Americký Kongres kritizoval šéfa BP Haywarda, že ignoroval nebezpečí

18. 6. 2010

Generálního ředitele ropné firmy BP Tony Haywarda kritizoval rozhněvaný výbor amerického Kongresu, že jeho podnik ignoroval nebezpečí, když vytvářel ropný vrt v Mexickém zálivu. Avšak, jak na to ve čtvrtek večer poukázaly britské televizní Channel Four News, Amerika dosud neřeší svou "drogovou závislost" na ropě samotné.

Předseda kongresového výboru pro energetiku a obchod Henry Waxman zdůraznil, že "samolibost firmy BP v době, než ropný vrt dne 20. dubna 2010 vybuchl, byla "překvapující".

Na otázku, aby vysvětlil, jaká opatření BP při přípravě vrtu zanedbala, řekl Hayward, že na závěry je příliš brzo. Nato ho obvinil Waxman, že vyšetřování "blokuje".

Při nehodě na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu zahynulo 11 osob a od té doby vytéká do Mexického zálivu velké množství ropy.

BP oznámila, že do konce letošního roku nebude vyplácet dividendy a souhlasila vytvořit fond ve výši 20 miliard dolarů na odškodnění obětí.

Hayward předtím svými výroky urazil Američany, když konstatoval, že sympatizuje s "malými lidmi" žijícími kolem Mexického zálivu a dodal, že by taky chtěl, aby se katastrofa vyřešila, protože "chce svůj život zpátky".

Na to reagoval kongresman Bart Stupak: "My nejsme malí lidi a chceme taky svůj život zpátky".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.6. 2010