Investigace CNN: Potvrzeno, že deset dětí v Gaze hrajících stolní fotbal zabila izraelská řízená střela

3. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
K tomu:"Můžeme si jít hrát ven?" ptaly se děti rodičů. "Ano." Zabil je izraelský dron. Jen tak

Reportér Jeremy Diamond, CNN: Žádná Šahíd už není. Toto zrnité domácí video je to nejbližší, co její matka Mona Altala kdy uvidí,  svou desetiletou dceru. Hromada vysvědčení, skříň s jejím oblíbeným oblečením, parfém, který používala. Vše, co zbylo po dceři, do které Mona vložila vše. Teď už žádná Šahíd není. Pokaždé, když přišla, říkala,  Mami,   moje duše, moje duše. Ach, moje duše je pryč.

Šahíd byla jedním z deseti dětí, které zahynuly při izraelském náletu na přeplněnou ulici. v uprchlickém táboře Al Mahází, kde si hrála se svými kamarády. Růžové kalhoty. Nebylo možné je přehlédnout. Mezi malými tělíčky rozesetými kolem stolního fotbálku v chaotickém následku.

 


O dva týdny později izraelská armáda stále nechce převzít odpovědnost za úder, který ji zabil. CNN poskytla IDF souřadnice a čas útoku na základě metadat ze dvou různých telefonů. Bezprostředně poté IDF uvedla, že o tomto úderu nemá žádný záznam. Uvedli, že úder provedli v jinou než popsanou dobu a že vedlejší škody popsané v dotazu nejsou IDF známy.

IDF prý vynakládají velké úsilí na zmírnění škod na civilním obyvatelstvu z oblastí, kde jsou prováděny údery. 

Důkazy získané a zdokumentované CNN na místě úderu však vykreslují zcela jiný obraz odpovědnosti izraelské armády. Tato deska plošných spojů a kousky střepin stěn a schodů prodejny, výrazně počmárané a malý kráter sotva metr. Vše ukazuje na stejný závěr tří odborníků na munici. Krveprolití  způsobila přesně naváděná munice nasazená izraelskou armádou.

"Takové zásahy jsem viděl už tolikrát. Na silnici je poměrně malý kráter. Nejsou tam žádné velké otvory po střepinách nebo střepinách, které by způsobil například minomet  nebo dělostřelectvo. Ta fragmentace odpovídá."

Takže podle vašeho názoru byl tento úder způsoben přesně naváděnou střelou vypálenou z dronu.

"Rozhodně. Jedná se o izraelskou munici. Místní milice, místní síly, nemají nic tak sofistikovaného."

Před provedením úderu izraelské bezpilotní letouny pozorovaly uprchlický tábor Al Mahází shora. O několik vteřin později dopadne střela na ulici i a dopadne doprostřed silnice, jen pár metrů od stolního fotbalu, kde Šahíd a její přátelé ten den hráli, a přinese jim jistou smrt. 

Navzdory všemu se tyto děti vrátily, aby si zahrály u stejného stolního fotbalu, včetně některých  přátel Šahíd. Moc mi chybí, říká Sama a nosí náhrdelník, který jí Šahíd vyrobila. Říká, že se svými kamarády málem také přišla o život, když se chvíli před útokem zašla domů napít vody. Ostatní takové štěstí neměli. Osmiletý Ahmed bojuje o život, krvácí z mozku, má proraženou lebku. Jeho šance na přežití jsou mizivé, vysvětluje jeho lékař. Bojuje o to, aby se nestal jedenáctým dítětem zabitým při stejném úderu.

Moderátor CNN: Jeremy Diamond se k nám teď připojuje z Jeruzaléma. Myslím, že myšlenka, že si děti teď hrají přesně na tom samém místě, a to je, víte, ten fotbalový stůl, je to prostě, je to  děsivé, Jeremy, aby bylo jasno, vy jste dva týdny naléhal na IDF, aby odpověděla na otázky ohledně toho úderu. Stále nemohou najít tento konkrétní úder v záznamech, říkají.

Reportér: Upřímně řečeno, Andersone, vyvolalo to  víc otázek než odpovědí. Izraelská armáda říká, že ano, k úderu došlo, ale že to nebylo v době, kterou jsme poskytli na základě metadat z telefonů na základě očitých svědků, a že si nejsou vědomi, říkají, že by byl někdo zabit, a nikde v tomto prohlášení, Andersone, neslíbili, že to budou vyšetřovat. Že prověří úder, který zabil deset dětí. Důkazy, které jsme shromáždili, jsou ale nyní tímto zveřejněny a já rozhodně doufám, že izraelská armáda vše přehodnotí a vyšetří.  Šahíd Loujaina Júsefa a dalších sedm dětí, které byly při tomto úderu zabity, myslím, že si rozhodně zaslouží.

0
Vytisknout
1550

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024