Obama čelí zuřivé reakci od levice za to, že ustupuje od zdravotnické reformy

18. 8. 2009

Barack Obama čelí počátkem týdne kritice od levice poté, co jeho vláda signalizovala ústup od plánů zavést státem řízení zdravotnictví.

Levice označila toto rozhodnutí za "zradu".

Obama letos bude prosazovat určitou reformu zdravotnictví, avšak je pravděpodobné, že nové zdravotnické služby budou poskytovat soukromé firmy a nikoliv federální vláda, čemuž by Obama býval chtěl dát přednost.

Změna postoje Bílého domu k zdravotnické reformě ukázala neshody v Demokratické straně ohledně této reformy. Levičáci vyjadřují hněv, že Obama, jak se zdá, ustupuje od státní alternativy, kdežto konzervativci v Demokratické straně tvrdí, že státní zdravotní péče nebyla stejně nikdy realistickou alternativou.

Ústup Bílého domu z reformní pozice následuje po dlouhých týdnech intenzivních, hlučných a ničivých protestů proti reformě zdravotnictví, z nichž většinu koordinovala pravice.

Howard Dean, předseda Demokratické strany od r. 2005 do letošního roku, v pondělí vystoupil jako nejvýraznější činitel strany, který vyjádřil znepokojení ohledně ústupu od reformy zdravotnictví. V televizi CBS uvedl: "Bez veřejné alternativy se reforma neuskuteční. Pokud nechcete veřejnou alternativu, tak si prostě trochu zreformujme pojištovny - a o reformu zdravotnictví se pokusíme jindy. Ale nepředstírejme, že reformujeme zdravotnictví bez veřejné alternativy."

Deanovy výroky odrážejí debatu v Demokratické straně mezi těmi, kdo argumentují, že Obama neměl tváří v tvář Republikánské kampani ustupovat, a těmi, kteří se domnívají, že je lepší udělat kompromis - lépe je dostat polovinu toho, co chceme, než nic.

Obamův plán na reformu zdravotnictví, zaměřený na poskytnutí zdravotního pojištění 46 milionům Američanů, kteří ho v současnosti nemají, vyvolal jednu z nejostřejších debat v USA od ukončení vietnamské války. V pondělí během návštěvy v městě Phoenix v Arizoně čekal na Obamu v ulicích města dav, který hlasitě vyjadřoval podporu nebo odpor vůči zdravotnické reformě, i když Obama měl hovořit před vojenskými veterány o Iráku a Afghánistánu.

Organizace Healthcare for America Now (Zdravotnictví pro Ameriku Teď), která financuje reklamu ve prospěch Obamovy reformy, v pondělí vyjádřila svou pokračující podporu pro státní alternativu. Mluvčí Jacki Schechnerová uvedla: "Jsme přesvědčeni - a i pan prezident to říká - že systém veřejného zdravotnického pojištění je nejlepším způsobem, jak vytvořit na trhu skutečnou konkurenci a možnost volby." Healthcare for America se nevzdává a v pondělí oznámila, že vydá další finanční prostředky na televizní reklamu ve prospěch státního zdravotnického pojištění.

Demokraté v Kongresu v pondělí tvrdili, že se zatím nevzdávají státní alternativy reformy. Senát, odkud přichází většina opozice, dosud žádný návrh zákona nepřipravil. Až obě parlamentní komory schválí v této věci zákon, bude se pak vyjednávat o společném zákonu.

Jedním z největších Obamových problémů nejsou Republikáni, ale konzervativci v jeho vlastní straně, kteří jsou proti státnímu zdravotnictví. Jeden z nich, senátor Kent Conrad ze Severní Dakoty, řekl v neděli ve Fox News, že alternativa státního zdravotnictví nebyla nikdy realistická. Namísto toho navrhl vytvoření družstev, jejichž členové by si mohli vyjednávat pojištění se soukromými zdravotnickými pojišťovnami. Mnoho liberálů to ale odmítá, protože to pro ně znamená dát ještě víc peněz soukromým pojišťovnám, které jsou nenáviděny pro své vysoké zisky a velmi neochotné hrazení zdravotnických nákladů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009