Slovensko (opět) o krok napřed

17. 6. 2010 / Michaela Appeltová

Zatímco Slovensko bude mít s největší pravděpodobností první premiérku, jednání na české politické scéně jsou opět záležitostí mužů. I přes masivní podporu voličů/ek květnových volbách, nejsou ženy ani ve vyjednávacích týmech, ani ve vedení poslaneckých klubů těch stran, které už své nové vedení zveřejnily, ODS a TOP 09.

Je to pořád dokola. Člověk už vlastně neví, jak jinak by to měl říct. Politická reprezentace ODS a TOP 09 je prostě nepoučitelná. Nespočet průzkumů z politiky či businessu potvrzuje, že vedení rovnoměrně namíchané z žen a mužů funguje efektivněji, úsporněji a zajímavěji (pozor -!- rovnoměrně neznamená striktních 50/50). A ekonomicky výhodněji. Společnosti využívající zkušeností a potenciálu obou pohlaví prostě fungují lépe.

Petr Nečas před volbami tvrdil, že chce ve vedení ODS více žen -- kam po volbách zmizely? Všichni členové vyjednávacích týmů (jejich cca 25) jsou muži. Nové devítičlenné vedení poslaneckého klubu má jedinou ženu. Proč strana odsunuje expertizu svých žen? Například Miroslava Němcová se svou 20ti-letou praxí ze Sněmovny je velmi kompetentní, navíc sama projevila zájem o oblast kultury. Lenka Kohoutová z Prahy 8 je expertkou na sociální oblast, Jana Černochová má velké zkušenosti z vedení radnice na Praze 2 a ráda by řešila témata korupce či omezení hazardu. Opravdu nemá Petr Nečas z čeho vybírat?

Top 09 je na tom podobně. Ve vyjednávacích týmech je pouze Vlasta Parkanová, pětičlenné vedení poslaneckého klubu Přitom TOP 09 má dokonce 11 poslankyň! například Annu Putnovou, bývalou členku Ekonomické komise OSN pro podnikání žen a děkanku FP VUT Brno. Nebo Patricii Kotalíkovou, která je posledních pět let primářkou chomutovské nemocnice. A mnohé další. Pravdou je, že Miroslav Kalousek nedávno ve Sněmovně prohlásil, že jeho už z "ženského triumvirátu" Kinder-Kirche-Kuche zajímá jen ta kuchyň -- takže o politických kompetencích žen si nejspíš myslí svoje.

Copak si opravdu vedení ODS a TOP 09 myslí, že politika pro ženy není? Soudě podle jejich činů -- ano. Chceme takové předsedy parlamentní stran? Chceme premiéra, který sice slibuje, ale nakonec sliby neplní?

A pokud ženy do vedení stran nechtějí, což často slýcháme právě od vedení stran, není na čase se začít ptát, co je na politických stranách špatně, že je ženy nechtějí vést? Lídryněmi či kandidátkami byly i top manažerky, evidentně se vedení nebojí a zkušenosti také mají. Tak co tyto strany dělají špatně?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.6. 2010