USA obviňují Rusko z použití chemických zbraní na Ukrajině

3. 5. 2024

čas čtení 1 minuta
Ruská armáda na Ukrajině porušuje mezinárodní zákaz používání chemických zbraní, oznámilo ve středu americké ministerstvo zahraničí.

Podle ministerstva zahraničí ruské síly na bojišti používají proti ukrajinským vojákům chloropikrin, dusivou látku se slzným plynem zakázanou Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Chloropikrin, který poprvé použilo Německo během 1. světové války, je kapalina, jejíž páry ovlivňují kůži a sliznice a ve vysokých koncentracích způsobují nekontrolované křeče bráničních svalů.

Použití takových chemikálií ruskou armádou není "ojedinělou epizodou" a pravděpodobně souvisí s touhou "vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických úspěchů na bojišti", uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

V tomto ohledu Spojené státy uvalují sankce na tři ruské vládní agentury, které jsou podle amerických údajů spojeny s programy výroby chemických a biologických zbraní, oznámilo ministerstvo zahraničí. Jedná se o Jednotky radiační, chemické a biologické ochrany (RCBZ) Ministerstva obrany Ruské federace, Výzkumný ústav aplikované akustiky (NIIPA) a 48. ústřední výzkumný ústav Ministerstva obrany.

Kromě toho sankce spadaly pod sankce čtyři společnosti, které se podle amerických údajů zabývají chemickou vojenskou výrobou: Moskevská společnost NPO Transcom, Biological Synthesis Systems LLC, LabService LLC a Technological Systems and Service LLC.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1198

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024