Japonsko:

Pohřešuje se 10 000 lidí v přístavu Minamisanriku

12. 3. 2011

Přibližně polovina obyvatelstva přístavního města Minamisanriku zmizela, poté, co cunami spláchla celý pobřežní region severně od města Sendai. Dopravní infrastrukturu zničilo zemětřesení, ale do města nyní doletěly vrtulníky. Na přiloženém videu je zřejmé, jak město vypadalo před příchodem cunami a jak vypadá nyní.

Japonsko po zemětřesení na pokraji čtyř jaderných havárií
Střecha dalšího reaktoru explodovala kvůli nahromaděnému vodíku

13. 3. 2011

ŠOK│JČ│

  • ASSOCIATED PRESS PONDĚLÍ 17:00 SEČ Tyče jaderného paliva ve třech nejvážněji ohrožených jaderných reaktorech v Japonsku podle japonských činitelů se zřejmě roztékají, informovala tisková kancelář Associated Press.
  • GUARDIAN PONDĚLÍ 10:00 SEČ Záchranní pracovníci nalezli v prefektuře Miyagi na dvou místech na pobřeží 2000 mrtvol. Dramaticky to zvyšuje počet obětí a očekává se, že počty mrtvých v nadcházejících dnech výrazně vzrostou.
  • Ekonomický dopad katastrofy způsobil v pondělí výrazný pokles akcií na tokijské burze. Bank of Japan zpřístupnila ve 15 miliard jenů, aby zajistila likviditu úvěrového systému.
  • Navrhované pravidelné vypínání elektrického proudu v různých částech země se dosud neuskutečnilo, protože tokijská energetická společnost uvedla, že poptávka je nižší, než se očekávalo. Mnoho obchodů a podniků v Tokiu v pondělí neotevřelo - respektují vládní apel, aby šetřili energií. Lidé nakupují baterie, svíčky a další základní zboží pro případ vypínání elektrického proudu či dalšího silného zemětřesení.
  • WORLD NUCLEAR NEWS PONDĚLÍ 8:35 SEČ TEPCO oznámila, že se rozhodla nechat řízeně unikat páry, obsahující jod a cesium pro zmírnění tlaku v kontejnmentu všech čtyř jednotek u Fukushima II. Vítr rozhání páru nad oceán. Situace je stabilizovaná, teplota v reaktoru se snižuje. Podrobná zpráva ZDE. Injekce čerstvé vody smíšené s kyselinou boritou k potlačení jaderných reakcí reaktor zklidnily. Vývoj na reaktorech Daiichi, jak se zdá, je obdobný. Podrobnosti ZDE.
  • Výbuch vodíku nastal dnes v 11:01 místního času (3:01 SEČ) na na třetím reaktorovém bloku elektrárny Fukushima Daiichi. Podle úvodní analýzy uzavřená konstrukce vlastního reaktoru (kontejnmentu) zůstala neporušená. Hodnoty záření po výbuchu zůstávají nízké, i když zvýšené oproti normálnímu provozu. Čidla v servisní hale naměřila 50 microSieverts za hodinu. U vchodu do závodu to bylo 20 microSieverts za hodinu. PODROBNOSTI ZDE
  • REUTERS Japonsko požádalo o zvýšení energetické pomoci z Ruska na pokrytí své spotřeby elektřiny. Rusko by mohla zvýšit dodávky zkapalněného zemního plynu o 150.000 metrických tun a dodávky uhlí na 3 až 4 miliony tun. "Japonsko je náš soused, náš přátelský soused, a to i přes různé problémy, musíme být proto spolehlivými partnery," řekl Putin ve vysílání státní televize. Japonská firma Mitsubishi a holandský Shell jsou partnery Gazpromu v projektu výstavby Sachalin-2 LNG s výrobní kapacitou přibližně 10 milionů tun zmrazeného plynu ročně.
  • Vicepremiér Igor Sečin prohlásil, že Rusko by mohlo zásobit Japonsko energií vyráběnou na ruském Dálném východě.
  • REUTERS Americké válečné lodě a letadla s humanitární pomocí se vzdálily dočasně od japonského pobřeží kvůli možné nízké úrovni záření. 7. flotila USA to popsalo jako preventivní krok.
  • Potravinový úřad v Singapuru oznámil, že začalo testování dovážené japonské produkce na možný obsah záření.
  • Vláda řekla, že téměř 2 miliony domácností zůstalo na severu bez proudu a zhruba 1,4 milionu bez tekoucí vody. Desítky tisíc lidí se pohřešují.

Předpověděli zemětřesení?

13. 3. 2011

JU│ Zajímavý rozhovor o zemětřesení v Japonsku přináší ruský server Vzgljad, kdy se snaží zjistit, zda bylo možné takové zemětřesení předpovědět. Zpovídá Viktora Bokova, docenta katedry meteoprognóz Ruské státní hydrometeorologické univerzity.

Egyptská Nejvyšší rada propustila Sadatovy vrahy

13. 3. 2011

ŠOK│ Nejvyšší rada ozbrojených sil včera nařídila propuštění 60 politických vězňů, kteří byli odsouzeni k doživotnímu trestu odnětí svobody a již si odsloužili 15 a více let. Propustila také po 30 letech ve vězení představitele "Islámského džihádu" (Jemaah Islamiah), Abbouda el-Zomora a Tareka el-Zomora, Abdula Abdula Latifa, Tariqa Abdalmugoda Madanana, odsouzené v roce 1984 pro plánování atentátu na egyptského prezidenta Anwara Sadata.

Arabská liga podpořila vytvoření bezletové zóny nad Libyí

12. 3. 2011

Arabská liba na mimořádném zasedání v Káhiře hlasováním schválila rozhodnutí, že požádá Radu bezpečnosti OSN o uvalení bezletové zóny na Libyi až do ukončení současné krize. Bezletovou zónu nad Libyí prosazuje Francie a Británie, avšak EU ani NATO je v tom nepodpořily.

Vojska plukovníka Kaddáfího mezitím vytlačila vzbouřence z ropného přístavu Ras Lanuf.

Kaddáfí vyvraždí v Libyi půl milionu lidí, jestli se mu podaří potlačit revoluci, varují vzbouřenci.

Zdroje v angličtině ZDEZDE

Wisconsin zrušil odborová práva

13. 3. 2011

Scott Walker, republikánský guvernér amerického státu Wisconsin, v pátek odebral téměř veškerá vyjednávací práva drtivé většině státních zaměstnanců. Zákon zrušit odborová práva schválil lokální parlament ve Wisconsinu po třech týdnech protestů, jichž se účastnily desetitisíce občanů. Odbory přísahají pomstu Republikánské straně při volbách r. 2012. Protesty ve Wisconsinu pokračovaly i v sobotu a občané posílají i četné protestní petice.

Rušení odborářských práv je programem nové extremní pravice v amerikánské Republikánské straně, která zároveň snižuje daně pro podnikatele a provádí radikální rozpočtové škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

fotografie zaměstnanců ČT, autor: Martin Kučmín

Brutální akce na zničení důkazů

11. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Jestli jsme se kdy blížili policejnímu státu, tak nyní jsme jeho občany. Diktatura síly automatických pušek spolu s plzeňským diletantismem soudců umožňuje kdejaké sebrance vtrhnout kamkoliv a chtít cokoliv. Spravedlnosti se nedovoláte. Když neplatí pravidla právního státu, nastupuje pravidlo práva silnějšího. Pořiďte si kalašnikov. Budete ho potřebovat.

Prostá otázka vrchnímu veliteli ozbrojených sil

12. 3. 2011 / Ladislav Žák

Když si člověk není jistý, má se jít zeptat. Podle Ústavy ČR je vrchním velitelem ozbrojených sil president republiky. Dovoluji si tedy panu presidentovi položit otázku, jak je spokojený s tím, že jeho podřízení přepadají s namířenými samopaly veřejnoprávní televizi a ohrožují civilisty ve vlastní zemi?!?

Kladu mu i druhou otázku, jak je jako president spokojen s tím, že jiné ozbrojené složky, kterým ovšem nevelí, rozhánějí surově obušky a na koních odpůrce neonacismu, aby neonacisté mohli svobodně kráčet našimi městy, hlásat své názory a hlavně, aby se jim nic nestalo?!?

ČTK: Vojenská policie šla pro dokument do ČT kvůli posouzení znalcem

12. 3. 2011

ČTK│ Vojenská policie si přišla v pátek do České televize pro kopii původně utajovaného dokumentu, který byl určen bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové a souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Policie chce tuto kopii nechat posoudit znalcem. Snaží se totiž zjistit, kdo dokument z ministerstva v době, kdy byl ještě v režimu utajení, vynesl. Vyplývá to ze soudního povolení prohlídky kanceláře ČT, které má ČTK k dispozici.

Souboj mafií v české společnosti?

12. 3. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že zásah komanda vojenské policie v České televizi ve stylu zásahu nějaké jihoamerické armády proti tamním narkomafiím, které představují stát ve státě a rozkládají celou společnost, je velmi výmluvný.

U nás je tomu zřejmě tak, že stát ovládaný návzajem znepřátelenými mafiemi korupčníků dělá ozbrojený zásah proti svobodným médiím v jakémsi supertajném případu, kde proti sobě stojí z veřejnosti neznámých důvodů nějaké kartely spojené s Ministerstvem obrany.

Několik sobotních poznámek

PIG je anglicky prase

12. 3. 2011 / Alex Koenigsmark

1. "Není důležité, co si myslím," odpověděl Petr Nečas na jednu otázku redaktora MFDnes dnes. Konečně slovo do pranice.

2. "Položím ve sněmovně otázku důvěry", řekl dále. Je to riskantní a nesmírně odvážný čin, jelikož vládní strany mají naprostou většinu. Otázka bude spojena s důchodovou reformou, jen zatím není tak jasné, kterou.

Zavedlo Československo systém, který nemá budoucnost?

12. 3. 2011 / Ivo Bubeník

Docela náhodou jsem zabrousil na starší články ekonoma F.Nepila z archívu Britských listů. Byl to rozhovor nadepsaný "Proč je Klausova privatizace špatná". Jsem přesvědčen, že má i po tolika letech značnou informační hodnotu, píše Ivo Bubeník. A proto by si jej měli všichni znovu přečíst , neboť s dnešní celospolečenskou diskuzí na tolik ožehavé téma - reforma penzí, souvisí. V závěru totiž Nepil konstatuje, že

"Toto není jenom reforma důchodového zabezpečení. Bez této reformy nemůže existovat domácí trh na kapitál. Bez kapitálového trhu nemůže československé hospodářství konkurovat ostatním kapitalistickým zemím. Když se majetek rozdá, tak potom už stát nebude mít nic, za co by ty důchody mohl privatizovat.

Za pochybný zásah v ČT může soudce

12. 3. 2011 / Radek Mikula

Dnes, kdy si připomínáme památný Den vstupu ČR do NATO, který měl zabezpečit demokratický vývoj naší země, nejspíš budeme v novinách a televizním či rozhlasovém zpravodajství věnovat pozornost jedné konkrétní akci příslušníků Armády České republiky. Ani otázka dalšího směřování české demokracie nezůstane stranou.

Razie Vojenské policie vyvolává především pochyby o právní legitimitě záměru prohledat kancelář redaktora Rožánka, a to jednak předevčírem, kdy se o to pokoušela bez opory v soudním rozhodnutí, a jednak včera, kdy toto rozhodnutí již k dispozici měla.

Kocáb: Téměř neuvěřitelná razie

12. 3. 2011

tisková zpráva Michaela Kocába

Způsob, jakým Vojenská policie včera vtrhla do budovy České televize je skandální a v demokratických podmínkách naší republiky v 21. století téměř neuvěřitelný.

Připomínám, že v prosinci 2009 Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku uznal právo na ochranu vlastních zdrojů britským médiím, která se u tohoto soudu při Radě Evropy odvolávala proti rozhodnutí britské justice.

Připomínám také 1. a 2. článek § 41 Zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání (č. 231/2001 Sb.), který upravuje ochranu zdroje a obsahu informací následovně:

ČT žádá okamžité vrácení zabavených věcí při vojenské razii

12. 3. 2011

tisková zpráva

Česká televize podává trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby, žádost na státní zastupitelství k přezkoumání postupu policejního orgánu a podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství k přezkoumání postupu státního zástupce, který měl postup Vojenské policie dozorovat. Zároveň ČT požaduje okamžité vrácení všech zabavených listin a věcí.

Vondra by se měl omluvit a rezignovat

12. 3. 2011 / Michal Hašek

Nevěřícně jsem včera večer sledoval záběry zásahu ozbrojených příslušníků Vojenské policie v budově zpravodajství veřejnoprávní České televize. Neinformovaný divák mohl první vteřiny považovat za záběry za zahraniční reportáže z východní Evropy, či jižní Ameriky.

Zemětřesení a tsunami v Japonsku má rozsáhlé následky i pro japonskou ekonomiku

11. 3. 2011

ŠOK│JČ│Velké zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy škály dnes zasáhlo dno moře severovýchodně od Japonska, u pobřeží Sanriku, v prefektuře Miyagi. Vedlo k otřesu budov v Tokiu a způsobilo 10 m vysokou vlnu tsunami, která zametla pobřeží oceánu v Sendai na severovýchodě země. Zemětřesení vedlo k zablokování silnic, železnice, k přerušení přívodu energií a plynu na mnoha místech Japonska. To má za následek rozsáhlý kolaps japonského průmyslu, zavření továren na výrobu aut i elektroniky, ropných rafinérií i k uzavření metra či zábavních center. Postiženy jsou miliony domácností a podniků. Bylo uzavřeno mnoho letišť, včetně letiště Narita v Tokiu a zastavena železniční doprava a všechny přístavy jsou uzavřeny. Na velké části japonského území byla zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Zastaven byl i provoz ve čtyřech jaderných elektrárnách v zasažené oblasti.

  • Záběry japonské televize ukázaly postup vodní masy plné trosek budov, vozidel i plavidel, na jejímž povrchu plálo několik ohňů.
  • Tsunami pronikla až několik kilometrů do vnitrozemí.
  • GUARDIAN  NE 01:00 SEČ Selhalo chladicí zařízení už u druhého reaktoru, poškozeného zemětřesením.
  • Počet mrtvých zatím dosáhl 1700.
  • 215 000 lidí je v centrech nouzové pomoci.
  • V postižené oblasti pracuje 50 000 záchranářů.
  • GUARDIAN  SO 9:00 SEČ Asi v 7. 30 SEČ došlo v jaderné elektrárně ve Futubě k explozi. Čtyři lidé byli zraněni. činitelé v prefektuře Fukušima uvádějí, že se příčina exploze vyšetřuje. Japonsko se snaží zabránit roztavení jádra jaderného reaktoru. Japonská média konstatují, že činitelé zaregistrovali kolem jaderného reaktoru v elektrárně Fukušima č. 1 ve Futubě cesium, což je jeden z prvků, který je uvolňován do ovzduší, pokud přehřátí reaktoru způsobí poškození jeho jádra. Tokijská energetická společnost konstatovala, že se domnívá, že nedochází k roztavení jádra jaderného reaktoru, avšak japonská komise pro jadernou bezpečnost se domnívá, že je to možné. Činitelé na příkaz premiéra Naoto Kana evakuovali 20 000 obyvatel, žijících v okruhu 10 km od jaderné elektrárny.
  • Podle odhadů zahynulo při cunami více než 1300 lidí, většina se utopila.
  • Union of Concerned ScientistsAsahi  SO 1:54 SEČ Ve stavu nouze, dané přehříváním aktivní zóny, se nyní nachází celkem pět reaktorů jaderné elektrárny Fukushima. V objektu bylo naměřena 1000 x větší hladina radiace, než je norma. Páry chladící vody mohou být radioaktivní. Vláda vyhlásila druhý stupěň nebezpečí.
  • GUARDIAN  18:00 SEČ Zanedlouho má cunami zasáhnout americké pobřeží u San Franciska. ZDE je webcamera, zabírající pobřeží u San Franciska, kde to můžete sledovat.
  • Na televizních záběrech je možno vidět obrovské požáry, které zuří v Kesennumma, v prefektuře Miyagi, v nejpostiženější části Japonska. Vypadá to, že tam hoří celé město.
  • Až 300 osob se utopilo v přístavu Sendai na severu Japonska, uvádí to japonská policie. Loď se 100 cestujícími byla zničena cunami, podle tiskové kanceláře Reuters zmizel také v pobřežní oblasti postižené cunami jeden vlak.
  • Policie informovala o velké explozi v petrochemickém komplexu v Sendai
  • Japonská televize NHK vysílá živě o katastrofě na internetu ZDE (v japonštině)
  • Yomiuri Shimbun  13:05 SEČ Jaderná elektrárna Fukushima Daiichi zajišťující proud pro Tokyo, hlásí problémy s chlazením, deklarovala nouzový stav chlazení aktivní zóny reaktoru . Vláda vyhlásila jaderný nouzový stav.
  • Jiji Vážný únik radiace nebyl potvrzen, jde pouze o havárii na primárním okruhu chlazení reaktoru, který zvládl nouzový dieselgenerátor.
  • Sankei Nebezpečí zemětřesení a tsunami hrozí od Japonska až po čínský Peking. pravděpodobné asi po celý týden
  • Asahi Shimbun Mobilní operátor DoCoMo tvrdí, že 90 procent volání a e-mailů na severovýchodě je přerušeno. Jde o zhruba 2250 uzlů.
  • Nihon Keizai Shimbun Premiér požádal opoziční strany, aby spolupracovaly při reakci na katastrofu.
  • News24 Pentagon ve čtvrtek náhle a bez vysvětlení přerušil přípravu návštěvy náměstka ministra obrany USA pro pacifickou bezpečnost Guregusona na Okinawě, která byla naplánována na příští týden. Návštěva měla konzultovat přemístění letecké základny Marine Corps Futenma zcela mimo ostrov Okinawa. Umístění základny v hustě osídlené oblasti je předmětem sporů mezi místními obyvateli, japonskou vládou a americkou vládou.
  • Požár chemičky a rafinerie v městě Tibo Ichihara v prefektuře Chiba, zaznamenal vrtulník Kyodo News.
  • Nihon Keizai 14:54 SEČ Vyhlášení jaderné nouze spustilo zvláštní opatření pro nukleární katastrofy, kterou vyhlásil preventivně předseda japonské vlády - evakuaci obyvatel v okruhu o poloměru 3 km kolem elektrárny a pokyn rezidentům nevycházet z budov v okruhu 10 km od elektrárny Fukushima Daiichi .
  • JP WSJ 14:59 SEČ Obří supermarkety Seiyuu zastavily prodej v 371 celostátních obchodech, 349 prodejen uavřelo prodej v jednotlivých prefekturách, kromě prefektur Hokkaido a Shizuoka. Supermarkety Ion také přerušily provoz v 127 obchodech v regionu Tohoku.

Mluvčí Hillary Clintonové kritizoval podmínky věznění Bradleyho Manninga

12. 3. 2011

P.J. Crowley, mluvčí americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, zaútočil veřejně na Pentagon za to, jak zachází s vězněným vojínem Bradleym Manningem, který je obviňován z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks.

Crowley, náměstek ministryně zahraničí, zdůraznil, že Manning, vězněný ve vojenském vězení v Quanticu ve Virginii se obětí týrání. "To, co tam dělají Bradleymu Manningovi, je absurdní a kontraprudoktivní a ministerstvo obrany se chová jak idioti," zdůraznil Crowley.

Vojenská policie pronikla do České televize

11. 3. 2011

Ozbrojené komando vojenské policie proniklo se soudním příkazem do budovy České televize až do kanceláře reportéra Karla Rožánka. Chtělo získat dokumenty o bývalém šéfovi armádního zpravodajství Krejčíkovi. Vojenská policie zasáhla "v zájmu ochrany utajovaných informací". Podle asistující Policie ČR byl zásah vojenské policie přiměřený. Jde o dokumenty z ministerstva obrany z r. 2007, obsahující informace o skutečnostech, které tehdy vedly k odchodu bývalého ředitele vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka.

Česká televize dokumenty odmítá vydat, zásah považuje za nepřiměřený a chce se obrátit v této věci se stížností na premiéra Petra Nečase.

Saúdskoarabský "Den hněvu": a už je to tady... Pátek...

10. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

WAL  SAÚDSKÁ ARÁBIE 18:40 SEČ Velvyslanectví USA v Rijádu, hlavním městě Saudské Arábie, varovalo americké občany, aby byli opatrní a vyhýbali se jakémukoliv protestnímu shromáždění, které se mohou objevit v pátek ve městech Saúdské Arábie jako reakce na výzvy aktivistů na internetu. V oznámení ambasáda uvedla, že plánované pokojné demonstrace by se mohly proměnit v konfrontaci a násilí. Pokud se přesto ocitnou nečekaně v blízkosti demonstrace, měli by se řídit policejními pokyny a opustit oblast, jakmile to bude možné. Před čtyřmi hodinami to oznámila libanonská tisková agnetura WAL.

Zpravodajství z Poppletonské univerzity

11. 3. 2011

Tento fiktivní ironický sloupek publikuje už třicet let v týdeníku Times Higher Educational Supplement věhlasná britská mediální osobnost, profesor Laurie Taylor. Z jeho vydání datovaného dne 10. března 2011 vyjímáme:

Zrádce? Já?

Náš rektor reagoval zuřivě na obvinění od profesora Richarda Draytona z Kings College v Londýně, že "rektoři univerzit a mnozí byrokraté jsou v současné debatě ohledně vládní politiky týkající se vysokého školství aktivními quislingy" .

Rektor sdělil Poppletonskému zpravodaji, že se rozhodl podpořit pečlivě rozmyšlený postoj rektorů britských univerzit, sdružených v organizaci Universities UK, kteří souhlasili kolaborovat se vším, co vláda navrhuje, i když to ochromuje základní hodnoty a ohrožuje samotnou existenci instituce,k níž mají povinnost být loajální.

Rektor však zdůraznil, že to je "něco úplně jiného" než činy nechvalně známého norského zrádce, který souhlasil za nacistické okupace, že bude kolaborovat se vším, co vláda navrhuje, i když to ochromuje základní hodnoty a ohrožuje samotnou existenci národa, k němuž měl povinnost být loajální.

Rektor doufá, že tímto jeho prohlášením je nyní "situace objasněna".

Na podporu studia evropských jazyků na Glasgow University

11. 3. 2011

Vytvořili tamější studenti tyto internetové stránky. Obsahují, v angličtině, veškeré relevantní informace o navrhovaných škrtech i dosavadní reakce britských sdělovacích prostředků - jichž je velké množství. Zvlášť zajímavé jsou tato osobní svědectví o tom, co pro studenty znamená studium jazyků v Glasgow.

Na podporu studia evropských jazyků a kultur v Glasgow existuje i tato facebooková stránka.

ANALÝZA Oddělení makroekonomických analýz a prognóz ČMKOS

Nová koaliční dohoda o důchodové reformě z 10. března 2011 -- opravdu je všechno jinak?

11. 3. 2011 / Martin Fassmann

Nová dohoda vládní koalice o důchodové reformě ze čtvrtka 10. března 2011 výrazným způsobem změnila původní představu o DPH a jejím sjednocením a poněkud poopravila -- zdá se -- i svůj pohled na důchodovou reformu. Na základě nových koaličních ujednání i nadále platí, že hlavní směr důchodové reformy bude postaven na vyvedení 3 % z průběžného systému, a jeho přesměrování do fondů na důchodové spoření. Zároveň se v rámci tzv. malé důchodové reformy počítá se snížením stropu při platbách pojištění na 4 násobek průměrného příjmu.

Výsměch? Urážka? -- Pohrdání občany!

11. 3. 2011 / Jan Polívka

Nemohu uvěřit závěrům jednání K9 (= asi devět křiváků?), kteří během několika hodin zcela zvrátili veškerá svoje předešlá tvrzení o absolutní neudržitelnosti současného stavu vyplácení důchodů, k jejichž záchraně je jediná cesta: "sjednotit od letošního podzimu DPH na 20%". (Pokud by k tomuto záchrannému kroku nedošlo, zkolabuje důchodový systém a doplatíme na to všichni. Je totiž už pět minut po dvanácté ...)

Miroslav Kalousek to prostě umí...

11. 3. 2011 / Ladislav Žák

Kalouskova finta s vypuštěným balónkem o odposlechu-neodposlechu setkání novinářských špiček jasně ukazuje, že samotní největší hlídací psi demokracie mají velké problémy, pokud by metody, které tak často sami uplatňují vůči komukoliv v rámci takzvané investigativní žurnalistiky a údajně ve veřejném zájmu, měly být uplatněny vůči nim a veřejnost by se mohla dozvědět něco o tom, jak to chodí za oponou v novinářské branži...

Jsme tu u staré otázky, kdo bude hlídat hlídače... Zatím jsme byli svědky toho, jak se novinářská kachna po srážce s kachnou Kalouskovou ozvala jako by postřelená...

Jak si Petr Nečas stojí za "svými slovy"!

11. 3. 2011 / Jiří Baťa

Dostalo se mi té možnosti a shlédl jsem velmi zajímavý a významný dokument Podraz zvaný Obama. Materiál, který otevřeně hovoří o praktikách americké administrativy ve vztahu k penězům, které byly, jsou a budou (?) rozhodujícím faktorem vládnutí. A nejen na úrovni vlády, ale stejně tak ve všech rozhodujících orgánech, především pak bankách, s přímým vlivem na světovou ekonomku. Nechci zde pitvat celý takřka jeden a půl hodinový film, bylo by to zbytečné a zcela nepraktické.

ANALÝZA POLITICKÉHO POZADÍ LIBYJSKÉ KRIZE

Kterak Sarky střelil kozla aneb Wüstenfuchs Africké unie je jiného názoru

11. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Po překvapivém francouzském optimismu, se kterým Elysejský palác uznal legitimitu "zástupců libyjského lidu" - vyslance přechodného Národního shromáždění, sestaveného bývalým ministrem spravedlnosti Kaddáfího džamáhíríje, vyhlásila Africká unie ve čtvrtek na závěr bleskového mini-summitu, že striktně odmítá v jakékoliv podobě zahraniční vojenské intervence v Libyi.

Král králů celé Afriky aneb kolik má Sarko divizí?

12. 3. 2011

Africká Unie svým usnesením proti jakékoliv zahraniční vojenské intervenci nemůže reagovat jinak. Svoji roli nehrají jen peníze z libyjské ropy podpořené ideami plukovníka Muammara Kaddáfího. Svoji roli hraje i Muammar Kaddáfí nikoliv jako plukovník, ale jako "Král králů", jímž ho koncem srpna 2008 zvolila rada afrických kmenových náčelníků a předáků, tedy reálné mocensko-politické síly, nikoliv vrtkaví politici, píše čtenář Michal Capko.

Pomůže nenáviděný BHL obnovit Sarkozyho popularitu?

11. 3. 2011 / Karel Dolejší

Bernard-Henri Lévy tvoří spolu s Michelem Houellebecqem dvojici nejvíce nenáviděných intelektuálů ve Francii. Houllebecq už dávno emigroval do Irska, kdežto BHL se patrně právě teď vystěhoval do Maghrebu, který pro něj musí být doslova oázou klidu, protože na rozdíl od Paříže mu tam nikdo netouží zakroutit krkem. Opravdu si Nicolas Sarkozy, nebo dokonce snad i Josef Brož, myslí, že tento člověk může nějak vylepšit upadající popularitu nepodařeného klonu Louise de Funèse, který obývá Elysejský palác?

Mezinárodní společenství si připomíná povstání v Tibetu a ignoruje výročí náletu na Tokio

11. 3. 2011 / Daniel Veselý

Dne 10. března si demokratická komunita, žijící ještě ve studené válce, připomíná Den povstání v Tibetu vyvěšováním tibetských fangliček, kde se jen dá, aby vyjádřila solidaritu s lidem trpícím pod čínskou okupací. V noci z 9. na 10. března 1945 uskutečnili Američané napalmový nálet na spící Tokio, a usmrtili tak asi 80-200 000 lidí, v drtivé převaze civilistů. Tento barbarský akt oficiálně bledne vedle svržení atomových pum na Hirošimu a Nagasaki o několik měsíců později, přestože okamžitá smrt si v plamenech Tokia vyžádala více životů než bombardování Hirošimy a Nagasaki dohromady.

Kaddáfího tanky a letadla útočí hluboko na povstaleckém území

11. 3. 2011

Tanky libyjských provládních sil ostřelovaly povstalecké pozice kolem ropného terminálu Ras Lanuf a bojové letouny bombardovaly také ropná zařízení ještě dále na východ. Kaddáfího jednotky se po eliminaci většiny povstaleckých enkláv na západě obrátily proti hlavnímu povstaleckému území v Kyrenaice.

Hanba ve Wisconsinu

11. 3. 2011

Reprezentant ve wisconsinském Kongresu Mark Pocan po převálcování protestů proti omezování odborářských práv prohlásil, že si připadá, jako by žil pod juntou někde ve Třetím světě. Wisconsinský senátor Bob Jauch přirovnal události k puči. Marty Beil, šéf nejsilnějšího odborového svazu zaměstnanců veřejného sektoru, se vyjádřil, že Wisconsin byl proměněn v banánovou republiku. Tisíce obyvatel křičely přímo v budově místního Kapitolu na zákonodárce oklešťující zaměstnanecká práva "Hanba! Hanba! Hanba!"

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Obehraná gramofonová deska

11. 3. 2011 / Jiří Baťa

Až směšné, kromě jiného, mi připadají některé veřejné výroky ministrů, Drábkem počínaje, přes Kalouska, Hegera a další (snad je s nepodstatnou výjimkou ministrů a politiků za VV) a u samotného premiéra Nečase konče. Mám na mysli jejich neustálé a zatvrzelé papouškování : "Koaliční partneři se dohodli", nebo "Je to smluvní dohoda koaličních partnerů", stejně jako "Pokud se koaliční partneři nedohodnou jinak, smlouva (či jiné ujednání) platí".

Tři králové a exprezident

11. 3. 2011 / Pavel Kopecký

V Libyi zuří občanská válka, která má široké přesahy. Do Evropy, která se bojí hospodářských přistěhovalců, či do Nového světa, jehož supervelmoc žádá konzervativní Saudskou Arábii, aby jí zastoupila v pomoci povstalcům. Největší účin nekončícího krveprolití, za jehož zastavení de facto dalším masakrem se staví bývalý československý a český prezident Havel, je však přirozeně nejzřetelnější v Africe. Na vše strany; východně, západně i jižně od Tripolisu.

Česká "vláda rozpočtové odpovědnosti" způsobila v lednu a v únoru 2011 velký rozpočtový schodek

10. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Mimořádně vysoká sekyra rozpočtu versus "vláda rozpočtové odpovědnosti" a proč by si tenhle sloupek měli přečíst všichni ústavní soudci a taky trochu o "důchodové reformě"....

Hledal jsem pro cosi určité podklady a najel na stránku ministerstva financí, kde se mi při omylném kliknutí otevřela stránka plnění státního rozpočtu za leden a únor 2011.

Jakkoli jsou čísla z finančních výkazů a ministerských zejména velmi nezáživnou záležitostí, tentokrát mohu říci, že nuda naprosto nepanovala. Než objasním proč, konstatuji, že jsem je našel ZDE

Sjednocení DPH jako "kolosální podvod na voličích"?

10. 3. 2011

Otázku z titulku klade pravicový ekonom Robert Masarovič, ředitel společnosti zabývající se poskytováním manažerských a právních služeb. Na podnikateli využívaném webu motejlek.com zveřejnil Masarovič před několika dny komentář, v němž ostře odsoudil vládou chystané vyrovnání sazeb DPH, upozorňuje Lukáš Kantor.

www.pujckasusmevem.cz

10. 3. 2011 / Ladislav Stalmach

Setkali se dva. Občan (říkejme mu pan Rýza) a jeden šmejd (říkejme mu pan Pruska).

Pravá jména dnes nesmíte používat, protože by se s vámi mohli šmejdi úspěšně soudit za nactiutrhání. No, a pan Rýza neuměl moc dobře hospodařit s penězi (dnes tomu říkáme, že byl blbej). A peníze mu došly.

Pan Pruska si ho našel a vysvětlil mu, že když peníze dojdou, není nic jednoduššího, než si půjčit další. Nepovažoval za důležité mu vysvětlovat, že příjmy pana Rýzy mu nemohou umožnit splácet úrok, který, i kdyby byl desetkrát nižší, mohl by být označen za lichvu. Vždyť zákon je na jeho straně.

Lekce stranické demokracie v praxi

Jak se volí předseda

10. 3. 2011

Naivita článku páně Martina Martínka o tom, jak by se dala koupit volba předsedy politické strany, mne přiměla napsat tento text, ve kterém bych rád osvětlil, jak to ve skutečnosti v (některých) politických stranách funguje.

Sám jsem se tohoto procesu v jedné z předních parlamentních stran účastnil, ze zákulisních a tu a tam i na veřejnost vyplývajících skutečností snadno odvozuji, že tento, veskrze univerzální model, se praktikuje i v jiných stranách, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa: byl donedávna členem krajské organizace jedné velké české politické strany a, jak píše, "osobně jsem se účastnil jednání a organizování toho co je popsáno v prvním a druhém "dějství" tohoto textu".

Vzpomínka na množiny

10. 3. 2011 / Pavel Urban

Nedávno jeden z dopisovatelů BL poukázal na údajnou záludnost češtiny. Chápu lidi, kteří pletou i/y po obojetných souhláskách, protože na vyjmenovaná slova už nevyjmenují (já taky ne) a nemají je ani zažitá. Připadá mi ale zvláštní, když si někdo pamatuje ze školy shodu podmětu s přísudkem, ale netuší, že jde o shodu rodu gramatického, nikoli biologického.

Bojkotujme sčítání "oVčanů"

10. 3. 2011 / Jan Prokeš

V napjaté domácí sociálně-politické atmosféře posledních dní stojí za pozornost i téma zdánlivě apolitické - tzv. "Sčítání lidu" nebo jak to nazývají. Podle mě jde o další akt vrcholné státní manipulace s občany, typickou "orwellovštinu". Celá věc má podle mě minimálně tři aspekty:

Vláda útočí proti nevidomým

10. 3. 2011

tisková zpráva

SONS ČR jako občanské sdružení, hájící práva a oprávněné zájmy lidí s těžkým zrakovým postižením, nesouhlasí se změnami v oblasti sociálního zabezpečení, navrženými Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.

Především zrušení stávajících průkazů ZTP-P, umožňujících držiteli bezplatnou přepravu průvodce a bezplatnou dopravu v MHD, představuje vážné, přímo bezprecedentní omezení v možnostech pohybu především nevidomých. Netřeba zdůrazňovat, že v neznámém prostředí je pro člověka s těžkým zrakovým postižením pomoc průvodce zcela nezbytná, především s ohledem na osobní bezpečnost a orientaci.

Kaddáfího režim mučil dva novináře BBC

10. 3. 2011

Dva novináři z BBC byli v Libyi Kaddáfího bezpečnostními jednotkami zatčeni, mučeni a podrobeni předstírané popravě. Jde dosud o nejvážnější incident týkající se zahraničních novinářů.

Šokující informace o jejich zážitcích - včetně toho, že byli vězněni v armádních kasárnách v kleci, zatímco kolem nich byli mučeni jiní vězňové - byly zprostředkovány novinářům v Tripolisu předtím, než oba žurnalisté z BBC opustili Libyi.

Ekonomické vyhodnocení integrovaných reforem důchodové a sociální

9. 3. 2011 / Ivo Patta

Josef Mrázek publikoval text "Propočítal jsem důchodovou reformu a vyšla mi generální stávka". Já jsem také propočítal důchodovou reformu (součást Důvodové zprávy zaslané oficiálně ministru Kalouskovi) a vyšlo mi, že na smysluplné a inteligentní důchodové reformě vláda ještě ušetří 1,5 miliardy Kč již v prvním roce po jejím zavedení. Vzhledem k tomu, že je vyřešena i sociální reforma, jako integrovaná součást reformy důchodové, propočítával jsem i tu. Tady je výsledek, který mimo jiné říká, že zvyšování DPH pod záminkou důchodové reformy nemá žádné opodstatnění.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní