Spojené národy si přejí, aby dolar nahradila nová globální měna

8. 9. 2009

V radikální analýze konstatuje Konference OSN pro obchod a rozvoj (UNCTAD), že systém měn a kapitálových pravidel, které váží dohromady světovou ekonomiku, řádně nefunguje a byl v podstatě odpovědný za finanční a hospodářskou krizi.

Analýza zdůrazňuje, že by se mělo vážně uvažovat o reformě současného systému, který používá dolar jako světovou rezervní měnu.

I když dosud něco podobného navrhovaly různé země, včetně Číny a Ruska, je to poprvé, kdy něco takového nyní navrhuje významná mnohonárodnostní organizace.

Zpráva v podstatě požaduje nový systém, podobný systému z Bretton Woods, kdy by se mezinárodně řídily vzájemné kursy měn a ústřední banky jednotlivých zemí by tedy musely intervenovat tak, aby měny jejich zemí zachovávaly dohodnuté stabilní kurzy.

Z návrhů také vyplývá, že přebytkové země jako Čína a Německo by měly stimulovat své ekonomiky ještě více a odstranit svou fiskální nerovnováhu, tu by neměly řešit jen deficitní státy, jako jsou Velká Británie a USA.

"Nahrazení dolaru umělou měnou by odstranilo určité problémy spojené s tím, že některé země mají obrovský deficit, a napomohlo by to stabilitě, řekl Detlef Kotte, jeden z autorů analýzy. Zároveň bude ale také zapotřebí systému řízených měnových kurzů.

I když mnoho ekonomů poukazuje na to, že ekonomická krize vznikla do značné míry v důsledku špatného fungování systému, který vznikl po Bretton Woods, dosud žádná významná finanční instituce nenavrhla reformu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2009