María Antoinette Barberá - železná lady Hispánie

19. 4. 2010 / Lubomír Molnár

Starostka třetího největšího španělského města Valencie se ve skutečnosti jmenuje María Rita Barberá , avšak historickou postavu Marie Antoinetty mi nedávno připomněla.

Rita Barberá spojila svůj politický život s Lidovou stranou. Nejprve byla úspěšnou a pohlednou novinářkou. V roce 1991 byla ve svých 43 letech zvolena starostkou Valencie a toto své postavení ještě třikrát obhájila, pokaždé s velkou převahou. Vybudovala si postavení „barona“ Lidové strany a je považována za silnou osobnost, železnou lady Hispánie.

Ve vysoké politice je dvě desetiletí a v tom bude nejspíš ten problém. Rita Barberá a její městská rada ztratily soudnost. Schválily totiž opatření na základě kterého bude každý člověk přistižený, jak nocuje v ulicích Valencie, postižen pokutou ve výši 400,- euro.

Myslí-li si Rita Barberá, že valencijští bezdomovci spí na ulicích z potěšení, protože už je znudilo si platit hotelové pokoje, pak je na tom stejně jako manželka francouzského krále, která měla řešení hladových bouří také pohotově po ruce:

„Nemají chleba? Ať jedí koláče!“

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010