Umělá inteligence. Co česká vláda vůbec neřeší

18. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Petr Fiala si myslí, že je nutno prodloužit odchod do důchodu :))))))

"Zvětší se propast mezi bohatými a chudými“.

Odborník na umělou inteligenci profesor Geoffrey Hinton v rozhovoru pro pořad televize BBC  #Newsnight říká, že ke zmírnění dopadu umělé inteligence na trh práce budeme potřebovat univerzální základní příjem.

Profesor Geoffrey Hinton: Ano, mám velké obavy, že AI převezme spoustu obyčejných pracovních míst, a to by mělo být dobře. Povede k velkému nárůstu produktivity, což povede k velkému nárůstu bohatství, a pokud by toto bohatství bylo rovnoměrně rozděleno, bylo by to skvělé, ale v systémech, ve kterých žijeme, tomu tak nebude. Bohatství připadne bohatým, a ne lidem, jejichž pracovní místa zaniknou. A to bude podle mého názoru pro společnost velmi špatné. Takže se bude zvětšovat rozdíl mezi bohatými a chudými, což zvyšuje šance na zvolení pravicových populistů.

Reportér: Aby bylo jasno, myslíte si tedy, že společenské dopady změn v oblasti pracovních míst mohou být tak hluboké, že možná budeme muset přehodnotit politiku, víte, systém dávek, nerovnost, univerzální základní příjem?

Profesor Geoffrey Hinton: Ano, rozhodně věřím ve všeobecný základní příjem. Nemyslím si však, že to stačí, protože spousta lidí získává sebeúctu díky práci, kterou vykonávají. A když dáte všem univerzální základní příjem, tak to sice vyřeší problém, že by jinak hladověli a neměli na nájem, ale nevyřeší to problém sebeúcty.

Reportér: Takže co? Vláda se do toho musí vložit?  Takhle se to v Británii nedělá. Máme tendenci stát stranou a nechat ekonomiku, aby rozhodla o vítězích a poražených.

Profesor Geoffrey Hinton: Se mnou toto konzultovali lidé v úřadu premiéra a já jim poradil, že univerzální základní příjem je dobrý nápad.

Reportér: A když jste řekl, že hrozí 10 až 20 % rizika, že AI převezme vládu nad společností?

Profesor Geoffrey Hinton:  Ano.

Reportér:  Jste si jistý, že se to bude muset řešit v příštích pěti letech? V příštím parlamentu, možná v dalším?

Profesor Geoffrey Hinton: Odhaduji, že během 5 až 20 let je asi poloviční pravděpodobnost, že budeme muset čelit problému, že se umělá inteligence pokusí převzít moc.

1
Vytisknout
3043

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024