AMERICKÁ AROGANCE POKRAČUJE I ZA OBAMY

Americké velvyslanectví v Londýně dál odmítá platit za vjezd do města

18. 8. 2009

Naděje konzervativního primátora Londýna Borise Johnsona, že nový americký velvyslanec, jehož do Londýna jmenoval Barack Obama, zaplatí neuhrazených téměř 3,5 milionu liber za vjezd do centra Londýna (tzv. "congestion charge", poplatek proti dopravním zácpám), byly zklamány. Mluvčí nového velvyslance potvrdil, že americké velvyslanectví nemá poplatky za vjezd do města absolutně v úmyslu uhradit.

Mluvčí londýnského primátora uvedl, že Boris Johnson je zklamán, že americké velvyslanectví se rozhodlo "i nadále ignorovat" svou odpovědnost vůči Londýňanům a neplatit každodenní poplatek 8 liber, který město Londýn účtuje všem automobilistům, kteří chtějí jet do centra. Americké velvyslanectví dostalo také celou řadu pokut za neplacení těchto poplatků, které také i nadále arogantně ignoruje. Instituce Transport for London konstatuje, že americké velvyslanectví nyní dluží na poplatcích a pokutách 3 446 420 liber (103 milionů Kč).

Asi čtvrtina velvyslanectví v Londýně se přidržuje americké argumentace, že mají být osvobozena od poplatku za vjezd do města, protože je to prý daň a diplomaté daně neplatí.

Toto tvrzení povede k zintenzivnění bojů mezi organizací Transport for London a zahraničními velvyslanectvími, která celkem dluží až 28 milionů liber.

Loni primátor Boris Johnson vyjádřil svou zuřivost nad diplomaty, kteří žijí a pracují v Londýně a odmítají platit poplatek za vjezd do města. Na veřejném shromáždění loni v listopadu Johnson zdůraznil, že by "klidně nechal neplatící zaměstnance velvyslanectví zavřít", kdyby nebylo Ženevských konvencí.

Johnsonův mluvčí konstatoval v pondělí, že změna velvyslance byla "dokonalou příležitostí" k vyřešení tohoto sporu.

"Pan primátor je hluboce zklamán, že se zdá, že Američané se rozhodli ho nevyřešit. Poplatek za vjezd do Londýna je služba, nikoliv daň. Platí jej většina velvyslanectví a miliony Londýňanů. Neexistuje prostě žádná omluva pro americké velvyslanectví, které nadále ignoruje tuto odpovědnost vůči městu, které ho hostí, a pan primátor bude i nadále tuto skutečnost zdůrazňovat jeho představitelům."

Mluvčí organizace Transport for London zdůraznil, že poplatek platí tři čtvrtiny zahraničních velvyslanectví.

"Transport for London a britská vláda jsou ve shodě, že poplatek za vjezd do Londýna je poplatek za službu a nikoliv daň, což znamená, že diplomaté nejsou od platby osvobozeni. Všichni zaměstnanci amerického velvyslanectví musejí ten poplatek platit, stejně, jak britští diplomaté platí mýtné na amerických dálnicích. Transport for London nadále přímo požaduje od těch velvyslanectví, která odmítají platit, ve snaze přimět diplomaty, aby za tuto službu platili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009