AMERIKA:

"Státní zdravotnictví je nezbytné"

18. 8. 2009

Několik čelných amerických Demokratů vyjářilo v pondělí znepokojení, že Bílý dům zjevně změnil svůj postoj k zdravotnické reformě. Kritizovali signály od vysokých vládních představitelů, že zruší plány na státní zdravotní pojištění, pokud nebudou mít v Kongresu podporu.

V Senátu, kde se nyní soustřeďuje vyjednávání, zdůraznil John D Rockefeller, že státní alternativa reformy zdravotnictví je "nutnost". Senátor Russell Feingold podtrhl, že "bez státního zdravotního pojištění nezpůsobíme skutečné změny v systému, který proměnil zdravotnictví ve výsadu pro ty, kdo si ji mohou dovolit."

Mluvčí Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi uvedla, že plán na státní zdravotní pojištění bude součástí každého zákona, o němž bude Sněmovna hlasovat. "Ve Sněmovně reprezentantů je silná podpora pro státní zdravotní pojištění," uvedla, i když nepožadovala, aby vláda nutně státní pojištění podpořila.

Jeden Demokrat předpověděl, že bez ustanovení vytvořit státní zdravotní pojištění přijde navrhovaný zákon ve Sněmovně reprezentantů až o 100 hlasů.

Prezident Obama prosazoval nevýdělečné, vládou organizované zdravotní pojištění jako alternativu existujícím pojišťovacím společnostem. Zdůrazňoval, že státní zdravotní pojištění bude konkurovat soukromému pojišťovacímu průmyslu a sníží výdaje na zdravotnictví. Od víkendu začal minimalizovat význam státního zdravotního pojištění. Tiskový mluvčí Bílého domu Robert Gibbs řekl, že Obama svůj postoj nezměnil, že jeho podpora pro státní zdravotní pojištění nebyla nikdy absolutní. "Cílem je možnost volby a konkurence. Dává přednost státnímu zdravotnímu pojištění. Pokud existují jiné nápady, je ochoten se na ně podívat," řekl Gibbs.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009