vrcholu a nadále se zintenzivňuje.

Personální zajištění v prvním čtvrtletí kleslo na nejnižší úroveň v celé historii sledování, plány firem na nábor na druhé čtvrtletí jsou na maximu, uvádí centrální banka v monitoringu podniků. Od roku 1998 se centrální banka měsíčně dotazuje asi 15 000 firem na jejich hodnocení současné situace a očekávání (dubnový průzkum zohlednil odpovědi 12 700 respondentů).

Podle podniků se problém s nedostatkem zaměstnanců v prvním čtvrtletí zhoršil, poznamenává centrální banka. Počet zaměstnanců byl minus 28,2 bodu (jedná se o bilanci odpovědí, tj. rozdíl mezi počtem těch, kteří jsou dobře situovaní, a těch, kteří mají nedostatek pracovníků). Nejakutnější nedostatek personálu je stále ve výrobních podnicích, které vyrábějí investiční a spotřební zboží, ukázal monitoring. Centrální banka již dříve napsala, že "největší potřeba pracovníků se vytvořila v oblasti IT, výroby a také v oblastech s velkým podílem dělnických profesí: V nákladní dopravě, stavebnictví, zemědělství atd."

Ve druhém čtvrtletí plánují podniky v hlavních odvětvích ekonomiky zvýšit počet zaměstnanců, informuje centrální banka o výsledcích průzkumu. Otázkou je, kde je vezmou: V ekonomice už téměř žádné volné ruce nezbyly. Nezaměstnanost je na historickém minimu a poptávka po práci (počet zaměstnaných lidí plus volná pracovní místa) se vyrovnala nabídce (práci).

Lidé to chápou. Podle průzkumu Levada Center se nikdy předtím necítili ve své práci tak klidní: Očekávání propouštění, zpoždění nebo snižování mezd jsou na historickém minimu.

Nedostatek pracovníků je pro ekonomiku klíčovým problémem, brzdí její růst a zároveň nemá žádné rychlé řešení. "Nedostatek pracovních sil zůstává hlavní překážkou pro expanzi produkce zboží a služeb," posteskla si centrální banka. "Nedostatek personálu je pro ruskou ekonomiku problémem číslo jedna," poznamenali analytici MMI. "Jeho příčiny: nárůst armády, zvýšení počtu pracovních míst ve vojensko-průmyslovém komplexu, demografie, odchod. Tyto faktory přetrvávají a je jasné, že situace se bude jen zhoršovat."

Tato brzda již funguje. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků omezuje investiční aktivitu podniků, píše centrální banka. "Kvůli výraznému nedostatku personálu je řada podniků nucena buď omezit růst objemu výroby, nebo motivovat zaměstnance k práci přesčas za příplatek," uvádí monitoring. Od září by měl vstoupit v platnost zákon, který vyjasní postup při proplácení přesčasů: Nejméně jeden a půlnásobek za první dvě hodiny práce a nejméně dvojnásobek za další hodiny.

Mzdy rychle rostou. V loňském roce reálně přidaly 7,8 % a letos pokračují v růstu. Mnoho podniků sdělilo centrální bance, že již letos zvýšily mzdy. Zvýšení mezd "s cílem udržet si zaměstnance tváří v tvář nedostatku personálu" bylo uváděno jako jeden z hlavních faktorů zvýšení nákladů spolu s nárůstem nákladů na suroviny a komponenty.

Možná i proto bylo v dubnu přerušeno pětiměsíční období zpomalení růstu firemních nákladů a očekávání cen podniků se letos poprvé zvýšila.

Podniky se snaží problém řešit nejen zvyšováním mezd. K vyřešení problému nedostatku pracovních sil je mnoho podniků připraveno přilákat pracovníky, kteří nemají všechny potřebné kompetence, včetně studentů, důchodců, migrantů, některé společnosti se snaží udržet si zkušené starší odborníky, mnohé se snaží zvýšit produktivitu práce a optimalizovat výrobní procesy, uvádí centrální banka.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
951

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024