Německo a USA se hádají, kdo může za mrtvé civilisty v Afghánistánu

8. 9. 2009

Rozdíl v postojích mezi Spojenými státy a Německem ohledně vedení války v Afghánistánu se v pondělí prohloubil. Obě země se pokoušejí svalit ze sebe vinu za letecký úder, který usmrtil desítky civilistů.

Berlín v pondělí hájil nálet jako "vojensky nutný" na ochranu německých vojáků, přestože přímo protiřečil výslovným příkazům nového amerického velitele v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, že je nutno ochraňovat civilisty.

Humanitární organizace Afghan Rights Monitor přinesla první nezávislé zhodnocení důsledků náletu. Na základě rozhovorů s patnácti místními lidmi konstatovala, že bylo usmrceno 60 - 70 civilistů.

Nálet provedlo americké letectvo, ale generál McChrystal se od něho distancoval, omluvil se afghánské vládě a zdůraznil, že on ho nenařídil.

O letecký úder požádal vysoký německý důstojník. Německá vláda uvedla, že se důstojník obával, že obě unesené cisternové vozy budou použity pro sebevražedný atentát proti německé vojenské základně v Kunduzu na severu země.

Zatímco Spojené státy vyjádřily většinu své kritiky v soukromí, afghánský prezident Hamid Karzai si takové servítky nebral. Postavil se na stranu USA a odsoudil německé rozhodnutí.

"To ale byla obrovská chyba v úsudku! Více než 90 mrtvých kvůli obyčejnému nákladnímu vozu, který byl, kromě toho, nepohyblivý v řece? Proč neposlali pozemní vojska, aby tu cisternu uvolnila? Generál McChrystal se mi telefonicky omluvil a řekl mi, že on ten útok nenařídil," řekl Karzai v rozhovoru s francouzským deníkem Le Figaro.

Byla to nejvražednější operace, na níž se Německo podílelo od ukončení druhé světové války.

Zároveň vyšlo najevo, že americká vojska vtrhla do nemocnice, kterou provozuje jedna švédská charitativní organizace, a hledala v ní aktivisty z Talibanu, čímž porušila mezinárodní právo.

Spojené státy kritizovaly soukromě německého velitele v Kunduzu za to, že požádal o letecký úder na základě jediného afghánského informátora, který tvrdil, že lidé kolem cisternových vozů v řece jsou příslušníci Talibanu a na základě zrnitých leteckých fotografií.

V době leteckého úderu byly oba tankery v řece a místní obyvatelstvo si z nich čerpalo benzín zadarmo. Americký vojenský mluvčí v Afghánistánu admirál Gregory Smith, také konstatoval, že německé jednotky nechaly uplynout mnoho hodin, než se v pátek vydaly na místo útoku. Smith poukázal na to, že je důležité dorazit na scénu rychle a zjistit, co se stalo, než začne šířit svou verzi nepřítel.

Německý ministr obrany Franz Josef Jung konstatoval, že civilní oběti nebylo možno vyloučit, ale útok obhajoval. Charakterizoval ho jako "vojensky nutný a správný".

Německá armádní asociace veteránů obvinila Spojené státy, že se chtějí Německu mstít za to, že Německo veřejně kritizoval počet civilních mrtvých, kteří zahynuli při amerických operacích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2009