Poslední trumf zelených

10. 9. 2009 / Jan Keller

Zastupující předseda Strany zelených Ondřej Liška vyzval otevřeným dopisem širokou veřejnost, aby dala jeho straně další šanci, protože se poučili, zmoudřeli a jsou tak jednotní jako nikdy dříve. Ekologický právník Petr Kužvart reagoval na tento otevřený dopis a otázal se stejnou formou Ondřeje Lišky, jakou sebereflexi vlastně jeho strana provedla, že si nyní troufá tvrdit, že je jiná a lepší. Pokud vím, Ondřej Liška si ve shonu předvolební kampaně zatím ještě nenašel čas, aby Petru Kužvartovi na jeho naléhavé dotazy odpověděl.

Otázky o budoucnosti tohoto státu

10. 9. 2009

Dobrý den,

jmenuji se Stanislav Bém a nejsem bohužel ani ekonomem, protřelým "obchodníkem" ani významným lobistou (tím bych byl asi nejraději). Jsem vystudovaný sklář VOŠ N. Bor (brusič) a za současné situace tedy odsouzen k vyhynutí.

Občas zavítám na stránky BL a nedají mi spát některé otázky. Chtěl bych Vás požádat, jestli by mi někdo nedokázal trochu objasnit budoucnost tohoto státu. Když čtu o neustálém rozkrádání a ropných zlomech, prohnilých finančních trzích, nebo jiných světlých vyhlídkách, napadá mě, jestli by přeci jenom nemohlo dojít k nějakému zlepšení. Nebylo by možné aby stát financoval vznik továren vyrábějících solární panely, které by byly finančně dostupné a tak pomohl zvyšovat energetickou nezávislost lidí tohoto státu?

Září 2009: zákonodárci imunní vůči ústavě

10. 9. 2009 / Boris Cvek

Naprosto skandální je vyjadřování se různých katedrových odborníků k tomu, zda Ústavní soud rozhodl správně. Ti pánové by měli vědět, že ani při rozhodnutí soudu nejnižší instance není opravným prostředkem to, že nepravomocně odsouzený zajde na právnickou fakultu a děda šéf katedry mu napíše, že je nevinný.

Když jsem nedávno seděl v hospodě a diskutoval jsem pro všechny v tu dobu překvapivé rozhodnutí Ústavního soudu pozastavit volby, kamarád podnikatel mi řekl: konečně to lejno padlo i na jejich hlavu! Myslel tím naše zákonodárce, kteří vytvářejí paskvily zákonů, čímž otravují lidem život, ale jich samých se to netýká. Důvěra v Parlament je mezi veřejností trvale nízká a vůbec se tomu nedivím, stačí slyšet poslance a senátory mluvit (tím spíše mluvit ve Sněmovně nebo v Senátu). Ano, všichni bychom měli mít pocit zadostiučinění, že pitomost a lenost a arogantní přehlížení všech pravidel se teď obrátily proti zákonodárcům samotným.

Věda není ve službách politiky

10. 9. 2009 / Hynek Bíla

Přiznám se, že mě poněkud znepokojil článek Jana Matonohy "Bělohradského hlas na poušti". Pohled na vědu jako pokračování politiky, který se zdá být Matonohou prosazován, je mi velmi cizí. Je pravda, že možné námitky proti zmíněnému stanovisku závisejí do značné míry na jeho interpretaci, či jsou to často námitky proti určité konkrétní interpretaci, u které si nejsem jist, zda ji Matonoha zamýšlel, ale co se dá dělat. Pokusím se trochu konkrétněji rozebrat, oč mi jde.

Českou Akademii věd nezaložili komunisti

10. 9. 2009

Akademie věd ČR (dále jen Akademie) k nám nespadla ze Sovětského svazu, jak se často lživě tvrdí. Její počátky spadají do 2. poloviny 18. století, kdy vznikla Královská česká společnost nauk. Koncepci vytvoření české samosprávné neuniverzitní vědecké instituce, která by sdružovala vědecké ústavy reprezentující hlavní obory tehdejší vědy, navrhl světoznámý český přírodovědec Jan Evangelista Purkyně, pod jehož vlivem došlo v roce 1890 k založení České akademie věd a umění. Úkolem této instituce byla podpora vědy a literatury pěstované v českém jazyce a českého umění, přičemž nejvýznačnějším polem její působnosti byla činnost publikační. Purkyněho realizovaná myšlenka instituce věnující se interdisciplinárnímu výzkumu je velmi blízká koncepci a struktuře dnešní Akademie věd, píše biogeochemik Jan Borovička.

Málokdo ví, že Česká akademie věd a umění byla založena především díky mimořádné finanční podpoře českého podnikatele, architekta a stavitele Josefa Hlávky. Všimněte si, že zatímco dnes vystupují někteří lobbisté a průmyslníci, jmenovitě Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR, proti Akademii, dříve instituce jejího typu zakládali a podporovali.

Kompletní článek ZDE

Obama se důrazně postavil za reformu zdravotnictví

10. 9. 2009

Barack Obama konstatoval ve středu večer, že čas na "hašteření" a "hraní si" už skončil. Dal důrazně najevo, že mu dochází trpělivost s republikánskými oponenty jeho plánu na reformu zdravotnictví.

"Uvědomte si toto: Nebudu plýtvat časem s těmi, kteří si vypočítali, že je lepší politikou zabít tento plán než ho zlepšit." "Pokud budete ten plán zkreslovat, vyřadíme vás ze hry. A nepřijmu dosavadní situaci jako řešení. Ne teď."

Obama nevyužil příležitosti rozmělnit svůj zdravotnický program a apeloval na Kongres, aby do konce roku vypracoval nový, kompletní zákon o zdravotnictví. "Nejsem prvním prezidentem, který se zabývá touto kauzou," řekl. "Ale jsem rozhodnut být posledním."

Vědci vzkazují vládě, že budou nablízku

10. 9. 2009

tisková zpráva hnutí Věda žije

V pátek 11. září 2009 zasedá Rada pro výzkum, experimentální vývoj a inovace (RVEVI), která přes veřejně deklarovaná selhání a pochybení překvapivě pokračuje ve své činnosti. Vědci a vědkyně slibují, že se ze stáda oslů promění v hlídací psy. V souvislosti s deklarovanými závěry "kulatého stolu" ze dne 31. 8. 2009 vydávají následující prohlášení:

Solženicynovo Souostroví Gulag se stává v ruských školách povinnou četbou

10. 9. 2009

Ruský premiér Vladimir Putin dal popud k tomu, aby se hlavní dílo Alexandera Solženicyna Souostroví Gulag pojednávající o drastických poměrech v komunistických koncentračních táborech stalo povinnou četbou na ruských středních školách. V Sovětském svazu ta kniha byla zakázána.

Ruský ministr školství Andrej Fursenko nařídil ve středu oficiálním příkazem, že se středoškoláci budou muset povinně zabývat Solženicynovým vylíčením sovětského teroru ve Stalinových koncentračních táborech.

Podrobnosti v němčině ZDE

Šrotovné -- s křížkem po funuse

10. 9. 2009 / Jiří Baťa

Asi by to bylo dost netypické na české poměry, kdyby se věc návrhu nějakého zákona, opatření či jiné legislativní úpravy projednala a schválila, řekněme do čtvrt roku. Jak je nám z poslanecké sněmovny sděleno, kóóónečně byl návrh zákona o šrotovném projednán a schválen. A to měl ještě namále, protože prošel skutečně "s odřenýma ušima" -- 100:101 hlasům.

Skandál v Německu: Průzkum úložiště jaderného odpadu v Gorlebenu byl politicky manipulován

10. 9. 2009

KD│ List Süddeutsche Zeitung v Německu vyvolal skandál, když zveřejnil další doklady o tom, že vláda německého kancléře Kohla (CDU/CSU) v roce 1983 prostřednictvím dvou ministerstev ovlivňovala průzkum solného dolu Gorleben, kde se nyní nachází dočasné úložiště radioaktivního odpadu z německých elektráren. Posouzení fyzikálně-technických podmínek v lokalitě ukázalo na vážné problémy, avšak vládní úřady se je snažily zatušovat a schválit zřízení konečného úložiště v této lokalitě navzdory rizikům - což se jim nakonec i podařilo. Ministr životního prostředí Sigmar Gabriel (SPD) označil bývalou Kohlovu vládu za prodlouženou ruku jaderného průmyslu a vyzval kancléřku Merkelovou, aby se od svého předchůdce distancovala.

Šéf UNCTAD vyzývá k opatrnosti kvůli nové finanční bublině

10. 9. 2009

KD│ Generální ředitel konference OSN o obchodu a rozvoji (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) v úterý v Ženevě varoval před vznikem nové finanční bubliny způsobené masivním pumpováním hotových peněz (likvidity) do ekonomiky ve snaze čelit globální krizi, informovala agentura AFP. Supačaj Paničpakdi řekl, že je třeba předejít vzniku další bubliny, protože "když se podíváte na stav veřejných financí v hlavních ekonomikách, včetně asijských, vidíte, že chorobu léčíme za stejných podmínek, jaké ji vyvolaly".

Záhada ze střižny aneb Media made easy

10. 9. 2009

ŠOK│ Kam se podělo minimálně 18 minut kanadského dokumentu při jeho uvedení v České televizi ve středu 2. 9. 2009 v 23:10 na ČT2 ? A které minuty to byly?

Norman Solomon, Loretta Alper & Jeremy Earp: War Made Easy - YouTube 01:10:15 ZDE

informace o filmu - synopse 01:12 :ZDE
Válkou se to vyřeší - Čeká televize 00:52 ZDE

Citát dne aneb jak všichni šíleně věří Kalouskovi

10. 9. 2009

Když teď čtu, jak všichni šíleně věří Kalouskovi, ježíšmarjá, vždyť to je člověk s největším kontem ve Švýcarsku. Kolik on, když dělal náměstka na obraně, vyinkasoval prachů pro lidovce a pro sebe. Můj kamarád dováží zbraně. Vím, kolik musel dát do stranické pokladny a Kalouskovi na osobní účet, aby vůbec mohl jít do nějakého tendru.

Instinkt, Bez obalu, Milan Šíma: Aleš Brichta: Měla by přijít další revoluce! ZDE

Neexistuje důvod, proč by tázání mělo být trestné

10. 9. 2009 / Jiří Drašnar

Zdá se, že v okamžiku, kdy se někoho jakékoliv téma osobně/emocionálně dotkne, ztratí schopnost přemýšlet. (Ono se to ve skutečnosti nezdá, to je stará pravda.) Nechme na chvíli stranou svobodu tisku a právo na vlastní názor, byť i třeba mylný, to jenom odvádí pozornost od toho co se tady skutečně stalo...

Může mi někdo (třeba Uwe Ladwig) vysvětlit, jak z aktu překladu článku, který tvrdí, že v koncentrácích nezahynulo 6 milionů židů, ale 4 miliony, vyplývá popírání genocidy nebo práva na to, aby se nelhalo o něčí smrti? Jsou snad 4 miliony málo? Mám tomu tak rozumět? Je tam nějaká magická hranice, pod kterou je to omluvitelné?

Diskuse musí být svobodná

10. 9. 2009

Počátkem 90. let jsem četl v denním tisku krátkou zprávu o výzkumu nově otevřených archivů KGB. Výzkum se týkal koncentračních táborů a vyplývalo z něj, že počet osob, které tam byly usmrceny, byl nadhodnocený. Důvodem bylo, že vyhlazovací koncentrační tábory se převážně nacházely na území osvobozeném Sověty a Osvoboditel využil této příležitosti k tomu, aby si k zavražděným v táborech připočetl i své oběti (při obsazení Polska v roce 1939, z různých důvodů zabité vlastní lidi, oběti rychlých soudů, přeběhlíky apod.). Článek uváděl počet obětí vyhlazovacích koncentračních táborů nižší, než je dnes obecně uznávané číslo, píše Luděk Janda.

Nekorektní ovlivňování manipulací a propagandou by asi mělo být trestné

10. 9. 2009

Pane Čulíku,

máte pravdu, že trest lidi nepřesvědčí. Asi ale nejde o přesvědčování, spíš o odstrašování. Šíření některých idejí může být společensky vysoce nebezpečné. A šiřitelům na skutečnosti vůbec nemusí záležet.

Nekorektní sociální ovlivňování typu propagandy, indoktrinace apod. je nepřijatelné a v některých případech by asi mělo být i trestné, míní Vojtěch Polák

NABÍDKA PRONÁJMU

Ideálně situovaný studentský byt na Starém Městě v Praze

27. 10. 2009

Nabízíme (např.) pro dva studenty na školní rok 2009-10 ideálně situovaný pronájem studentského bytu na Starém Městě pražském, těsně u stanice metra Staroměstská (naproti knihkupectví Fišer). Velmi výhodné především pro studenty pražské filozofické fakulty, právnické fakulty a UMPRUM (cesta do školy 3 minuty).

Byt má moderní plynové ústřední topení. K dispozici je jeden zařízený dvojlůžkový pokoj, psací stůl, stůl, skříně, dvě postele, klavír, velká moderní koupelna s pračkou, kuchyň s plynovým sporákem a dřezem, lednička. Celková činže 9 500 Kč měsíčně plus poplatky za elektřinu a plyn. Studenti složí zálohu ve výši jedné měsíční činže.

Zájemci, kontaktujte nás na této adrese

Interview s Robertem Hirschem - Odmítání ropného zlomu

9. 9. 2009

KD│ Robert L. Hirsch je hlavním autorem klíčové studie -- Peaking of World Oil Production: Impacts, Mitigation & Risk Management --- zpracované pro Národní laboratoř energetických technologií amerického ministerstva energetiky a vydané počátkem roku 2005. O otázky spojené s problematikou ropného zlomu se nadále aktivně zajímá. Spolupracovník Association for Study of Peak Oil&Gas-USA (ASPO-USA) Steve Andrews mu minulý týden položil několik otázek ohledně této zprávy a současné situace.

Steve Andrews: Na jaké oblasti jste se během své kariéry energetika primárně zaměřil?
Robert Hirsch: Začal jsem jadernou energií. Pak jsem pokračoval výzkumem jaderné fúze a později jsem řídil vládní program v této oblasti. V průběhu let jsem strávil jsem spoustu času obnovitelnými zdroji energie, včetně řízením federálního programu obnovitelných zdrojů. Odsud jsem přešel do ropného průmyslu, kde jsem řídil dlouhodobý výzkum rafinace a pak program syntetických paliv. Ještě později jsem řídil program průzkumu a těžby ropy a plynu. A ještě později jsem strávil určitý čas v průmyslu výroby elektrické energie, kde jsem se zabýval všemi aspekty této problematiky. A pak jsem se věnoval energetickým studiím, což jsem dělal několik let pro RAND, SAIC a nyní pro MISI. Tak je tomu zhruba z pracovního hlediska; z jiného hlediska jsem se od roku 1979 podílel na energetických studiích National Academies of Science, buď jako člen komise nebo jako předseda výboru pro energetické a environmentální systémy.

V Afghánistánu ztroskotala již třetí velmoc

10. 9. 2009 / Daniel Veselý

"Nikdo nebyl v jednom kuse. Ruce, nohy a části těl byly všude rozházeny. Ti, kteří se nacházeli daleko od cisterny s palivem byli těžce popáleni," líčí scénu z pekla Mohammed Daud (32). Vyhořelé zbytky cisteren, stále dýmající uvízlé vraky na břehu řeky, byly obklopeny spálenými zbytky lidského masa sedmdesáti vesničanů v afghánské provincii Kunduz poblíž hranic s Tádžikistánem. Tiskový mluvčí afghánského ministerstva zdravotnictví Dr. Farid Rahid uvedl, že se v době náletu v blízkosti cisteren nacházelo až 250 vesničanů.

Jan Pilař za nacistické okupace očima Zdeňka Urbánka

10. 9. 2009 / Josef Štochl

Jsem vděčným čtenářem spisů loni zemřelého docenta Zdeňka Urbánka, neznám však jeho dílo v úplnosti. Je velice pravděpodobné, že nikde neobsahuje následující vzpomínku tohoto hrdiny z dob obou totalit, vzpomínku týkající se totality nacistické. Ve Stvořitelích světa není, ba ani v jakémsi negativním nekrologu "Jeden z nich" (Literární noviny , ročník 8, 1997, číslo 4, s. 7 /dál jen: Urbánek 1997/), v němž pisatel s jednou výhradou uznává inteligenci zemřelého: "Kdyby Jan Pilař byl o rozhodující stupínek méně chytrý, než jak na sebe prozrazoval, mohl si tu vysloužit vlídnější referát."

Neskutečně dokonalé barevné fotografie předrevolučního Ruska

9. 9. 2009

Barevné fotografie Sergeje Michajloviče Prokudina-Gorského, jehož car Mikuláš II. jmenoval svým královským fotografem, zaznamenávají život v Rusku před sto lety. Byly pořízeny v letech 1907 - 1915.

V těchto letech jezdil Prokudin-Gorskij ve svém speciálním železničním voze, v němž měl černou komoru, i po zakázaných oblastech Ruska. Dělal barevné fotografie technologií, která tehdy byla naprosto v počátcích. Používal metodu, kterou sám vynalezl. Snímky dělal třikrát, rychle po sobě. Byly černobílé, ale s třemi různými filtry, červeným, zeleným a modrým. Pak je promítal ze tří projektorů s týmiž filtry na jediné plátno.

Omluva šéfredaktora Jiřímu Drašnarovi

Iracionální xenofobie, za kterou se hluboce omlouváme

10. 9. 2009

Jako šéfredaktor musím ostře protestovat proti nepřijatelné "protiněmecké" xenofobii, kterou Štěpán Kotrba projevuje poslední větou svého textu.

Zaprvé, "Němec" v žádném případě neznamená "nacista". Činit mezi nimi rovnítko je šokující. Zadruhé, Britské listy zásadně nikoho neostrakizují na základě jeho etnické příslušnosti. Zatřetí, Britské listy v žádném případě nejsou ochotny podporovat jakoukoliv protiněmeckou nenávist mezi Čechy a vůbec žádnou nenávist vůči jiným etnikům či národnostem. I toto je naprosto šokující. Začtvrté známý český prozaik a esejista Jiří Drašnar vůbec není Němec ZDE, to je další věc, kterou si Štěpán Kotrba cucá z prstu.

Jiřímu Drašnarovi se Britské listy za tento úlet Štěpána Kotrby upřímně omlouvají. Kotrbova poznámka byla publikována omylem.

Jan Čulík

šéfredaktor

Jiří Drašnar není Němec...

10. 9. 2009

Základní a střední školu absolvoval v Náchodě (maturita 1966), poté studoval rok na Vysoké škole ekonomické v Praze, následně vykonával pomocné práce, ale v srpnu 1969 byl zatčen pro vyhýbání se pracovní povinnosti a odsouzen k podmíněnému trestu. V roce 1970 začal studovat Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (obor filmová a televizní režie), v roce 1973 byl však ze studií vyloučen. Do své emigrace (1979, Rakousko) vystřídal několik zaměstnání (domovník, asistent režie, umývač oken, noční hlídač). V roce 1980 odjel do USA, od roku 1982 žije v Kalifornii. -- Užívá též jména George Drasnar, jeho oficiální jméno po získání občanství USA zní George Jiri Drasnar.

Interpretace mnohovrstevné filmové symboliky je různá

10. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Interpretace mnohovrstevnaté filmové symboliky je možná různá. U popové kultury zvláště. Každému co jeho jest. Blbec si z ní vezme prvoplánově jen to, co mu jeho vlastní, subjektivní zkušenost dovolí. Pro někoho je to pouze "ojetina". Rovina "oddechového akčňáku" stačí. Nácek se zhlédne v "asertivním" plukovníkovi SS Hansi Landovi, sadista vezme zavděk několika návodnými scénami, hodnými napodobení. První skalpovaný voják je prý ve skutečnosti figurína Quentina Tarantina v nazi uniformě... V průběhu natáčení si prý Tarantino svolal herce do hospody a suše jim oznámil, že další den absolvují trénink zacházení se zbraní a jak správně skalpovat člověka. Ten, kdo bude nejlepší ve skalpování, bude mít ve filmu detailní záběr... Učitelům na filmových akademiích přijde film jako bizarní komedie bandy vykulených debutantů, v níž Brad Pitt vlastní soukromá kasárna a Tarantino sbírku nacistických uniforem. Znalec filmové historie přijme některé postavy, dialogy a písničky, které se už předtím proslavily v jiných filmových hitech jako sofistikované narážky na dějiny kinematografie, což je oblíbená intelektuální kratochvíle filmových dekadentů. narážek je ve filmu stovka. Ještě se k nim později vrátím. Absolvent FAMU bude díky čerstvé zkoušce z historie oboru unešen, stejně jako ze seminárního cvičení "Nation's Pride" - filmu ve filmu, který režíroval Eli Roth, a který postřehne málokdo. Filmovému "intelektuálovi" to vše bude připadat jako užvaněné pásmo sebeukájivých dialogů, připomínající spíš televizní inscenaci...

No a německý "George" Drašnar se zcela vážnou tváří se domnívá, že autor pouze "ojel" Dirty Dozen... Dyť to říkám: každému, co jeho jest.

K tomu: "Omluva Jiřímu Drašnarovi od šéfredaktora Britských listů" ZDE

Kwajalein

Firma Raytheon zavádí nové gallium-nitridové technologie pro radary

9. 9. 2009 / Milan Hlobil

Firma Raytheon zlepšila gallium-nitridové (GaN) polovodičové čipy, dosáhla jejich spolehlivé funkce a zavádí tuto novou technologii jako standard pro novou generaci radarů. 1 Nová GaN technologie umožňuje zvýšení výkonnosti (higher long-pulse radio frequency power) a spolehlivosti monolitických integrovaných obvodů (MMIC), snižuje energetické nároky a požadavky na chlazení elektronických komponentů.

Velice pozoruhodné je, že Raytheon úspěšně demonstroval spolehlivý provoz MMIC po dobu delší než 1000 hodin. Pete Franklin – vicepresident for Raytheon Integrated Defense Systems' National & Theater Security Programs uvádí – „tento milník nám umožňuje využít nových schopností GaN technologií pro řadu programů letectva a protiraketové obrany“...

Hugo Chavez v OSN ukazuje knihu Noama Chomského

V hlavní roli Venezuela

10. 9. 2009 / Ilona Švihlíková

V poslední době se objevilo několik zajímavých mediálních událostí, které prezentují Venezuelu a jejího prezidenta Huga Cháveze poněkud jinak, než jsme zvyklí z klasických médií – jako zemi v rozkladu, s diktátorem v čele, který představuje hrozbu pro celý jihoamerický kontinent a především svého „mírumilovného“ souseda – Kolumbii. Ve Venezuele se již dlouho hovoří o tzv. „mediálním terorismu“ - očerňování Venezuely, dezinformace, překrucování výroků Huga Cháveze apod. je velice intenzivní především v USA. Amerika se Chaveze bojí.

K tomu "Oliver Stone: "Americká média démonizují zahraniční politiky jako naše nepřátele" ZDE

Fischer Reisen

9. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Český premiér Jan Fischer zřejmě rád cestuje. Jak jinak si vysvětlit, že premiér úřednické vlády v krátkém čase po skončení předsednického mandátu EU se vydá na další zahraniční cesty? Jaký mají jeho cesty smysl, to snad ví jen on sám. Přesto zprávy v médiích hovoří o tom, že projednává otázky hospodářské spolupráce... Bližšího nic. O čem tak může jednat premiér úřednické vlády? Má vůbec nějaký politický mandát, aby při těchto cestách mohl hovořit o záměrech české ekonomiky? Co když vláda vzešlá z voleb bude mít úplně jiné priority? Logickou odpovědí může být, že českým politikům na obou stranách spektra se vláda úředníků zalíbila a než by po předpokládaném volebním patu riskovali další čistě politickou vládu s fatálními následky jako v případě Topolánka, vezmou zavděk stoicky statistickou mediátorskou rolí předsedy vlády stávající. Čísla ale hovoří jinak, než se nabízí, byť logické, domněnky.

Julius Evola: Jezdit na tygru. Základní orientace v epoše rozkladu

Jezdit na tygru, létat na oslu

8. 9. 2009 / Karel Dolejší

"Quando gli asini voleranno..."
Italské přísloví

"Co myslíte, že je ten ideální kabalistický osel, jehož nám předkládají posvátné spisy?"

Giordano Bruno: Kabala pegasovského koně s přídavkem o kyllénském oslu

Julius Evola: Jezdit na tygru. Základní orientace v epoše rozkladu. Triton, Praha 2009. 307 stran. ISBN 978-80-7387-259-5 Překlad Naděžda Bonaventurová

Triton právě vydal knihu někdejšího dadaistického básníka a malíře, později horolezce, esoterika a filosofa kritizujícího italský fašismus zprava, která obsahuje návod, jak "diferencovaný člověk" - výjimečný typ schopný zaujmout aktivní postoj ke všemu, co je v něm pudové - může ve vnitřní emigraci na konci rozkladné epochy využít destruktivních tendencí doby ku vlastnímu prospěchu. Kniha autora, jehož nečetné, o to však vlivnější ruské překlady v současnosti tvoří páteř esoterní doktríny eurasianismu Rusa Alexandra Dugina, vyšla u nás s předmluvou psychologa Milana Nakonečného, který nedávno vydal monografii o českém fašismu. "Jezdit na tygru" představuje dílo vzniklé v Itálii přelomu 40. a 50. let, tedy prakticky ve stejné době, kdy jiný klasik západní ultrapravice a neonacismu, Francis Parker Yockey, v irském Brittas Bay sepsal své "Impérium".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a