Rusko verbuje krajně pravicové extremisty k útokům na Západě

17. 5. 2024

čas čtení 1 minuta
Zpravodajské zdroje uvedly, že teroristé naverbovaní ruskými agenty GRU jsou zodpovědní za sérii útoků v západní Evropě a USA v posledních šesti měsících, píše Sean Rayment.

Podle informací deníku The Telegraph jsou extremisté rekrutováni tajnými důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU a členy žoldnéřské skupiny Wagner.

Stalo se tak po vyhoštění plukovníka Maxima Elovika, ruského vojenského atašé ve Velké Británii, o němž se předpokládá, že je operativcem GRU.

Zpravodajský zdroj řekl National Security News: "GRU si pěstuje síť pravicových teroristů, kteří mají být nasazeni proti cílům NATO."

"Tyto útoky se již dějí a nějakou dobu probíhají v různých zemích NATO a Velká Británie je rozhodně na seznamu cílů."

"K útokům mohlo dojít v USA a došlo k nim v Německu."

"Zpravodajské služby nyní aktivně varují své vlády, že hrozba je velmi reálná."

"Pravicoví extremisté jsou terčem, protože jsou skupinou v politickém spektru, která je proruská, proputinovská a velmi násilná."

"Existuje také mnoho tajných kontaktů mezi pravicovými skupinami v různých zemích."

Tato odhalení následovala po komentářích Thomase Haldenwanga, šéfa německé domácí rozvědky, který minulý měsíc na bezpečnostní konferenci řekl: "Domníváme se, že riziko (ruských) státem kontrolovaných sabotáží se výrazně zvýší."

Dodal, že útoky budou mít "vysoký potenciál škod".

Po otravě v Salisbury v roce 2018 byly Velkou Británií vyhoštěny téměř dvě desítky ruských špionů.

Nyní se má za to, že Kreml byl nucen používat taktiku podobnou té, kterou používá Írán, kdy jsou gangy organizovaného zločinu využívány k provádění zástupných teroristických útoků.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1417

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2024