POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kdo s kým, aneb o malých politických omylech

8. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Čas voleb v Německu. Po prvních letošních zemských volbách se teď čeká hlavně na volby do federálního parlamentu v Berlíně a člověk se může jen divit těm nevýznamným, nějak ale také přece výmluvným výrokům různých politiků a novinářů...

Že se ohledně výsledků voleb v Durynsku snaží nejen německá Strana levice, ale i tamější CDU utvořit koalici se sociálními demokraty (SPD), to možná víte. Barevná přezdívka budoucí koalice v Erfurtu proto bude asi buď rudorudá, anebo černorudá, zajímavé ale je, že se o této druhé možnosti už teď často -- a asi skoro pokaždé -- mluví jako o údajné "velké koalici", přestože strana sociálních demokratů SPD skončila v těch volbách až jako třetí.

Proto by ten název "velká koalice" oprávněně měl patřit koalici těch dvou, pro někoho vlastně fundamentálně konzervativních stran, křesťanské CDU a následovnice bývalé "komunistické" SPD pod jejím novým jménem Die Linke (Strana levice). Že tuto stranu v dnešní době ale jen někdy označují za konzervativní, to je ovšem taky nějak záhadná věc (viz ale například Claus Christian Malzahn v Spiegel online ke konci svého článku.

Jiná věc mě ale ani divná nepřipadla, protože byla velice dobře vykalkulována, i když přesto nevýstižná. Když jsem slyšel v televizních novinách německou kancléřku Angelu Merkelovou vítězným hlasem poukazovat na to, že není pochopitelné, že sociální demokraté varují před koalicí "černých" křesťanských stran CDU a CSU a "žlutých" liberálů z FDP, protože oni sami přece také občas naznačovali, že by si dovedli představit, že utvoří sami koalici s liberály a se Stranou zelených, hned jsem věděl, o co jí jde.

Možná některým lidem v tom okamžiku nedošlo, že Merkelová naznačovala, že v černožluté koalici by němečtí žlutí liberálové měli mnohem větší možnost uplatnit své zásady volného trhu než v rudězelenožluté koalici SPD, zelených a FDP. Vám to ale asi jasné je, ptám se jen, co si myslíte o takovýchto koaličních možnostech ohledně českých voleb. Už víte, co byste nechtěli a proč komu dáte svůj hlas?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2009